– Det är ett högprioriterat ärende, säger Björn Öberg, presstalesperson på polisen. Foto: Pontus Stenberg
– Det är ett högprioriterat ärende, säger Björn Öberg, presstalesperson på polisen. Foto: Pontus Stenberg

"Föremålet innehåller troligen sprängmedel"

Publicerad

Tågtrafiken till och från Nyköping stoppades i förmiddags efter att ett misstänkt föremål hittades på rälsen vid Nyköpings centralstation. Nu har föremålet flyttats och avspärrningarna hävts.

– Nationella bombskyddet gjorde bedömningen att det troligen rör sig om sprängmedel, säger Björn Öberg, presstalesperson på polisen. 

Klockan 10:02 i förmiddags fick polisen information om ett föremål på tågrälsen nära Nyköpings centralstation. När patruller anlände till platsen fattades misstankar om att det eventuellt kunde röra sig om en sprängladdning. Man skickade då en begäran till Trafikverket om att stoppa tågtrafiken.

– Vi fattade snabbt beslut om att ta det här larmet på allvar, sade Björn Öberg, presstalesperson på polisen. Han fortsatte:

– Det är omfattande avspärrningar och vi har mycket folk på plats. Det är ett högprioriterat ärende.

Utrymt fastigheter

Stationshuset samt ett närliggande vandrarhem stängdes och Norra Bangårdsgatan stängdes av för biltrafik.

– Vi har utrymt vissa fastigheter och ser till att folk inte kommer nära avspärrningarna, sade Björn Öberg på polisen.

Kontakt med nationella bombskyddet

Nu har nationella bombskyddet meddelat att det troligen rör sig om sprängmedel, men att det i nuvarande form inte kan explodera.

– Nationella bombskyddet kom fram till att föremålet gick att flytta utan risk för explosion, säger Björn Öberg på polisen och fortsätter:

– Vi har forslat bort det till annan plats för ytterligare granskning vid senare tillfälle.

Därmed har polisen meddelat Trafikverket att tågstoppet kan hävas. Samtidigt hävs avspärrningarna runt centralstationen i Nyköping. Allmänheten får även tillträde till de tidigare evakuerade byggnaderna.

Inleder utredning

Nu inleds nästa del av polisens arbete.

– Det viktigaste nu var att få bort föremålet från spåren så att tågen kunde börja rulla igen. Nu ska vi börja fokusera på vem som kan ha placerat det misstänkta föremålet där, säger Björn Öberg på polisen och fortsätter:

– Vi kommer att söka efter eventuella spår på det här föremålet och i anslutning till det. Vi kommer även bedriva inre spaning och försöka ta reda på vem som skulle kunna hantera sådana här saker.

Polisen har inlett en förundersökning om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag