Nytt trängselkaos – för fjärde dagen i rad

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Trängsel på Gullmarsplan på onsdagen.
Foto: Läsarbild
Trängsel på en buss mellan Kista och Danderyd på tosdagsmorgonen.
Foto: Läsarbild

Efter kritiken har SL förstärkt antalet avgångar från kommunerna Nacka och Värmdö.

Men på andra håll i huvudstaden vittnar resenärer fortfarande om trängsel. 

– De leker med elden, säger sjuksköterskan Tsega Aseffa.

Sjuksköterskan Tsega Aseffa tog bussen från Kista till jobbet på Danderyds sjukhus under torsdagsmorgonen. Redan i går hörde hon av sig till SL och vittnade om den ohållbara situationen på bussen.

– Just nu åker jag till jobbet med cirka 50 personer i bussen. Vissa hostar. Det är stor risk att många blir sjuka när man åker så här. Vårdpersonal kommer säkert bli sjuka, vem kan då ta hand om våra patienter mitt i krisen? Det är fruktansvärt jobbigt, säger hon.

Tsega Aseffa jobbar på Danderyds sjukhus.
Foto: Privat

SL drar ner på turer

Sedan i måndags har resenärer rasat mot SL efter beslutet att dra ner på antalet turer på grund av coronaviruset. Enligt SL handlar beslutet om att runt 20 procent av personalen har sjukskrivit sig, och att de såg ett stort resenärstapp i förra veckan. 

Efter kritiken har man lovat bättring, och på torsdagen förstärktes antalet turer från Stockholmskommunerna Nacka och Värmdö där trängseln var särskilt stor. 

Värmdöbon Erika Stenmark tvingades vänta i en halvtimme på onsdagen innan hon lyckades tränga in sig på en överfull buss 474 mot Slussen. I dag märker hon att SL satt in fler turer.

– Det är skillnad. Dock åkte jag lite senare till jobbet i dag, säger Erika Stenmark.

I sociala medier ställer sig dock många frågande till SL:s beslut att prioritera Nacka och Värmdö. Några vittnar om att situationen är minst lika svår på andra håll i länet. En resenär skriver till Expressen:

”Spännande att SL prioriterar bussar från välbärgade Nacka och Värmdö. Att linje 809 plockas bort, som påverkar boende i Brandbergen, är det ingen som bryr sig om. Klassfråga?”

”Åtgärderna ska vara tillräckliga”

Enligt Claes Keisu, presskommunikatör på SL, handlar prioriteringen på Nacka och Värmdö enbart om att de i stora delar av kommunerna inte har några andra transportslag än buss, medan det i andra delar av länet finns tunnelbanor och annan spårtrafik. Även Södertälje har fått extra insatta bussavgångar. 

Däremot är ett problem att SL inte mäktar med att uppdatera appen eller reseplaneraren enligt de nya tiderna. Men Keisu ser ändå hoppfullt på läget.

– Vi har inte fått några signaler om att det skulle vara samma bekymmer som i början av veckan. Vi tror att åtgärderna ska vara tillräckliga, men resenärernas mönster förändras hela tiden, säger han.

Kan man stärka upp särskilt på sträckor till sjukhus för att vårdpersonal ska kunna ta sig till jobbet?

– Det har vi gjort. De linjer som går till olika sjukhus är prio i planeringen, säger Claes Keisu.

Packat på buss 160 i Årsta under torsdagsmorgonen.
Foto: Läsarbild

Resenären Diana Törnqvist, som jobbar inom omsorgen, berättar att hon i flera dagar har kontaktat SL med bilder från buss 177 och 176 från Bromma till Ekerö. 

”Står här igen på en buss där vi står som packade sillar. Hade jag haft andra resealternativ så hade jag givetvis tagit det. Förstår SL att vi kommer bli smittade? Det går inte att undvika på dessa bussar”, skriver hon.

Även i Årsta kommer vittnesmål om fulla bussar på väg till Gullmarsplan. En läsare berättar att SL kör med korta bussar på en stäcka där det vanligtvis går långa bussar i morgonrusningen.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.


TV: Kristoffer Tamsons (M) är ansvarig politiker för SL – beordrar ansvariga att sätta in fler avgångar

Stenhårda kritiken mot SL efter busshaveriet: ”Människor ska inte acceptera det här”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.