Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sabunis utspel om migrationen väcker ilska

Sabuni: ”Någon måste stå upp mot de kriminella”.
L-ledaren Nyamko Sabuni under talet. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberala ungdomsförbundet, Luf.Foto: Willhelm Sundman
Nyamko Sabuni.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

VÄSTERÅS. Genom ett ”förortslyft” ska Sverige inte ha några utsatta områden till år 2030. Det var Nyamko Sabunis stora löfte i sitt linjetal på lördagen. 

Men det ska också kombineras med en skärpt migrationspolitik så att ”antalet asylsökande till Sverige minskar”, slog hon fast.

Talet väckte omgående hård intern kritik, och LUF-ordföranden Romina Pourmokhtari beskriver det som ”mycket oroande”. 

– Vi är kritiska till detta. Jag tror definitivt inte att Erik Ullenhag hade drivit den här linjen, säger hon och anklagar partiledningen för att försöka kuppa igenom stramare regler för arbetskraftinvandringen.

– Man har inte stöd för det, säger hon. 

Utgångsläget för Nyamko Sabuni var inte det bästa när hon intog scenen på partiets landsmöte, med kraftigt försvagade förtroendesiffror för henne själv och ett opinionsläge som tyder på att partiet skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag. 

Fokus under talet låg, precis som många väntat, på frågan om integration. Hon presenterade också vad man kallar ett förortslyft med en målsättning om att det inte ska finnas några utsatta områden i Sverige 2030. 

– När staten förlorar makten över dessa områden är det de skötsamma som drabbas. Samhället måste återta kontrollen över dessa områden, sa Sabuni. 

”Någon måste stå upp mot kriminella nätverk”

Men det handlar framför allt om målsättningar snarare än konkreta förslag, och mycket behöver utredas och inget är kostnadsberäknat. I paketet återfinns löften om åtgärder mot gängkriminalitet, extremism och skolsegregation och insatser för tryggare bostadsområden. 

– Någon måste stå upp mot kriminella nätverk, moralpoliser och klanledare som hotar demokratiska principer, säger Sabuni.

– Vi ska ta tag i de problemen och vi ska göra livsvillkoren bättre för de som lever i utsatta områden. Därför ska Liberalerna ta fram konkreta åtgärder för att ändra utvecklingen. 

Så långt fick Sabuni också långa applåder. Desto tystare blev det i kongresshallen när hon sa att det ska kombineras med en politik som gör att färre asylsökande kommer till Sverige. Asylrätten ska ”tillämpas på liknande sätt som andra jämförbara länder”, säger hon:

– Vad det innebär konkret är att antalet asylsökande till Sverige kommer att minska. 

LUF: ”Vi är kritiska till detta.”

Men uttalandet väckte omgående hård kritik från ungdomsförbundet. LUF-ordföranden Romina Pourmokhtari är starkt kritisk till utspelet, som enligt henne är en klar kursändring. 

– Det här oroar mig rejält. Det finns många andra partier som är konservativa i migrationspolitiken, men det ska inte vi vara, säger hon och fortsätter. 

– Vi är kritiska till detta. Jämför du med Jan Björklunds linje är det definitivt en skillnad, och jag tror definitivt inte att Erik Ullenhag hade drivit den här linjen.

Det är heller inte säkert att Sabuni har stöd för linjen i den nya partistyrelsen, menar hon. 

Som Expressen rapporterat tidigare har partiledningen försökt driva igenom större förändringar av partistyrelsen än man lyckats med på grund av hårt internt motstånd. 

– Det blir spännande att se hur det blir med den nya partistyrelsen och hur tongångarna blir där. Jag hoppas att partiet samlar sig och inte far i väg i migrationsfrågan bara för att partiet har så dåliga opinionssiffror. För det är inte lösningen på våra problem, säger Romina Pourmokhtari.

”Man har inte stöd för detta”

Något som också varit föremål för mycket diskussion under Liberalernas landsmöte är arbetskraftsinvandringen, där det var en hård debatt under lördagsförmiddagen. 

Inför landsmötet fanns inga förslag om skärpning av politiken på området, däremot ytterligare liberaliseringar. Men i det utskott som behandlade frågan lyfte partiledningens representanter ett förslag om en skärpning för att stävja det missbruket man menar förekommer. Förslaget röstades dock ned, men frågan ska nu upp i ett beredningsutskott under landsmötet där den ska behandlas på nytt. 

Ändå argumenterar partieldningen nu för en hårdare linje, vilket Romina Pourmokhtari beskriver som närmast en kupp.

– De driver en linje som utskott inte röstade igenom. Det anser jag är problematiskt. 

– Jag tycker man försöker få igenom en hårdare linje som man inte har stöd för, säger hon. 

Sabuni: Vi ska titta på Danmark

Nyamko Sabuni säger till Expressen att hon har partiet med sig i migrationspolitiken och hänvisar till ett beslut som togs 2017. 

Och dagens liberala regler för arbetskraftinvandring lockar många till Sverige som saknar asylskäl, menar hon, och pekar på möjligheten till så kallat ”spårbyte”, där människor som fått avslag på asylansökan i stället ansöker om arbetstillstånd. 

– Den dagen vi började tillåta spårbyte har vi skapat en pull-effekt. Det vill säga: Jag åker till Sverige och säger att jag är asylsökande och kommer in där, men vet att jag egentligen inte kommer få asyl för jag har inga skäl. Men då är jag där och kan byta spår och kan eventuellt få ett jobb, säger Sabuni.

När det gäller migrationspolitiken hänvisar hon till de nordiska grannländerna, som Sverige enligt henne ska anpassa sin politik efter. 

– Vi kan titta på Danmark, vi kan titta på Norge och andra länder inom EU, säger hon.

Ledarsnack: Upp till bevis för Nyamko Sabuni

Nyamko Sabuni hade inför helgens landsmöte kraftigt försvagade förtroendesiffror och opinionsmätningar som visar att partiet skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.