Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-löftet: Skärper krav på nyanlända

Magdalena Andersson, Stefan Löfven och Ylva Johansson.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Förslagen presenterades på en presskonferens på tisdagen där arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och finansminister Magdalena Andersson deltog.
Foto: TOMMY TENGBORG/TT

Socialdemokraternas nya vallöfte innebär skärpta krav på nyanlända. 

Partiet går nu till val på att införa en språkplikt – som innebär att de som inte deltar i svenskundervisning blir utan ersättning, skriver tidningen.

– Vi vill satsa på språket från första dagen, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på en presskonferens. 

De asylsökande, nyanlända och invandrare som inte deltar i den svenskundervisning som samhället erbjuder ska kunna bli av med sin ersättning.

Socialdemokraterna föreslår en språkplikt, som är en del av satsningar på integrationsområdet och den politik som partiet går till val på. 

Förslagen presenteras på en presskonferens på tisdagen klockan 13.30 där arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och finansminister Magdalena Andersson deltar. 

– Det ska vara obligatoriskt att delta i språkträning redan under asyltiden, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på presskonferensen.

Inför utbildningsplikt 

Socialdemokraterna vill även införa en utbildningsplikt för den som inte kan tillräckligt bra svenska. Man vill även satsa mer på språkstöd till föräldralediga med fokus på kvinnor.

Dessutom vill partiet att anställda inom välfärden ska kunna förbättra sin språkkunskap. 

– Målet är att inte bara nyanlända ska lära sig språket för att ta sig in på arbetsmarknaden utan även att de som har en for in på arbetsmarknaden ska kunna utveckla sin svenska, säger finansminister Magdalena Andersson.


En förlängning av utbildningsplikten

Förslaget innebär att asylsökande som väljer bort svenskundervisningen, också går miste om sin dagersättning. För nyanlända är det i stället etableringsersättningen som försvinner och för den som går på försörjningsstöd är det också den ersättningen de riskerar att förlora.

Förslaget ska vara en förlängning på den utbildningsplikt som regeringen införde från och med 1 januari. Det ska i sin tur innebära att de som valde bort de etableringsinsatser som erbjöds via Arbetsförmedlingen, också kan bli av med sin ersättning.


LÄS MER: Johan Anderberg: Så gick det till när Socialdemokraterna totalt svängde om invandringen  


Har skärpt sin integrationspolitik

Socialdemokraterna har lagt vikt på att den som kommer till Sverige också har en plikt att göra allt för att komma i arbete.

Senast den 11 april möttes Socialdemokraterna av en kritikstorm efter att Stefan Löfven sagt att ”det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att utföra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra”. 

Partiet kritiserades då av både Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och den förre utrikesministern Carl Bildt, där paralleller drogs mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Stefan Löfven öppnar för förändring och jag är glad att oppositionspartier från båda sidor av blockgränsen uppmärksammar Stefans citat. För det är en viktig förändring av lagstiftningen, sa statsministerns pressekreterare Erik Nises då. 

I januari 2016 infördes bland annat även id-kontroller vid gränsen mot Danmark, som en reaktion på flyktingkrisen året innan. Personer utan giltiga id-handlingar fick därtill svårare att ta sig in i Sverige.

Senare skärptes även gränskontrollerna ytterligare, till att gälla i stort sett alla som reste in i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.