Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

DIREKTRAPPORT

UD-beskedet: Svenskar i Ukraina kallas hem

”Var kan jag hitta mat? Var är min mamma?” CNN-reportage från Ukraina.
Ukrainas president Volodymyr Zelensky menar att USA skapar panik.
Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
USA menar att Ryssland gör sig redo för en invasion.
Foto: YURI GRIPAS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Under lördagen kommer Biden och Putin talas vid på telefon.
Foto: SERGEI GUNEYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

USA gör sig redo för en rysk invasion av Ukraina nästa vecka – vilket Ryssland kallar ren desinformation.

Nu meddelar utrikesdepartementet att svenskar i Ukraina bör lämna landet.

”Jag ser med stor oro på den senaste tidens utveckling.”, skriver utrikesminister Ann Linde i en kommentar.

Rysslands anfall mot Ukraina

Flera källor inom den amerikanska försvarsmakten uppger att Putins planer om en eventuell invasion av Ukraina är långt gångna.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan meddelade på en presskonferens att det skulle kunna ske redan under OS i Peking.

Vita huset uppmanar också alla amerikanska medborgare att lämna Ukraina inom 48 timmar.

Svenska UD beslutade på lördagen att även svenskar bör åka hem från Ukraina:

” Med anledning av den allvarliga och oförutsägbara säkerhetssituationen avråder UD nu i likhet med nordiska och flera andra EU-länder från alla resor till Ukraina.

”Läget är väldigt allvarligt”

Svenskar som befinner sig i Ukraina uppmanas att lämna landet”, skriver utrikesminister Ann Linde i en kommentar till Expressen.

I Sveriges Radios Ekot utvecklar hon också sitt svar om varför svenskar uppmanas till att lämna Ukraina.

– Läget är väldigt allvarligt. Det är också väldigt oförutsägbart. Därför har vi bestämt oss att skärpa den här avrådan till den högsta vi har. 

Ann Linde konstaterar att det finns flera indikationer på en rysk invasion. Samtidigt hoppas hon fortfarande att det ska komma till en diplomatisk lösning.

De senaste dagarna har samtalen fortsatt. Senare i dag ska den ryske presidenten Vladimir Putin sitta i samtal med sin dito från USA, Joe Biden. I veckan ska Putin också träffa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

– Vi ger inte upp de diplomatiska försöken. Det pågår under dagen och de kommande dagarna försök att få en diplomatisk lösning på situationen. Innan det hänt något har vi hoppet kvar, men just nu ser det väldigt allvarligt ut, säger Ann Linde i Ekot.

Satellitbilder från Kursk den 9 februari visar ryska trupper omkring elva mil från Ukrainas gräns.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Satellitbilden visar ryska trupper i Krim. Bilden från 10 februari.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från 19 januari visar utplaceringar vid Zyabrovka flygfält i Gomel i Belarus, 25 kilometer från gränsen till Ukraina.
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/EYEPRESS/SHUTTERST / MAXAR TECHNOLOGIES/EYEPRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERST

Uppges förstärka på flera håll

Ryssland tillbakavisar uppgifterna om en nära förestående invasion, och utrikesdepartementet skriver i ett uttalande att det handlar om en ren desinformationskampanj, rapporterar CNN.

Maria Zakharova, talesperson för departementet, kallar uppgifterna från Vita huset för ”hysteri” i ett meddelande på Telegram, rapporterar New York Times.

Nya satellitbilder visar samtidigt hur Ukraina omringas från tre håll, skriver tidningen. Det handlar om förstärkningar av personal och materiel vid flera platser på Krim, Kursk i västra Ryssland och Belarus vid Ukrainas norra gräns.

Säkerhetsexperten Anna Wieslander säger till Expressen att man sett en större rysk mobilisering nära gränsen till Ukraina den senaste tiden, bland annat med landstigningsfartyg som flyttats till Svarta havet. Hon menar att uppgifterna från USA är ”ytterst alarmerande”.

Ukraina omringas nu från tre håll, Belarus, Kursk och Krim.

Samtal mellan Putin och Biden

– Jag tror det är vissa saker som är avgörande, till exempel att man fått bekräftelse på att Ryssland bygger upp kapacitet för att ta hand om sårade längs gränsen.

För två veckor sedan uppgav källor för Reuters att Ryssland placerat blodlager närmare gränsen, vilket beskrevs som en konkret förberedelse inför en invasion på Putins order.

Se också:

Anna Wieslander: ”Ryssland bygger upp för att ta hand om sårade”.

Amerikanska medborgare uppmanas lämna Ukraina omedelbart

Varnar för en rysk invasion inom kort

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.