På måndagskvällen fick polisen in flera samtal om en skottlossning i Örebro. Foto: PressbildenPå måndagskvällen fick polisen in flera samtal om en skottlossning i Örebro. Foto: Pressbilden
På måndagskvällen fick polisen in flera samtal om en skottlossning i Örebro.  Foto: Pressbilden
Foto: GOOGLE MAPSFoto: GOOGLE MAPS
 Foto: GOOGLE MAPS

Skottlossning i Örebro – en person anhållen för mordförsök

Publicerad

En kvinna skottskadades på måndagskvällen i området Brickebacken i Örebro. 

– Kvinnan är förd med ambulans till sjukhus, säger polisens vakthavande befäl Jan Matèrne.
En man är anhållen misstänkt för mordförsök. 

Polisen ska ha utrett en hotbild mot kvinnan, men den förundersökningen lades ned i förra veckan.

Det första samtalet ska ha kommit vid 21.14 på måndagskvällen, enligt polisen. 

– Vi fick massor av samtal om skottlossning. Vi är på plats där nu. Kvinnan är förd med ambulans till sjukhus. Skadeläget kan jag inte uttala mig om, men hon var vid liv när hon fördes bort med ambulans, säger Jan Matèrne, vakthavande befäl vid polisen.

Kvinna i 35-årsåldern hittad skadad utomhus 

Den skottskadade kvinnan som ska vara i 35-årsåldern ska ha påträffats utomhus. Enligt Nerikes Allehanda ska kvinnan ha blivit skjuten i ryggen, men de uppgifterna kan inte bekräftas av polis. 

Enligt reportern som var på plats från Nerikes Allehanda jobbade fyra polispatruller på platsen för att få fram vittnesuppgifter. 

– Vi förhör vittnen och gör dörrknackningar, säger polisens vakthavande befäl Jens auf der Heide till Expressen. 

En man anhållen för mordförsöket i Brickebacken

Enligt en fotograf på plats ska det ha hörts fem smällar i området. Vid 23.30-tiden kunde polisen gripa en man misstänkt för mordförsök. 

– Vi har en gripen, en man i 45-årsåldern, säger Jens auf der Heide. 

Enligt polisen ska mannen ha överlämnat sig frivilligt till polisen. Mannen anhölls senare under natten.

Enligt polisen är den misstänkta mannen och den skadade kvinnan kända för varandra sedan tidigare, och brottet betraktas som ett brott i nära relation.

Lade ned förundersökning om förberedelse till mord

Enligt Aftonbladet ska polisen ha tipsats om att mannen hade för avsikt att skjuta kvinnan. Man ska då ha satt in skydd kring hennes bostad, men skyddet avslutades kort innan skjutningen.

Dessa uppgifter bekräftades senare under tisdagen. 

Polisen uppger att det har pågått en förundersökning gällande misstänkt förberedelse till mord, men att utredningen lades ned av åklagare i förra veckan efter att spaningarna inte gav något resultat. 

Kvinnan ska förhöras på nytt under dagen

På tisdagsmorgonen meddelar polisen att kvinnan är fortsatt vid liv och ska höras på nytt under dagen.

– Hon är vid liv och är på sjukhus. Målsägande ska förhöras igen under dagen, säger Anders Gustavsson, regionvakthavande region Bergslagen. 

Polisen har fortsatt närvaro i området och kommer under morgonen fortsätta prata med vittnen. Han menar att den tekniska undersökningen av brottsplatsen resulterat i att de säkrat viss bevisning som kommer att användas i den fortsatta utredningen. Vad för slags bevis det handlar om är okänt i nuläget.

– De har säkrat viss bevisning, det är allt jag kan säga om det, säger Anders Gustavsson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag