Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre svenska IS-kvinnor på väg tillbaka

Fördes ut ur al-Roj-lägret i Syrien – har med sig åtta barn.
Bilden är tagen från al-Roj-lägret vid ett annat tillfälle.
Foto: Maya Alleruzzo / TT NYHETSBYRÅN
Al-Roj-lägret i Syrien.
Foto: AHMED MARDNLI / EPA

BEIRUT/STOCKHOLM. Tre svenska kvinnor och åtta barn har förts ut ur al-Roj-lägret i Syrien, kan Expressen avslöja.

Under dagen väntas de påbörja resan tillbaka mot Sverige.

Klockan nio lokal tid lämnade de tre kvinnorna och deras totalt åtta barn den nya delen av al-Roj-lägret i Syrien, enligt Expressens uppgifter. Därifrån skulle de föras till norra Irak för att sedan flygas till Sverige. De kommer att landa i Sverige under torsdagseftermiddagen, skriver SVT.

I gruppen ingår kvinnor som tidigare har fått lämna DNA för att deras identitet ska kunna bekräftas. Kvar i lägret finns totalt sju svenska kvinnor och deras barn, enligt uppgifterna.

Brand utbröt i lägret

Situationen i lägret beskrivs som mycket svår. Natten till onsdag utbröt en brand i vilken sju tält förstördes. Barnen blev skräckslagna och människor flydde ur tälten, berättar en kvinna som är kvar i lägret för Expressen.

Ingen person ska dock ha kommit till skada i branden.

Att kvinnorna och deras barn har fått lämna väcker hopp.

– Jag är glad att fler har fått åka. Särskilt barn. De ska inte behöva vistas på ett sådant här ställe. Men efter branden i går känner jag mig ledsen att flera barn fortfarande är kvar här. Varje dag som man är här kommer man närmare döden, säger kvinnan som är kvar i lägret.

UD vill inte lämna någon kommentar om kvinnorna som förts ut i lägret.

”Vi kan inte kommentera när och hur eventuella utvisningar kommer att ske”, skriver presskommunikatör Klara Höök i ett mejl.

Pappan: Vill bara att hon kommer hem

En av kvinnorna som nu återvänder är, enligt källor till Göteborgs-Posten, den 28-åriga IS-svensken ”Emma”, som egentligen heter något annat och tidigare har intervjuats i GP och SVT:s Agenda.

Hon reste 2014 från Göteborg till IS tillsammans med sin make. Sedan terrorgruppens sista landfäste föll i mars 2019 har hon suttit inspärrad i läger, först al-Hol och därefter al-Roj, tillsammans med sina två barn.

I helgen talade GP med Emmas pappa, som har kämpat för att få hem sin dotter.

– De får utreda henne, det har jag ingenting emot. Jag vill bara att hon kommer hem, sa han till tidningen då.

Hans uppfattning är att Emma i dag tar avstånd från IS och att hennes medverkan där är ”det sjukaste man kan tänka sig”.

– Jag hoppas att det finns en beredskap för att ta hand om dem, att de får stöd för att komma tillbaka till någon form av normalt liv. Barnen kommer väl bli omhändertagna, så har det ju varit hittills, sa pappan till GP.

Efter att ha nåtts av beskedet på onsdagen säger han att det är en ”oerhörd lättnad”. Nu börjar nästa resa, menar han i GP:s intervju.

– Att få in dem i samhället, programmera om, börja på nytt, säger han till tidningen.

De andra två kvinnorna kommer, enligt GP:s uppgifter, från Stockholm och är 25 respektive 27 år gamla. Båda invandrade till Sverige från Somalia under 2000-talet.

25-åringen utvisas nu till Sverige med sina två barn och 27-åringen med sina fyra barn, enligt vad GP erfar.

Kvinnorna utvisas

I september landade tre IS-kvinnor – Lisa Andersson och två systrar från Sydsverige – på Arlanda efter att ha förts ut ur lägret.

Kvinnorna utvisas av det kurdiska självstyret, som betraktar dem som en säkerhetsrisk.

– De här kvinnorna har varit med i IS, och vi sade för några månader sedan att de som vi inte kan eller har resurser att ställa inför rätta kommer att utvisas på livstid, för de utgör en säkerhetsrisk, sa Shiyar Ali, nordisk representant för självstyret, i samband med att de tre kvinnorna fördes till Sverige tidigare i höst.

På Arlanda har de mötts av ett team med polis, personal från Migrationsverket, medicinsk personal och socialtjänsten.

Häktad för krigsbrott

Flera kvinnor har utretts för krigsbrott efter att ha återvänt från Syrien. Lina Ishaq, 49, kom tillbaka till Sverige i december förra året, efter sju år i Syrien.

Hon sitter sedan i slutet av september häktad misstänkt för att ha medverkat till att hennes son användes som barnsoldat. Gärningen ska ha skett tillsammans och i samförstånd med andra, enligt åklagarna som leder utredningen.

– Generellt kan jag säga att vi har identifierat ett antal svenska barn som kommit att användas som barnsoldater och som också dött och inte återvänt från Syrien, sa åklagare Karolina Wieslander till TT i samband med häktningen.

Farhågan: Spridning av radikala idéer i Sverige

Forskaren om IS-återvändare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.