Nya draget efter coronautbrottet

Expressen TV sänder direkt.
Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: KARIN WESSLEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset, covid-19.
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / SCIENCE PHOTO LIBRARY TT NYHETSBYRÅN

Coronavirusets spridning slår mot svensk ekonomi och tillväxten justeras nu ned. 

Regeringen går nu också fram med en lagstiftning som innebär att företag ska kunna få ekonomiskt stöd från staten och minska arbetstiden och lönen för de anställda för att undvika stora varsel. 

– Det är ett sätt att skydda jobben i Sverige, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Coronavirusets spridning i Europa och övriga världen slår mot konjunkturen och har redan börjat få kännbara konsekvenser för svenska företag. Och för att undvika stora varsel vill regeringen och dess samarbetspartier gå fram med en lagstiftning för korttidsarbete som ger ökade möjligheter för företag att tillfälligt minska arbetstiden för de anställda, och även lönen. 

Förslaget, som var på gång redan innan coronautbrottet, presenterades på Aftonbladets debattsida på onsdagen. Tanken med systemet, vars förlaga infördes redan 2014 men nu ska utvidgas, är att motverka drastiska varsel vid snabba och oförutsedda inbromsningar i ekonomin, likt det som nu sker.  

Företag och staten ska dela på kostnaden

Ett krav för att systemet ska kunna tillämpas av företag är att fack och arbetsgivare är överens. Och de anställda ska då gå ned i arbetstid och lön tillfälligt. Kostnaden delas mellan staten, företaget och den enskilda.

Redan på torsdagen ska en lagrådsremiss läggas fram, och regeringen försöker nu skynda på införandet av förslaget redan till efter sommaren. 

Under en pressträff på onsdagen gav finansminister Magdalena Andersson också sin bild av hur coronaviruset slår mot ekonomin. 

Finansdepartementet gör nu bedömningen att den globala tillväxten kommer bli en halv procentenhet lägre till följd av coronaviruset. Även prognosen för den svenska tillväxten justeras ned med 0,3 procentenheter för i år. 

Effekterna på ekonomin kommer också öka om spridningen ökar mer än förväntat. 

– I så fall blir effekten större än den här bedömningen, säger Magdalena Andersson, som också öppnar för att gå in och stötta ekonomin i det läget. 

– Om det är så att det skulle bli en mer allvarlig ekonomisk nedgång finns det naturligtvis möjligheter att stimulera ekonomin. Och då vet vi att pengar till kommuner och regioner, eller arbetsmarknadspolitiska insatser är effektiva sätt att stimulera ekonomin. 

Texten uppdateras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.