Regeringen inför omgående ett nytt system med korttidspermitteringar där företag kan låta de anställda gå ned 60 procent i arbetstid men behålla 90 procent av lönen genom att staten går in och täcker upp en stor del av lönekostnaden.
Förhoppningen är att undvika den våg av varsel som redan kommit inom servicesektorn och nu riskerar att sprida sig i näringslivet.
Regeringen meddelar också att staten nu tar över de fulla sjuklönekostnaderna från företagen under de två första veckorna, som företagen tidigare fått stå för. Åtgärden ska till att börja med gälla i två månader och väntas kosta åtskilliga miljarder.
– Det är otroligt viktigt att de som känner sig sjuka stannar hemma, säger Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson.
”En helt unik situation”
Företag ska också få rätt att skjuta upp inbetalningen av arbetsgivaravgifter och andra skatter för att undvika att slås ut. Det handlar om skattebetalningar för tre månader och är ett lån, men kan sammantaget ändå ge upp till 300 miljarder i tillfällig förstärkning till företagen.
– Det här är en helt unik situation för svensk ekonomi, och det gör att den normala verktygslådan som man plockar fram i ett sådant här läge inte nödvändigtvis hjälper, säger Magdalena Andersson om krispaketet, som är mer omfattande än det man än så länge sett i de nordiska grannländerna.
– Vi vill med dagens besked att så många företag som möjligt ska tas sig igenom den här krisen, säger hon.
Regeringen har sedan tidigare meddelat att skjuter till extra resurser till landets regioner, som ansvarar för sjukvården, samt slopar karensdagen och står för sjuklöneansvaret den första sjukdagen, men nu utvidgas alltså krisåtgärderna rejält.
– Läget är mycket allvarligt och det är därför vi presenterar så här pass kraftfulla åtgärder. Det här är ett åtgärdspaket av historiska mått, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.
Kan bli värsta krisen sedan 1930-talet
Enligt regeringen och dess samarbetspartier råder det dock inget tvivel om att det vi nu ser kommer få stora konsekvenser för ekonomin trots insatserna.
Ekonomer har också redan varnar för att coronakrisen kan bli den värsta ekonomiska nedgången sedan depressionen på 1930-talet. Men osäkerheten om hur hårt ekonomin kommer drabbas är stor.
– Det är klart att coronaviruset kommer att få betydande negativa effekter på jobb och ekonomi och några av dem ser vi redan nu, säger Magdalena Andersson.
Finansdepartementet har under helgen jobbat för högtryck för att få fram krispaketet, som nu alltså sjösätts omgående. Magdalena Anderssons lovordade på pressträffen den nära dialog hon haft med så väl facken och näringslivet som oppositionen.
– Eftersom detta påverkar hela vårt land ska vi också ta oss igenom detta tillsammans. Och nu ska vi använda våra starka offentliga finanser för att försöka mildra effekterna på jobb och företag, säger hon.
SD om krispaketet: Väl avvägt och rimligt
Krispaketet får också stöd av oppositionen.
– Det här är ett enormt viktigt paket för att i nuläget rädda svenska företag. Det är ett nattsvart läge just nu, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT.
Även SD:s partiledare Jimmie Åkesson ger sitt stöd till regeringen.
”Regeringen med stödpartier presenterar nytt krispaket för företag och jobb. Känns väl avvägt och rimligt. Delar uppfattningen att det just nu är bättre att agera snabbt än perfekt”, skriver han på Twitter.
https://datawrapper.dwcdn.net/39SUv/110/