Flera svenska IS-kvinnor och deras barn har flytt till Turkiet senaste tiden, från tre olika fångläger i kurdkontrollerade nordöstra Syrien. De flesta stoppades av turkisk polis bara några timmar efter att de kommit fram till gränssamhällen på den turkiska sidan. Svenska myndigheter är underrättade och utrikesdepartementet, UD, i Stockholm bekräftar det.
”Vi känner till att det finns uppgifter om att ett fåtal kvinnor och medföljande barn ska befinna sig i de syrisk-turkiska gränstrakterna. Vi följer detta”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till Expressen.
IS sista fäste
Efter att terrorgruppen IS led mycket stora förluster både i Syrien och i Irak flydde de flesta utländska rekryter till staden Baghuz, i den syriska provinsen Dayr al-Zawr vid floden Eufrat. De förskansade sig där. Kurdleddda Syriens Demokratiska Styrkor, SDF, belägrade Baghuz tillsammans med utländska trupper från Frankrike, USA och Storbritannien. Efter mycket hårda strider, som pågick mellan februari och mars 2019, förlorade IS det sista fästet. Tusentals IS-medlemmar och deras familjer tillfångatogs av SDF. Männen hamnade i hemliga fängelser, medan kvinnor och barn placerade i hårt bevakade fångläger.
– Livet här är ett helvete. Vi lever som hundar, har en IS-kvinna i ett av lägren sagt till Expressen.
Kvinnor och barn bor i tält och bevakas dygnet runt. Pojkar separeras från sina mammor när de fyller 13 år, för att placeras i ett fångliknande läger med syfte att få bort dem från IS-miljön.
– Det är ingen vanlig skola. Kurdiska lärare hjärntvättar våra pojkar. Alla gör allt för att ta sig härifrån, säger en IS-kvinna.
Sverige har ingen diplomatisk representation på plats i nordöstra Syrien och landets ståndpunkt har hela tiden varit att man inte kan bistå med konsulär hjälp till folk med Sverigekoppling. De enda som fått hjälp att återvända hem var den dödade terroristen Michael Skråmos sju barn. UD-ambassadören Per Örnéus, Sveriges särskilda sändebud för Syrienkrisen, skrev i ett tidigare svar till Expressen:
”Barnen Skråmo var bekräftat föräldralösa och därmed prioriterade ur såväl svenskt som lokalt (den autonoma administrationen som kontrollerar nordöstra Syrien och lägren) perspektiv”.
Sedan dess har alla som flytt från fånglägren tagit sig över till Turkiet, blivit gripna och utvisade – eller lyckats att ta sig hem till Sverige på egen hand.
Mutor vanlig metod
Donationer från sympatisörer i Sverige, men även i andra länder, skickas till kontaktpersoner i Syrien för att hjälpa dem. Det är pengar som används för att betala människosmugglare och muta vakter i lägren. Det bekräftar flera oberoende källor i nordöstra Syrien.
– Jag betalade 15 000 dollar (cirka 150 000 kronor) för att smugglas ut. Sedan tillkommer andra omkostnader, exempelvis tillfälliga boenden och smugglingen över gränsen till Turkiet, har en svensk kvinna som var gift med en IS-medlem, berättat för Expressen.
Den senaste tiden har flera IS-familjer tagit sig över den turkiska gränsen. De flesta har hamnat i samhällen längs gränsen och gripits av turkisk polis. Nu sitter flera kvinnor och barn i turkiska polisstationer i väntan på att skickas tillbaka till Sverige.
UD skriver:
”Ett antal personer har återvänt till Sverige de senaste åren efter att ha varit i Syrien. Svenska myndigheter inklusive polisen och socialtjänsten har god beredskap att bemöta dessa individer vid hemkomsten”.