Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionens plan – vill riva nya fältsjukhuset

Inga patienter har tagits emot på fältsjukhuset.
Fältsjukhuset transporterades till Stockholmsmässan i Älvsjö från Göteborgs garnison i slutet av mars.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Det var ett massivt arbete med att få allt på plats.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Militära sjukvårdare hanterar sjukvårdsmateriel på plats.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Sjukhussängar inne i fältsjukhuset.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarsminister Peter Hultqvist inspekterade bygget.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Även kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick en rundtur på det tillfälliga sjukhuset.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 8

Region Stockholm planerar att riva fältsjukhuset i Älvsjö, erfar Expressen. 

Fältsjukhuset stod klart i april – men fortfarande har inga patienter tagits emot. 

– Från den dag som vi startade Älvsjö sjukhus har vi funderat hur vi har kunnat avveckla, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Stockholm, och tillägger att det inte fattats några beslut.

Vad Expressen erfar finns det flera skäl till en avveckling: Att akutavdelningarna i Region Stockholm anses klara av pandemin i kombination med att byggnaden står tom är en. 

En annan är det stora bråk om hyror mellan regionen och Stockholmsmässan. Expressen har tidigare avslöjat att Stockholmsmässan vill ha drygt 48 miljoner kronor för bara byggandet och avvecklandet av fältsjukhuset. Fram till den sista juli landar hyran dessutom på 22 miljoner kronor. 

”Finns en plan”

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Stockholm, säger att inga beslut fattats om avveckling av sjukhuset i Älvsjö:

– Från den dag som vi startade Älvsjö sjukhus har vi funderat hur vi har kunnat avveckla Älvsjö sjukhus. Så planering för det pågår hela tiden och det som styr är sjukvårdsbehovet och hur det ser ut.

Hur ser planer för nedtrappning av Älvsjö sjukhus ut just nu?

– Det handlar bara om sjukvårdsbehovet. Vi har en plan för vad vi ska göra om sjukvårdsbehovet tillåter att vi kan avveckla Älvsjö. Då trycker vi på den knappen och då börjar vi avrusta Älvsjö.

Ja, hur långt borta från den knappen är ni?

– Det kan jag inte säga, det beror hela tiden på sjukvårdsbehovet. Det vi sett är att vi under maj haft en nedåtgående trend för och ett behov som minskat successivt. Det vi nu sett är att det nästan är en platå och inte går ner så mycket. 

– Vi fruktar till exempel en andra våg, eller att det här kommer att etablera sig på en väldigt hög nivå, Så varje dag nu är ganska känslig för hur det här går. I stort sett timme för timme tittar vi på hur det ser ut.

Älvsjö sjukhus har inte tagit emot några patienter - har det varit värt resurserna att satsa på Älvsjö sjukhus?

– Ja, vi har hela tiden hoppats på det bästa och varit tvungna att planera för det värsta. Vi har varit tvungna att säkra att det har funnits tillgång till sjukvård för vår covid 19-pandemi. Vi hade en enorm utveckling i början av den här pandemin som överträffade alla prognoser i hastighet, så det har vi behövt. Det är ett stort och komplext arbete och vi tittar på alla samlade resurser, Älvsjö är en del av det.

Så här såg det ut när Stockholmsmässan gjordes redo för att ta emot coronasjuka patienter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.