Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så sprids smittan i Europa

”Supermuterad” variant av covid-19 upptäckt i Sydafrika.
Ambulanserna transporterar flygresenärer till karantän på ett hotell i närheten.
Foto: HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK / HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: Przemyslaw Iciak / Colourbox
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Skylt som uppmanar till användningen av munskydd på flygplatsen i tyska München.
Foto: PHILIPP GUELLAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOMS KALNINS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bara timmar efter att världen fick upp ögonen för den nya omikron-varianten var det flera bekräftade fall i Europa. 

Trots snabbt införda restriktioner runtom så sprider sig nu viruset till allt fler länder – Storbritannien har fått tre konstaterade fall varav ett redan hunnit lämna landet. 

Även fall som inte har någon koppling till Sydafrika alls har upptäckts. 

Det kan tyda på att varianten redan har fått ”samhällsspridning”. 

Folkhälsomyndigheten säger att det är ”en tidsfråga” innan mutationen konstateras i Sverige. 

Direktrapport: Coronaviruset

Vintern är här och i Europa och stora delar av världen är nu smittspridningen av covid-19 på uppgång. Nu har även den nya omikron-varianten börjat ta fart och sprider till allt fler länder – trots rekordsnabba restriktioner i flera av de drabbade länderna. 

De första fallen upptäcktes i Belgien på fredagen. En kvinnlig resenär bekräftades smittad när hon elva dagar efter hemkomst från Egypten fått symptom. Hon ska ha mellanlandat i Turkiet och är det första bekräftade fallet som inte har någon koppling till Sydafrika. Det kan tyda på att det finns en samhällsspridning av den nya varianten skriver the Guardian.   

På lördagen anlände omkring 600 passagerare med två plan från Johannesburg i Sydafrika till flygplatsen Schiphol, nära Amsterdam. Över 60 av passagerarna har bekräftat bära på covid-19. Tretton av de 61 har efter analys visat sig bära på den nya omikron-varianten. 

EU har stoppat alla resor från Sydafrika

I ett försök att förekomma omikron har EU stoppat alla resor från Sydafrika. Trots det har flera fall rapporterats i sex länder – däribland Danmark. 

Totalt tre personer har bekräftats smittade av omikron-varianten i Storbritannien.

Under söndagen rapporterar Sky News att ett tredje fall har upptäckts. Personen är ”inte längre kvar i landet” och fallet koppas till resor i södra Afrika.  Brittiska myndigheter testar nu personer i området där den smittade vistades under besöket i Storbritannien: Westminster i centrala London.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen varnar nu för att vi går ”en kamp mot klockan”. 

– Forskare och tillverkare behöver två till tre veckor innan de har en fullständig bild gällande kvaliten av mutationerna i den här omikron-varianten, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

– Vi måste köpa tid, säger hon och uppmanar folk att vaccinera sig, bära munskydd och hålla avstånd.

I Danmark rör det sig om två resenärer från Sydafrika som bekräftats smittade. Nu smittspårar man alla som befann sig på samma flygplan. 

Världshälsoorganisationen WHO skriver under söndagen att det ännu är oklart om omikron orsakar allvarligare sjukdom än andra varianter. Preliminära data från Sydafrika visar på att fler läggs in för sjukvård men WHO skriver att man ännu inte vet om det beror på att fler smittas eller på att symtomen för omikron är allvarligare.

FHM: ”tar varianten på största allvar

Det finns ännu inga inrapporterade fall av omikron i Sverige, men Folkhälsomyndighetens generaldirektör skriver i en kommentar till Expressen att det bara är en tidsfråga.  

”Intensifierad övervakning av varianter pågår och vi räknar med att hitta fall i Sverige också eftersom det visat sig finnas spridning till flera andra länder i Europa.” 

Tegmark Wisell skriver fortsatt att myndigheten tar varianten på största allvar och att de följer utvecklingen noga. Hon betonar myndighetens senaste rekommendation i från i fredags om att ”alla resenärer från södra Afrika inte bara ska testas för covid-19 vid ankomst till Sverige utan också på dag fem, samt stanna hemma under sju dagar efter hemkomsten.”

Vanligtvis sekvenseras 10 procent av alla positiva svar i Sverige men för närvarande sekvenseras alla positiva prover efter utlandsresa och ungefär 40 procent av alla positiva prover i Sverige. 

Folkhälsomyndigheten följer de rekommendationer om åtgärder som kommuniceras av WHO och europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. 

”Vi har tagit del av den norska riskbedömningen och den baseras på samma fakta och analys som kommunicerats från WHO och ECDC och som ligger till grund för Folkhälsomyndighetens beslut från i fredags 2021-11-26.” skriver Tegmark Wisell.

Omikron sprids trots restriktioner

Utöver Belgien och Danmark har minst fyra andra länder i Europa registrerade fall. 

Redan innan fall hade bekräftats i Storbritannien hade landet infört reseförbud från sex afrikanska länder på Afrikas sydspets. Från och med på tisdag återinförs krav på munskydd i kollektivtrafiken och i affärer. 

I Tyskland har det rapporterats om tre fall. Två bekräftade fall i Bayern och ett misstänkt fall i västra delen av landet. Fallen i Bayern rör två personer som landade i München den 24 november. De hann lämna flygplatsen och vistades i staden innan uppgifterna om den nya mutationen kom. 

Även i Italien har en flygresenär från södra Afrika, Moçambique, satts i karantän efter att ha funnits bekräftat smittad med omikron.

I Tjeckien har man hittat ett misstänkt fall av varianten hos en smittad kvinna som flugit från Namibia via Sydafrika och Dubai.

Redan på fredagen flaggade statsepidemiolog Anders Tegnell att det är svårt att stoppa spridningen när den väl kommit i rullning. 

– Det är för tidigt att göra någon bedömning kring hur oroliga vi behöver vara över den här varianten. Sedan är det så att när det väl har börjat röra sig mellan länder går det nog inte att få stopp på den, sa Tegnell till Expressen.

Omikron i världen

Den nya varianten har bekräftats i Sydafrika, Botswana, Israel, Hongkong. I Australien finns det misstänkta fall. 

I Israel utgår man ifrån att omikron finns i alla delar av världen vid det här laget. 

– Vår arbetshypotes är att varianten redan finns i nästan alla länder på jorden, sa inrikesministern Ayelet Shaked på en presskonferens. 

En liknande hållning har Anthony Fauci, USA:s medicinske chefsrådgivare. I en intervju med tv-kanalen NBC säger han sig inte vara förvånad om omikron redan sprider sig i USA.

– Vi har inte upptäckt den än. Men ett virus som visar en så pass snabb spridning och redan dykt upp i resekopplade fall kommer till slut dyka upp överallt, säger han.


”Varianten har de egenskaper vi varit mest oroade för”

Ny virusvariant sprids i södra Afrika: ”Hög smittsamhet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.