Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rättegång i gängmål avbruten – åtta gripna

Rättegången i det uppmärksammade gängmordet på Årstabron i Stockholm fick avbrytas.
En man kontrolleras av poliser vid tingsrätten. Åtta personer är gripna misstänkta för mordförsök.
Foto: Läsarbild
Foto: Läsarbild
Foto: Google maps
Mordplatsen på Årstabron.
Foto: MICHAEL HOFFMAN / BLÅLJUSBILDER
Den misstänkte som lockat fram offret till mordplatsen, ”goaren”, och den misstänkte torpeden.
Foto: Polisen
Den misstänkte ”goaren” och den misstänkte torpeden under mordkvällen.
Foto: Polisen
Den misstänkte mordbeställaren visar upp pengar
Foto: Polisen
1 / 8

På onsdagen inleddes rättegången om det uppmärksammade gängmordet på Årstabron i Stockholm.

Några timmar in avbröts rättegången – polisen hade då fått uppgifter om ett planerat mord på en person kopplad till mordoffret, erfar Expressen.

Åtta personer är gripna – samtliga har kopplingar till kriminella nätverk.

De är allierade med den mordåtalade gängledaren, erfar Expressen.

Rättegången hålls i Södertörns tingsrätt. Åklagare Lisa dos Santos har väckt åtal mot tre män för det uppmärksammade mordet i gängmiljö; den misstänkte torpeden, den misstänkte mordbeställaren och den så kallade ”goaren” – den som misstänks ha lockat fram offret till mordplatsen.

Några timmar in i förhandlingarna avbröts rättegången. Polisen kom då in i rättssalen. Flera personer avvisades från tingsrätten av polis och åtta män har nu gripits efter att ha kontrollerats vid pendelstationen. En förundersökning angående försök till mord har inletts.

Enligt uppgifter till Expressen har polisen fått kännedom om mordplaner mot en person som skulle närvara vid rättegången, en person kopplad till mordoffret.

De åtta gripna är mellan 18 och 36 år gamla, enligt uppgifter till Expressen. Samtliga har dokumenterade kopplingar till kriminella nätverk i Farsta och Flemingsberg. Inom polisen anses de vara allierade med den gängledare som står åtalad för att ha anstiftat mordet på Årstabron.

Anhörig till gängledaren gripen

En av de gripna är en 24-årig man som är anhörig till den mordåtalade gängledaren.

Polisen hittade mordvapnet i Flemingsberg en tid efter skjutningen. Några dagar senare syntes flera män leta med metalldetektor efter något på platsen där vapnet hittats.

En av dem som letade i terrängen var en 23-åring som greps på onsdagen utanför tingsrätten.

Han har tidigare pekats ut av polis som drivande i den konflikt mellan kriminella nätverk i Flemingsberg som fram till nyligen klassades som röd.

Bland de frihetsberövade finns en 22-åring som tidigare blivit beskjuten. Enligt uppgifter arbetar polisen efter teorin att han var den tilltänkta måltavlan när två andra män sköts i Farsta – en död och en skadad – i oktober.

– Personerna har avvisats från tingsrätten för att de har stört ordningen misstänker jag, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen i Stockholm. 

Flera personer kontrollerade

Polisen stoppade under någon timme på onsdagsförmiddagen all tågtrafik vid stationen i Flemingsberg, där tingsrätten ligger, för att kontrollera flera personer. Stoppet hävdes 11.42.

Orsaken till att polisen kontrollerade folk vid stationen var att de genom SOS Alarm fått tips om att det fanns personer där som pratat om att de skulle skada en annan person, uppger Towe Hägg.

– Jag kan bekräfta att vi är på plats och kontrollerar ett antal personer, säger presstalesperson Towe Hägg vid polisen i Stockholm. 

Enligt Expressens uppgifter letar polisen efter vapen. Polisen är förtegen om insatsen. 

– Den uppgiften jag kan lämna nu är att vi har inlett en förundersökning om försök till mord säger Towe Hägg på frågan om någon av personerna som gripits är misstänkta förvapenbrott. 

– Jag kan bekräfta att det är ett pågående ärende och kan inte vidare gå in på detaljerna, säger Towe Hägg. 

Uppmärksammat mordfall

I början av september 2020 hittades en blodig man på Årstabron i Stockholm. När polisen kom fram var han död.

Mannen, i 25-årsåldern, var en ledargestalt i det kriminella  Fagersjönätverket, enligt Expressens uppgifter, och han ska ha skjutits till döds.

Två män, 20 och 27 år gamla, häktats för mordet. Båda är tidigare dömda för flera brott. 20-åringen är tidigare dömd för rån och 27-åringen har dömts för en vansinnesfärd där han prejade en polisbil och sedan krockade. 

Rättegången mot de båda misstänkta inleddes under onsdagen vid Södertörns tingsrätt. 

Fagersjönätverket är känt för att ha ett högt våldskapital och har varit inblandat i flera blodiga konflikter. Det handlar om ett löst sammansatt nätverk som varit allierat med andra gäng i Stockholm de senaste åren. I de konfliktytorna har flera mord inträffat.

Här fångas misstänkta mördarna på film

Ung man sköts ihjäl på Årstabron • Avslöjande chattarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.