Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump om Nordkorea: "De har inte en chans"

Donald Trump talade i Peking.Foto: AP

Donald Trump har rest vidare till Kina på Asienturnén.

Presidenten fortsätter att diskutera Nordkoreakonflikten – och menar nu att han och president Xi Jinping närmar sig en lösning.

– De har inte en chans, säger Trump under sitt tal i Peking. 

Det finns en "bra kemi", mellan president Trump och hans kinesiske motsvarighet, berättar Donald Trump efter sitt möte med Xi Jinping.

Ledarna höll i dag ett gemensamt anförande i Peking, efter diskussioner om handel och utrikespolitik. Likt de andra resmålen på den amerikanske presidentens Asienturné står samtal om Nordkorea högt på dagordningen. 

Trump anser att Kina har ett stort ansvar, och att de bör göra mer i konflikten. Presidenten har tidigare i sommar twittrat frustrerat att Kina "gör INGENTING för oss med Nordkorea" och att de "bara pratar". Han påstod också att Kina "enkelt kunde lösa problemet".

"Tror att det finns en lösning"

Men tongångarna har sedan dess förändrats, och under dagens statsbesök har Trump en betydligt mer optimistisk ton:

– Vårt möte om Nordkorea i morse var strålande, och jag tror att det finns en lösning på det, precis som du gör, säger Trump till Xi.

– Vi måste agera snabbt, och förhoppningsvis agerar Kina snabbare och mer effektivt i det här problemet än någon annan, fortsätter Trump, enligt AFP. 

Samtidigt uppmanar Donald Trump Ryssland att agera mot Nordkorea.

– Jag riktar mig också mot Ryssland för att hjälpa i den här potentiellt väldigt tragiska situationen.

Trump och Putin ska mötas i Vietnam i morgon, uppger ryska nyhetsbyråer enligt AFP.

"De har inte en chans"

Donald Trump menar i sitt tal på torsdagen att relationen mellan USA och Kina har stärkts i samband med hans besök.

– Så länge vi står tillsammans mot hot så kommer det hotet aldrig att förverkligas. De har inte en chans. Hela den civiliserade världen måste stå enade i kampen mot Nordkorea. I dag har vi diskuterat vår ömsesidiga hängivelse för att avveckla Nordkoreas kärnvapen, säger presidenten.

Ska öka den ekonomiska pressen mot Nordkorea

Han menar att USA och Kina är överens om att inte härma "tidigare många misslyckade försöken" att frånta Nordkorea dess kärnvapen. Trump uppmanar på nytt att världens alla länder måste upphöra sin handel med diktaturen.

– Vi har kommit överens om att öka den ekonomiska pressen på Nordkorea. Alla ansvariga länder måste enas om att sluta förse landet med vapen och resurser, för att få slut på den här mordiska nationen. Det kommer krävas kollektiv styrka och dedikation, säger Donald Trump.

Nordkorea: "Vi har hört nog"

Under sin Asienturné har tongången mot Nordkorea ändå varit något mer optimistisk och dämpad än tidigare. Det har däremot inte ändrat synen på presidenten bland nordkoreanska företrädare.

– Vi bryr oss inte om vad den galne hunden säger, eftersom vi redan hört nog, säger en regeringsföreträdare till CNN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.