Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Historiskt krispaket på över 300 miljarder

Expressen TV sänder direkt.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson Liberalerna, finansminister Magdalena Andersson, och Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet, under en pressträff i Rosenbad.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Covid-19.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / AP

Regeringen presenterar ett historiskt krispaket på måndagen för att skydda jobb och företag i landet. Åtgärderna kan komma att uppgå till över 300 miljarder kronor. 

Det framgick på en pressträff med finansminister Magdalena Andersson, och företrädare för C, L och MP.

– Det är lika bra att var tydlig, Sverige har en tung och påfrestande tid framför sig, säger Magdalena Andersson (S).

Regeringen inför omgående ett nytt system med korttidspermitteringar där företag kan låta de anställda gå ned 60 procent i arbetstid men behålla 90 procent av lönen genom att staten går in och täcker upp en stor del av lönekostnaden. 

Förhoppningen är att undvika den våg av varsel som redan kommit inom servicesektorn och nu riskerar att sprida sig i näringslivet.

Regeringen meddelar också att staten nu tar över de fulla sjuklönekostnaderna från företagen under de två första veckorna, som företagen tidigare fått stå för. Åtgärden ska till att börja med gälla i två månader och väntas kosta åtskilliga miljarder. 

– Det är otroligt viktigt att de som känner sig sjuka stannar hemma, säger Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson. 

”En helt unik situation”

Företag ska också få rätt att skjuta upp inbetalningen av arbetsgivaravgifter och andra skatter för att undvika att slås ut. Det handlar om skattebetalningar för tre månader och är ett lån, men kan sammantaget ändå ge upp till 300 miljarder i tillfällig förstärkning till företagen. 

– Det här är en helt unik situation för svensk ekonomi, och det gör att den normala verktygslådan som man plockar fram i ett sådant här läge inte nödvändigtvis hjälper, säger Magdalena Andersson om krispaketet, som är mer omfattande än det man än så länge sett i de nordiska grannländerna. 

– Vi vill med dagens besked att så många företag som möjligt ska tas sig igenom den här krisen, säger hon.

Regeringen har sedan tidigare meddelat att skjuter till extra resurser till landets regioner, som ansvarar för sjukvården, samt slopar karensdagen och står för sjuklöneansvaret den första sjukdagen, men nu utvidgas alltså krisåtgärderna rejält. 

– Läget är mycket allvarligt och det är därför vi presenterar så här pass kraftfulla åtgärder. Det här är ett åtgärdspaket av historiska mått, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet. 

Kan bli värsta krisen sedan 1930-talet

Enligt regeringen och dess samarbetspartier råder det dock inget tvivel om att det vi nu ser kommer få stora konsekvenser för ekonomin trots insatserna. 

Ekonomer har också redan varnar för att coronakrisen kan bli den värsta ekonomiska nedgången sedan depressionen på 1930-talet. Men osäkerheten om hur hårt ekonomin kommer drabbas är stor. 

– Det är klart att coronaviruset kommer att få betydande negativa effekter på jobb och ekonomi och några av dem ser vi redan nu, säger Magdalena Andersson.

Finansdepartementet har under helgen jobbat för högtryck för att få fram krispaketet, som nu alltså sjösätts omgående. Magdalena Anderssons lovordade på pressträffen den nära dialog hon haft med så väl facken och näringslivet som oppositionen. 

– Eftersom detta påverkar hela vårt land ska vi också ta oss igenom detta tillsammans. Och nu ska vi använda våra starka offentliga finanser för att försöka mildra effekterna på jobb och företag, säger hon. 

SD om krispaketet: Väl avvägt och rimligt

Krispaketet får också stöd av oppositionen.

– Det här är ett enormt viktigt paket för att i nuläget rädda svenska företag. Det är ett nattsvart läge just nu, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT.

Även SD:s partiledare Jimmie Åkesson ger sitt stöd till regeringen. 

”Regeringen med stödpartier presenterar nytt krispaket för företag och jobb. Känns väl avvägt och rimligt. Delar uppfattningen att det just nu är bättre att agera snabbt än perfekt”, skriver han på Twitter. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

https://datawrapper.dwcdn.net/39SUv/110/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.