Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

KD får största stödet på 16 år – S backar

Ebba Busch Thor. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Stefan Löfven. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT

Kristdemokraterna har större väljarstöd än man haft på över 16 år, visar DN/Ipsos februarimätning: Nio procent.

Samtidigt fortsätter Socialdemokraterna att backa. 

Kristdemokraterna är vinnarna i den nya februarimätningen. Med ett väljarstöd på nio procent ligger man långt över de 6,3 procent som man fick som valresultat i september.

– Partier som står utanför och kritiserar tycks vinna på det just nu. Det har varit en frän ton inte minst mellan Ebba Busch Thor och Annie Lööf. Ett uppskruvat tonläge ger utdelning, Nicklas Källebring, opinionsanalytiker till Ipsos till DN.

KD plockar merparten av väljarna från de tre andra partierna i den forna Alliansen, men man har också tagit väljare från Sverigedemokraterna.

– Långsiktigt kan KD bli ännu mer attraktivt för SD-väljare beroende på hur man positionerar i framför allt frågor som rör invandring, säger Nicklas Källebring.

 

 

Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet har plockat väljare från Socialdemokraterna. Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL

S tappar i stöd

För Socialdemokraterna är dock siffrorna inte lika muntra. Efter januariöverenskommelsen med MP, C och L visar de nya siffrorna att man för andra mätningen i rad har tappat i väljarstöd.

Sedan december har man tappat totalt fyra procentenheter, och man är nu nere på 28 procent, jämfört med 28,3 procent i valet.

DN/Ipsos mätning visar att man främst har tappat väljare till Vänsterpartiet, som har gått upp två procentenheter sedan riksdagsvalet i september förra året.

Enligt Nicklas Källebring tycks Jonas Sjöstedts kritik mot Stefan Löfven kring januariavtalet ha slagit ut väl för Vänsterpartiet.

Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, och även SD ligger kvar med relativt oförändrat stöd, medan Moderaterna ligger närmare tre procentenheter under valresultatet i höstas.

 

Partiernas stöd i februari enligt DN/Ipsos

Valresultat inom parentes.

 

Socialdemokraterna 28% (28,3%)

Sverigedemokraterna 19% (17,5%)

Moderaterna 17% (19,8%)

Vänsterpartiet 10% (8,0%)

Kristdemokraterna 9% (6,3%)

Centerpartiet 8% (8,6%)

Liberalerna 4% (5,5%)

Miljöpartiet 4% (4,4%)

 

Så gjordes undersökningen

DN/Ipsos har den 7– 20 februari intervjuat 1504 röstberättigade väljare. 

501 av dessa intervjuer gjordes per telefon med slumpmässigt urval individer. 1 003 intervjuer gjordes digitalt med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. 

 

Frågan som ställdes: ”Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?”.