Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensk kvinna gripen för IS-kopplingar i Irak

En svensk kvinna som satt fängslad i Bagdad, Irak, misstänkt för samröre med terrorsekten IS har nu släppts, enligt nyhetsbyrån TT. 

– Vi känner till uppgifterna och arbetar för att få bekräftad information, säger Erik Karlsson vid utrikesdepartementets pressjour. 

Kvinnan ska innan det plötsliga frisläppandet ha riskerat dödsstraff genom hängning.  

En svensk kvinna misstänks för terrorism med kopplingar till IS och för att olovligen ha befunnit sig i Irak, rapporterar TV4

Under onsdagseftermiddagen rapporterade TT att kvinnan är släppt. En domstol i Bagdad ska enligt TT ha friat kvinnan för misstankarna: Kopplingar till terrorrörelsen IS.

– Vi känner till uppgifterna och arbetar för att få bekräftad information från lokala myndigheter, säger Erik Karlsson vid utrikesdepartementets pressjour. 

En domstolskälla uppger för nyhetsbyrån AFP att svenskan friades från anklagelsen om IS på grund av otillräcklig bevisning.

Däremot döms hon till sex månader i fängelse för att olagligt ha tagit sig in i Irak, skriver TT.

Enligt TV4 riskerade kvinnan upp till 20 års fängelse eller dödsstraff genom hängning.

Hon satt frihetsberövad och skulle ställas inför rätta i Bagdad. 

Svenska utrikesdepartementet bekräftade för Expressen att de känner till ärendet, men ville inte lämna några detaljer. 

– Vi kan bekräfta att vi har ett ärende som gäller en svensk kvinna som är frihetsberövad i Bagdad, sa Vilhelm Rundquist, presskommunikatör på UD. 

UD sparsamma med information 

Han ville inte kommentera om UD varit i kontakt med kvinnan eller med irakiska myndigheter. 

– Vi gör bedömningen att det i nuläget inte gynnar ärendet att lämna någon ytterligare information, sa Vilhelm Rundquist. 

TV4:s Mellanösternkorrespondent Terese Cristiansson rapporterade att väldigt lite är känt om fallet än så länge, men att det säkerligen kommer fram mer information när rättegången startar. 

– Det vi vet är att en kvinna med svensk pass sitter frihetsberövad i Bagdad, misstänkt för kopplingar till IS-rörelsen, sa hon i TV4 Nyheterna.