Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rivalen i natt: ”Trump är största säkerhetshotet”

Så var första demokrat-debatten.
Massachusetts senator Elizabeth Warren. Foto: MEG KINNARD / AP TT NYHETSBYRÅN
Utanför debatten skedde livliga protester. Foto: LYNNE SLADKY / AP TT NYHETSBYRÅN
De tio kandidaterna som debatterade under natten: Elizabeth Warren, Beto O’Rourke, Cory Brooker, Julián Castro, John Delaney, Bill de Blasio, Tulsi Gabbard, Jay Inslee, Amy Klobuchar och Tim Ryan. Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN
Julián Castró, tidigare borgmästare i San Antonio i Texas. Foto: ROSS D. FRANKLIN / AP TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump. Foto: PATSY LYNCH/SHUTTERSTOCK / PATSY LYNCH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Tulsi Gabbard och Amy Klobuchar. Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN
Jay Inslee och John Delaney. Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

I natt möttes de tio första demokratiska kandidaterna inför primärvalen i USA.

Elizabeth Warren är den kandidat, i Bernie Sanders och Joe Bidens frånvaro, som ligger bäst till i opinionssiffrorna.

– Det är korrupt, helt enkelt, säger Warren och syftar på Trumps samhälle där de rika frodas till förmån för underklassen.

På Twitter svarar Donald Trump på ett för honom typiskt sätt.

”Tråkigt!”, skriver han i ett ord.

Totalt 12 debatter ska hållas inför primärvalen nästa år och i nuläget handlar det om hela 20 kandidater. Det innebär att de första två debatterna, som äger rum natten till torsdag och natten till fredag, delas upp.

I natt möttes tio potentiella presidenter i en första direktsänd drabbning från Miami, Florida.

Elizabeth Warren har klättrat i mätningarna. Senatorn från Massachusetts har koncentrerat sig mycket på orättvisor under sin kampanj och har bland annat föreslagit en särskild skatt för de allra rikaste. 

I ett första anförande tog Warren upp vilka som egentligen gynnas av den goda, amerikanska ekonomin, som Donald Trump lyft fram som sin stora gärning för landet.

– Vem fungerar ekonomin för? Det fungerar jättebra för eliten, jättebra för enorma oljebolag som vill borra, inte för resten av oss som ser klimatförändringar som regnar ner över oss, säger hon.

– Det är korrupt, helt enkelt, fortsätter Warren om systemet som enligt henne stoppar miljontals amerikaner att dra fördel av den starka ekonomin.

Under natten ställdes Warren mot Beto O’Rourke, Cory Brooker, Julián Castro, John Delaney, Bill de Blasio, Tulsi Gabbard, Jay Inslee, Amy Klobuchar och Tim Ryan.

Jay Inslee: ”Trump är största säkerhetshotet”.

”En ekonomi som fungerar för alla”

Ekonomin blev också en första fråga för de demokratiska kandidaterna.

– Det är dags att vi får en ekonomi som fungerar för alla, inte bara för rika företag, säger Beto O’Rourke, tidigare kongressledamot från Texas.

Julián Castró, tidigare borgmästare i San Antonio i Texas, var även hann inne på en mer rättvis ekonomisk politik. Han lyfte lönegapet mellan män och kvinnor.

Castró, till publikens jubel, skanderade att han vill få igenom ”Equal Rights Amendment”, för allas lika rättighet.

– Jag växte upp med en ensamstående mamma och jag vet hur det är att kämpa för att få ihop till hyran. Vi måste göra det här, kvinnor måste få vad de förtjänar, säger han från scenen.

”Vi ska bli förbannade”

En fråga som lyftes blev landets sjukvård, läkemedelsföretag och ett rättvist system, innan en hetare fråga kom på tal – invandringen.

Julián Castró, lokalens kanske mest uppskattade talare, fick frågan vad han skulle göra i migrationsfrågan om han blev vald till president i dag. Han tog upp de uppmärksammade bilderna på den döda pappan och dottern, vid amerikanska gränsen.

– Det var hjärtskärande men vi ska också bli förbannade. Om jag var president skulle jag skriva på en ”Executive Order” för att få bort de policys som tvingades Óscar och Valeria att försöka simma över floden. De dog när de försökte, säger han och publiken jublar. 

På Twitter svarade USA:s president Donald Trump med ett enda ord: ”TRÅKIGT”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1144056731653169152

Jay Inslee, guvernör i Washington, tog upp Trumps restriktioner mot landets muslimer.

– Jag är stolt över att vara den första guvernören att stå upp mot Trumps hemska muslimförbud. Jag är stolt över att vara en person som inte bara pratar om drömmare, men att bara en av de första att hjälpa dem att få en universitetsutbildning så de kan uppnå dem, säger han.

Istället för att ta upp sakfrågor på Twitter valde sedan Donald Trump att rikta in sig på NBC, kanalen som sänder debatten, efter ett tekniskt strul med mikrofonerna.

”De borde skämmas!”, skriver han.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1144064520152739840

En het fråga i USA är den om vapen. Kandidaterna tog upp både rätten till skjutvapen och skadan de orsakar.

Elizabeth Warren gick hårt åt den omtalade amerikanska rättigheten.

– Vapenvåld är en nationell nödsituation för hälsan i detta land.

En annan fråga som kommer att debatteras mycket den kommande tiden är klimatet. Jay Inslee är en av landets politiker som sätter störst fokus vid krisen.

– Vi är den första generation att drabbas av klimatförändringen och vi är den sista som kan göra nåt den. Detta är en klimatkris, en nödsituation. Det måste vara vårat huvudfokus, säger 68-åringen.

På frågan, som ställdes till alla kandidater, vilken som är landets största geopolitiska hot kom svar som Kina, klimatkrisen och konflikten med Iran.

Jay Inslee fick högst jubel åt sitt svar:

– Det största säkerhetshotet mot USA är Donald Trump, utan tvekan.

De två demokrater som ligger bäst till i opinionsundersökningarna är Joe Biden och Bernie Sanders. De möts i debatten under natten till fredag.

Expressen och CNN summerar demokraternas debatt.