Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fyra partierna är överens – vill ändra migrationslagen

Expressen sänder eftersnack efter kvällens partiledardebatt.
Ebba Busch, KD.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson, M.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Jimmie Åkesson, SD.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nyamko Sabuni, L.
Foto: AMIR NABIZADEH / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD, M, KD och L lägger fram ett gemensamt förslag för att förändra den svenska migrationslagstiftningen.

Enligt SD ska kraven bli hårdare och undantagsfallen färre.

”Det är tydligt att Jimmie Åkesson håller i taktpinnen i det nya högerkonservativa blocket”, kommenterar Stefan Löfven.

Nyamko Sabuni hoppas få med Centerpartiet i överenskommelsen – men får kalla handen av Annie Lööf.

Moderaterna och Sverigedemokraterna har tillsammans med Kristdemokraterna närmat sig varandra. Liberalerna har också meddelat att de vill se ett regeringsskifte vid nästa val.

Nu går de fyra partierna ut i ett gemensamt förslag att förändra migrationspolitiken. Förslaget ses som ett svar på regeringens förslag, som lades fram i april. 

– Det förslag vi i dag lägger fram, tillsammans med M, KD och L, är ett litet steg i rätt riktning och faktiskt en historisk händelse i svensk politik, säger Jimmie Åkesson i en kommentar. 

Partierna har kunnat enas om sju förslag, som man är redo att lämna till voteringen i juni. Och om man skulle vinna mot regeringens förslag förändras lagstiftningen omgående.  

– Både Sverigedemokraterna, vi och säkert Liberalerna har lagt fram förslag som inte blev utredningens förslag. Till exempel kvalificering in till välfärdsförmåner, det är inte utrett och klart. Därför går inte att lagstifta, säger Ulf Kristersson.

På Instagram skriver M-ledaren:

”Nu samlar vi oppositionen för minskad invandring till Sverige.”

https://www.instagram.com/p/COXnlmJpxg8/

Löfven: Åkesson håller i taktpinnen

Partierna föreslår att det ska bli svårare att få uppehållstillstånd av humanitära skäl. Men också att kraven på att lära sig svenska skärps. 

– Det är tre konkreta frågor: Vi vill säga nej till den nya asylgrunden för vuxna utan asylkrav, vi vill skärpa kraven för anhöriginvandring och vill att svenska språket ska vara ett krav för ett permanent uppehållstillstånd. Det är de tre tydligaste frågorna där regeringen vill öka invandringen och vi vill minska invandringen och klara integrationen, säger Ulf Kristersson.

De nya förslagen innebär att:

Den nya grunden om uppehållstillstånd av humanitära skäl ska begränsas.

Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd bör införas direkt i lagstiftningen.

Undantagsmöjligheterna vad gäller kraven för permanent uppehållstillstånd ska begränsas.

Skärpt krav på försörjning vid anhöriginvandring vad gäller alternativt skyddsbehövande.

Undantagsmöjligheterna vad gäller försörjningskravet för anhöriginvandring ska begränsas.

Andra kriterier för anhöriginvandring ska begränsas.

Tidsfristen för kvotflyktingars anhöriginvandring ska begränsas.


Samtidigt konstaterar SD-ledaren att förslaget ligger ”långt ifrån vad som egentligen behöver göras för att få Sverige på rätt köl”. 

Sverigedemokraterna vill fortfarande att det ska finnas en nollvision. Samtidigt meddelade Moderaternas rättspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson i ”Lördagsintervjun” i Ekot att partiet vill se ett volymmål.

– Vi alla fyra hade de här ingångarna. Så det var inte särskilt komplicerat. Det var snarare så att vi inte kunde ändra på allt nu, utan det här är de konkreta förslag när man kan erbjuda en annan lagstiftning, säger Ulf Kristersson. 

Statsminister Stefan Löfven skriver i en kommentar att:

”Det är tydligt att Jimmie Åkesson håller i taktpinnen i det nya högerkonservativa blocket.”

Även Miljöpartiet är mycket kritiskt.

– Jag tycker att det är skamligt agerande av Liberalerna att gå ihop med Sverigedemokraterna om migrationen, säger MP:s migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling.

– Man gör det för att förhindra de förändringar som regeringen har föreslagit: att barn som har vuxit upp i Sverige ska kunna fortsätta bo här. Man vill försvåra för kvotflyktingar att få hit sina anhöriga.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger i Expressen TV.

”På väg att gå i lås” 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger i Expressen TV:

– Det här handlar om den stora frågan att en framgångsrik integration kräver en stram migration för lång tid framöver. Det kräver en migration som riktar in sig på att hjälpa de allra mest utsatta, men där vi vänder trenden av det här ”låt gå”, att vi inte har kolla på vad som kommer till Sverige, att det är lätt att stanna kvar trots att man egentligen inte har skyddsskäl och att regeringen hela tiden letar undantagslagstiftning.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger att Liberalerna inte kan ”tillåta” varken SD eller MP att diktera villkoren för migrationspolitiken.

M, SD, KD och L har tillsammans 174 mandat i riksdagen. För att få majoritet krävs 175 mandat. 

Nu vill man ha stöd från Centerpartiet, som med sina 31 mandat skulle få förslaget att gå igenom.

– Det viktigaste är att Liberalerna får igenom sin migrationspolitik som ligger i mittfåran i svensk politik. Sverige måste klara av att vara en fristad för människor på flykt, vi måste också klara av att integrera människor. Därför välkomnar jag nu att Liberalernas ansträngningar och politik nu får stöd av M, SD och KD. Och jag hoppas fortfarande att det finns en chans att få ett stöd av Centerpartiet i denna fråga, säger hon. 

Kalla handen från Lööf

Annie Lööf konstaterar att det ”första samarbetet” mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna handlar om migrationen. 

Samtidigt ger hon Nyamko Sabuni kalla handen. 

– Det är framför allt två förslag som de vill stoppa. Dels vill de begränsa den humanitära grunden som gör det lättare för barn, för fler personer som räknas in i ömmande fall och för personer med stark förankring att få uppehållstillstånd. Dels vill de kraftigt begränsa familjeåterförening, inte minst för HBTQ-personer. 

– Centerpartiet vill i stället se en långsiktigt hållbar migrationslag som förenar medmänsklighet med ordning och reda.

M, KD, L och SD har enats om migrationsfrågan.
Liberalerna har bytt block sedan den förra partiledardebatten och nu blir det kämpigt för Nyamko Sabuni. Vi frågade statsvetaren Jenny Madestam om vad man ska hålla utkik efter i kvällens debatt.
MP: ”Beklagligt att Sabuni tar Åkesson i hand”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.