Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SJ ställer in 30 avgångar per dag

SJ ställer in 30 stycken avgångar om dagen innan jul
SJ-tåg ställs in.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Med fyra dagar kvar till julafton ställer SJ nu in ett stort antal tåg i Sverige.

Senast i dag ska alla som drabbas bli kontaktade av SJ.

– Vi har väldigt många sjukskrivna medarbetare just nu, säger Tobbe Lundell, presschef.

Under veckan ställer SJ in avgångar på flera sträckor i Sverige.

Det handlar om ungefär 30 avgångar per dag mellan måndag och torsdag, enligt SJ. Sträckorna som drabbas mest är Stockholm-Göteborg, Stockholm-Malmö, Stockholm-Uppsala och Linköping-Gävle. Men det handlar också om enstaka avgångar på andra sträckor.

SJ meddelar att alla kommer att bli kontaktade senast i dag, måndag, om eventuella förändringar.

– Vi började i fredags och har tuggat oss igenom tåg för tåg. Så har man en bokad resa den här kommande veckan så får man ett sms senast i dag, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Sätter in fler vagnar

De inställda tågen beror på personalbrist och många sjukskrivningar. De som reser på onsdag eller torsdag, när det är som hårdast tryck, kommer bli garanterad en plats eftersom man kommer att sätta in fler tågvagnar, enligt SJ. 

– Om man har bokat sig på ett snabbtåg, i dag och i morgon så finns det ganska gott om plats, då får man möjlighet att boka om sig till en valfri avgång eller få pengarna tillbaka. När det gäller onsdag och torsdag så är det mer hårdbokat, då har vi satt in längre tåg. För att säkerställa att alla verkligen får en plats så flyttar vi över varje resenär till ett nytt tåg. Men man får också möjlighet att själv gå in och boka om eller vad om man vill, säger Tobbe Lundell.

Han säger att resenärer kommer att få plats på tåg som går i närtid till den ursprungliga bokningen.

Här är de mest trafikerade vägarna i jul

Trafikverket: ”Vi vet av erfarenhet var det kommer vara mycket trafik”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.