Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-profilen lämnar sitt jobb – efter skandalen

Foto: SVEN LINDWALL

Den bedrägeridömde SD-politikern Stefan Jakobsson, 51, lämnar sin anställning på partiets riksdagskansli.

Men den förre riksdagsledamoten kommer att fortsätta jobba för partiet.

”Jag är ingen offentlig person längre”, skriver Jakobsson i ett sms till Expressen.

I slutet av februari dömdes Stefan Jakobsson av Eskilstuna tingsrätt för bedrägeri mot riksdagen. Brotten hade skett under tiden som Jakobsson var riksdagsledamot för SD, vilket Aftonbladet avslöjade. SD-profilen hade låtit skattebetalarna stå för flera hotellövernattning och privata taxiresor - sammanlagt vid 39 tillfällen enligt åtalet.

Jakobsson valde att inte överklaga tingsrättsdomen - som innebar villkorlig dom och ett skadestånd på närmare 11000 kronor till riksdagen. 

I samband med avslöjandet så lämnade Jakobsson sin riksdagskandidatur i valet 2018, och i polisförhör uppgav Jakobsson sedan att SD-ledaren Jimmie Åkesson skrivit ”Kliv av så löser vi det på annat sätt” i ett sms till honom då. 

Jakobsson fortsatte därefter att jobba på partiets riksdagskansli men Expressen kan nu berätta att hans anställning där kommer att avslutas. Internt i SD är beskedet att Jakobsson gör sin sista arbetsdag på kansliet sista juli.

”Ingen offentlig person längre. Tack”

När Expressen kontaktar Jakobsson med frågor om hans anställning skriver han i ett sms:

”Jag är inte politiker längre och har inga politiska uppdrag och ingen offentlig person längre. Tack”.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson skriver i en kommentar till Expressen:

”Det stämmer att Jakobsson kommer att avsluta sin anställning hos riksorganisationen så fort uppsägningstiden har löpt ut. Tanken är att han därefter ska arbeta med vissa av våra kommuner i södra Sverige, där hjälp kan efterfrågas, sett till den specialkompetens han besitter.”

Expressens källor vittnar om att delar av partiledningen ville att Jakobsson skulle få fortsätta sin anställning på riksdagskansliet. Expressen har sökt partisekreteraren Richard Jomshof.

SE OCKSÅ:

Jimmie Åkesson kommenterar att skolorna väljer att ha öppet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.