Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tumult mellan polis och folksamling

"Polis hamnade i underläge och började spreja".
Tumult bröt på torsdagskvällen ut mellan poliser och en större folksamling. Regionala insatsstyrkan kallades till platsen.
Foto: Läsarbild
En ruta krossades på en polisbil.
Foto: Läsarbild

Ett stort tumult utbröt mellan poliser och en folksamling i Linköping på torsdagskvällen.

– En polis hamnade i underläge och började spreja, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl i region Öst.

Enligt ögonvittnen attackerades en polis som låg på marken – en uppgift som polisen inte bekräftar men säger att det ”inte är omöjligt”.

Ett stort polispådrag ryckte ut till Skäggetorp i Linköping sedan en polisbil vandaliserats där på torsdagskvällen. Också den regionala insatsstyrkan kom till platsen.

Polisen fick tag i två personer som som misstänks ligga bakom skadegörelsen på radiobilen. Stort tumult utbröt, en folksamling var på platsen och poliserna använde sprej mot de två misstänkta.

”Polis låg på marken”

– En polis låg på marken, säger ett ögonvittne.

Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl i polisens region Öst, bekräftar att det var tumultartat och att en polis hamnade i underläge – men kan inte bekräfta att en polis låg på marken.

– Jag har inga uppgifter om att en polis låg på marken, men det är inte omöjlig att en polis hamnat liggande på marken.  Inga personer har rapporterats skadade, säger Torbjörn Lundqvist.

”Hätsk stämning”

– Strax efter halv nio på torsdagskvällen var en patrull i Skäggetorp. På rutinuppdrag, det är ett område där vi haft problem under sommaren. Av någon anledning lämnade kollegerna sin radiobil obevakad. När de kom tillbaka hade någon slagit sönder en sidoruta, säger han.

Poliserna hittade två personer i anslutning till bilen som misstänktes vara skyldiga till skadegörelsen. Det var också en folksamling i närheten och ”hätsk stämning”, enligt polisen.

– En ensam kollega går fram till de två personerna. Det utbryter tumult. Han hamnar i underläge och börjar spreja, säger Torbjörn Lindqvist.

Insatsstyrkan kallades till platsen

De misstänkta lämnar platsen, men kommer snart tillbaka på moped. 

– De uttrycker sig provocerande och skriker okvädingsord. De kör omkull och springer från platsen. Det var rörigt i området, säger Torbjörn Lindqvist.

Skäggetorp är ett av områden i Sverige som av polisens nationella operativa avdelning (NOA) listas som särskilt utsatta områden.

Under sommaren uppger polisen att man haft problem med händelser i området.

– Vi har upplevt att vi har haft problem med ungdomar som har varit lite stökiga i området under sommaren.

Utsatt område

Han säger att polisen ”har bemannat upp” och under natten till fredagen har patruller i Skäggetorp. 

 – Vi såg till att prioritera det här området lite extra under kvällen och natten.

Också den regionala insatsstyrkan sändes till platsen – eftersom polisen, enligt Lindqvist, hade ”flera resurskrävande ärenden samtidigt”. Torbjörn Lindqvist. 

Skäggetorp hör till de områden i Sverige som av polisens nationella operativa avdelning (NOA) listas som särskilt utsatta områden.

Under sommaren uppger polisen att man haft problem med händelser i området.

– Vi har upplevt att vi har haft problem med ungdomar som har varit lite stökiga i området under sommaren .

Senare under natten mot fredagen larmades polisen till ärende där ”upprörda känslor” uppstått efter att en kvinna i 20-årsåldern utsatts för ett sexualbrott. En grupp människor hade efter händelsen träffat på den misstänkte gärningsmannen och då ”reagerat” mot denne. 

Utreder man något samband mellan de två händelserna?

– Nej det gör vi inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.