Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler i Sverige ska testas för corona

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Lena Hallengren.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Johan Carlson på pressträffen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen säger nu att antalet covid-19 tester ska utökas rejält – med upp till 100 000 tester i veckan.

I första hand vårdpersonal, polis och räddningstjänst samt sjuka, men i ett senare skede kan även den breda allmänheten få tillgång till testet.

– Vi ha gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att kraftigt utöka antalet covid-19 tester, och ta fram en strategi för att samhällsviktiga verksamheter ska kunna testas utan att det går ut över vården, säger statsminister Stefan Löfven.

Statsministern kommer med nyheten att antalet personer som ska testas för covid-19 nu utökas kraftigt på en extrainsatt presskonferens på fredagsförmiddagen.

Det handlar om en ny strategi för utökad diagnostik av den dödliga sjukdomen, uppger regeringen.

100 000 tester i veckan

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) kommer upp till 100 000 tester att göras per vecka. På lite längre sikt möjligen ännu fler.

– Det är svårt att göra en prognos för när vi kommer upp i den prognosen. Det kommer röra sig om flera veckor.

– Vi vill så klart testa fler och vi kommer testa fler men det måste ske inom ordnade former, säger Hallengren.

Prioriterade är bland andra anställda inom samhällskritisk verksamhet som polisen och räddningstjänsten, samt personal inom sjukvård och äldreomsorg. Men även sjuka personer som ligger inne på sjukhus ska testas.

– Hur mycket vi än skalar upp testningen kommer svårt sjuka personer vara högst prioriterade, förklarar socialministern.

Enligt Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, ska covid-19-testet så småningom att kunna ges till den breda allmänheten.

– Men där är vi inte nu. I första steget är det prioriterade grupper som ska testas.

Kan bli ett självtest i hemmet

Det ska kunna göras genom egenprovtagning i hemmet efter kontakt med 1177. Fördelen är att man slipper göra av med skyddsmaterial på personalen, förklarar Johan Carlson.

– Det är inte särskilt svårt, till och med jag klarar det, säger generaldirektören.

Tester ska även kunna göras genom att man åker till en speciell plats där detta utförs utan att risk för smittspridning ökas.

– För den som är så frisk att man kan erbjudas självtest är det att man antingen hämtar ut det eller får det hemkört. Man testar sig själv och sedan lämnar man in testet som sedan förs till laboratorium och ska rapporteras in i systemen, säger Johan Carlson till Expressen efter presskonferensen.

Genom de kraftigt ökade testerna hoppas Folkhälsomyndigheten dels hitta sjuka inom samhällsviktiga verksamheter, dels pejla hur smittoläget ser ut runtom i landet.

Visar inte om man varit sjuk tidigare

Man kan också få en bild av hur immuniteten mot det nya coronaviruset utvecklas bland befolkningen. Detta beskrivs som ett andra steg i strategin.

Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten betonar dock att den här typen av test i första hand ger utslag på personer med symptom.

– Det måste utföras under en period där man antingen fått sjukdomen eller haft den i några dagar så det är inget test man kan ta för att se om man varit sjuk tidigare, säger han till Expressen.

Johan Carlson: ”Hoppas kunna testa 100 000 per vecka”.
Statsminister Stefan Löfven om coronakrisen, ekonomin och vårdplatser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.