Donald Trump talade i Peking. Foto: AP
Donald Trump talade i Peking. Foto: AP

Trump om Nordkorea: "De har inte en chans"

Publicerad
Uppdaterad

Donald Trump har rest vidare till Kina på Asienturnén.

Presidenten fortsätter att diskutera Nordkoreakonflikten – och menar nu att han och president Xi Jinping närmar sig en lösning.

– De har inte en chans, säger Trump under sitt tal i Peking. 

Det finns en "bra kemi", mellan president Trump och hans kinesiske motsvarighet, berättar Donald Trump efter sitt möte med Xi Jinping.

Ledarna höll i dag ett gemensamt anförande i Peking, efter diskussioner om handel och utrikespolitik. Likt de andra resmålen på den amerikanske presidentens Asienturné står samtal om Nordkorea högt på dagordningen. 

Trump anser att Kina har ett stort ansvar, och att de bör göra mer i konflikten. Presidenten har tidigare i sommar twittrat frustrerat att Kina "gör INGENTING för oss med Nordkorea" och att de "bara pratar". Han påstod också att Kina "enkelt kunde lösa problemet".

"Tror att det finns en lösning"

Men tongångarna har sedan dess förändrats, och under dagens statsbesök har Trump en betydligt mer optimistisk ton:

– Vårt möte om Nordkorea i morse var strålande, och jag tror att det finns en lösning på det, precis som du gör, säger Trump till Xi.

– Vi måste agera snabbt, och förhoppningsvis agerar Kina snabbare och mer effektivt i det här problemet än någon annan, fortsätter Trump, enligt AFP. 

Samtidigt uppmanar Donald Trump Ryssland att agera mot Nordkorea.

– Jag riktar mig också mot Ryssland för att hjälpa i den här potentiellt väldigt tragiska situationen.

Trump och Putin ska mötas i Vietnam i morgon, uppger ryska nyhetsbyråer enligt AFP.

"De har inte en chans"

Donald Trump menar i sitt tal på torsdagen att relationen mellan USA och Kina har stärkts i samband med hans besök.

– Så länge vi står tillsammans mot hot så kommer det hotet aldrig att förverkligas. De har inte en chans. Hela den civiliserade världen måste stå enade i kampen mot Nordkorea. I dag har vi diskuterat vår ömsesidiga hängivelse för att avveckla Nordkoreas kärnvapen, säger presidenten.

Ska öka den ekonomiska pressen mot Nordkorea

Han menar att USA och Kina är överens om att inte härma "tidigare många misslyckade försöken" att frånta Nordkorea dess kärnvapen. Trump uppmanar på nytt att världens alla länder måste upphöra sin handel med diktaturen.

– Vi har kommit överens om att öka den ekonomiska pressen på Nordkorea. Alla ansvariga länder måste enas om att sluta förse landet med vapen och resurser, för att få slut på den här mordiska nationen. Det kommer krävas kollektiv styrka och dedikation, säger Donald Trump.

Nordkorea: "Vi har hört nog"

Under sin Asienturné har tongången mot Nordkorea ändå varit något mer optimistisk och dämpad än tidigare. Det har däremot inte ändrat synen på presidenten bland nordkoreanska företrädare.

– Vi bryr oss inte om vad den galne hunden säger, eftersom vi redan hört nog, säger en regeringsföreträdare till CNN.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag