Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S i Skåne backar om nej till Nato: ”Inte bundit oss”

Foto: PRESSBILD
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna i Skåne säger nej till Nato, rapporterade SVT på torsdagsförmiddagen.

Något som då möttes av besvikelse hos Liberalernas riksdagsledamot, Allan Widman.

– Jag vill inte kalla det oskånskt, men överraskande.

Nu dementerar Niklas Karlsson (S) tidigare uppgifter.

Efter diskussioner bland medlemmarna landade Skånedistriktet i partiet tidigare under torsdagen i att säga nej till ett svenskt medlemskap i Nato. 

Enligt SVT fanns det starka röster både för och emot på mötet.

– Det finns en stark majoritet i Skåne för fortsatt alliansfrihet men det finns också en fundersamhet och tveksamhet med tanke på situationen i Ukraina, sa Niklas Karlsson (S), riksdagsledamot och ordförande för Skånes partidistrikt, till SVT på torsdagsförmiddagen.

Liberalernas riksdagsledamot för Malmö kommun, Allan Widman, som även är ledamot i försvarsutskottet, uttryckte då sin besvikelse över beskedet från Socialdemokraternas håll. Han anser att ett medlemskap i Nato är den främsta säkerheten mot yttre hot, som ett hot från Ryssland.

– Jag vill inte kalla det oskånskt, men överraskande, säger Allan Widman (L) om S-besked.

Svänger i Nato-beskedet

Efter förmiddagens besked om ett nej i Nato-frågan svänger nu Socialdemokraternas Niklas Karlsson i sin ställning och dementerar uppgifterna. 

Vid 15-tiden kom nya besked från S i Skåne. S-distriktet har inte haft någon ny omröstning, säger man nu.

– Vi har inte bundit upp oss. Vi har ett beslut från distriktskongressen 2021 som förespråkar alliansfrihet. Men vi ska ta del av den säkerhetspolitiska analysen och lyssna in debatten på söndag, säger Niklas Karlsson (S) till Sydsvenskan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.