Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Storbritannien har aldrig känt sig riktigt hemma i EU"

Theresa May. Foto: JEFF J MITCHELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Theresa May. Foto: MAURIZIO DEGL'INNOCENTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Theresa May talade om Brexit och vände sig till EU när hon i dag höll tal i Florens.  

– Storbritannien har aldrig känt sig riktigt hemma i EU, sade hon. 

Under talet föreslog May en övergångsperiod på två år efter Storbritanniens utträde ur EU 2019, enligt BBC.  

 

Theresa May vänder sig till EU när hon i dag talar under FN-mötet. Hon understryker vikten av en bra relation mellan EU och Storbritannien – men säger att förhandlingarna kommer bli svåra. 

– Jag förstår att det här inte är något som EU vill göra. Jag förstår att det här är en distraktion. Men vi måste få det här rätt. 

– Vi behöver ett partnerskap och en vänskap där tillit är grundstenen, säger den brittiska ledaren och understryker att förhandlingarna ska leda till ett samarbete som stärker både Storbritannien och EU. 

Föreslår övergångsperiod på två år

Under talet föreslog den brittiska premiärministern en övergångsperiod på två år, efter utträdet som sker i mars 2019. Hon vill att de nuvarande EU-reglerna för marknadstillträdet ska gälla under denna period och lovade att Storbritannien skulle betala sin "rimliga andel" av EU-budgeten, skriver BBC.  

– Jag hoppas att vi kan fortsätta vara partners, men i stället för att jobba som en del av EU, vill vi jobba hand i hand med EU. 

Premiärministern säger också att Storbritannien aldrig har känt sig riktigt hemma – kanske beror det på landets historia. 

– Vårt folks vilja att ha en fungerande demokrati låg bakom beslutet att lämna. De vill ha direkt kontroll över de beslut som förändrar deras liv. 

I sitt tal säger Theresa May också att EU-medlemmar som nu bor i Storbritannien ska få stanna kvar även efter utträdet, med samma rättigheter som nu.