Foto: Pontus Stenberg.Foto: Pontus Stenberg.
 Foto: Pontus Stenberg.
Foto: Pontus Stenberg.Foto: Pontus Stenberg.
 Foto: Pontus Stenberg.

JUST NU: Villabrand – familjen flydde lågorna

Publicerad

En svårsläckt brand rasar i en villa – enligt larmet ska branden ha orsakats av en gasoltub på altanen.

Familjen fick lämna platsen i ambulans. 

– Ambulansen valde att ta med dem, säger Martin Wendt vid räddningstjänsten.

Det var vid 05.40 tidigt på lördagsmorgonen som räddningstjänsten larmades om en övertänd villa i Stigtomta utanför Nyköping.

Enligt larmet ska branden ha orsakats av en gasoltub som exploderat på altanen, något som också SN var tidiga med att rapportera

– Ägarna hade vaknat av att det knastrade utomhus. De hade försökt släcka branden själva men insåg snabbt att det inte gick, säger Martin Wendt vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Elden spred sig snabbt från altanen till huset. Räddningstjänsten fick bekämpa branden med flera enheter: Över tolv personer.

Foto: Pontus Stenberg.

Villan gick inte att rädda

Vid 07-tiden var det fortfarande svårt att få kontroll över branden. 

– Det är inte helt enkelt. De har lyckats släcka på första och andra våningen, men hela vinden brinner. Det brinner under takpallarna, där är det svårt att komma åt och de kan inte komma upp på taket. En extra styrka är på väg ut för att stötta och avlösa, säger Martin Wendt.

Efter ett omfattande släckningsarbete insåg räddningstjänsten att villan inte gick att rädda.

– Vi tog beslutet att villan inte går att rädda längre. Nu jobbar de med att begränsa spridningen och låter det brinna ner under kontrollerade former, säger Martin Wendt.

Fick lämna i ambulans

Familjen som befann sig i huset lyckades ta sig ut och fick lämna platsen i ambulans.

– Det var tre personer inne i huset. Mamma, pappa och ett barn, säger Martin Wendt.

– De har blivit transponerade till lasarettet för en koll. Ambulansen valde att ta med dem.

Familjen ska ha klarat sig oskadda. Enligt räddningstjänsten finns det inte någon spridningsrisk, förutom till en lekstuga som ligger i närheten.

Foto: Pontus Stenberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag