Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cinderella-båt fast till havs – 1 500 ombord

Runt 1 500 personer är fast på kryssningsfartyget.Foto: Sven Lindwall

VISBY. Kryssningsfartyget Cinderella – med 1 595 passagerare ombord – fastnade på fredagen utanför Visby på grund av kraftiga vindar på sjön.

Efter att ha suttit fast i flera timmar fattade Viking Lines ledning ett beslut på fredagseftermiddagen om att vända tillbaka båten mot Mariehamn och Stockholm.

– Vi har just fått besked att vi vänder tillbaka, skriver Eleonora Hansi, informationschef vid Viking Line i ett sms till Expressen.

Den kraftiga blåsten utanför Gotland gjorde att kryssningsfartyget M/S Cinderella hade svårt att lägga till i hamnen i Visby.

Eleonora Hansi, informationschef vid Viking Line säger vid 11.30-tiden till Expressen att företaget ska fatta ett beslut runt lunch. 

Det kan bli så att fartyget måste återvända till Stockholm. 

Enligt Eleonora Hansi är stämningen bland passagerarna ombord lugn.

Vid 14.30-tiden kom beskedet att Viking Lines ledning har beslutat att vända tillbaka färjan eftersom vinden inte tycks mojna tillräckligt för att de ska kunna lägga till i Visby hamn.

– Såklart att det är tråkigt, men samtidigt tror jag att man förstår att det varit jobbigt blåst. Vi håller butikerna öppna och har underhållning ombord så vi försöker se till att passagerarna har det så bra som möjligt, säger Eleonora Hansi.

M/S Cinderella kommer enligt tidtabellen åka mot Mariehamn och väntas komma fram vid 08 i morgon för att sedan anlända i Stockholm 14.30.

Se bilderna inifrån fartyget

Ann-Marie fast ombord: ”Cirkulerar här utanför”

Ann-Marie Sundberg, 58, befann sig på båten tillsammans med sin sambo.

– Jag tycker det är lite obehagligt, det gungar och blåser en del, säger Ann-Marie Sundberg.

I övrigt var det lugnt bland passagerarna menar Ann-Marie Sundberg och caféer och restauranger öppnade upp.

– Vi cirkulerar här utanför hamnen och väntar på att få komma in, vi skulle få veta mer vid 14, säger Ann-Marie Sundberg.

Även Karin Liljestrand, 73, befann sig ombord på båten tillsammans med sin dotter.

– Jag har sett många som har blivit sjösjuka men jag har klarat mig, säger Karin Liljestrand.

Karin Liljestrand, 73, befinner sig ombord på Cinderella.Foto: Privat / Privat

Tanken var att hon och dottern skulle gå omkring i Visby under dagen och på kvällen lyssna på Magdalena Anderssons tal i Almedalen.

Journalisten Henrik Brors var också ombord. 

– Under frukosten fick folk klamra sig fast i räcken och stolar samtidigt som de balanserade tallrikar och kaffekoppar.

https://www.facebook.com/100010766838440/posts/853617545007132?s=100000217278604&sfns=mo

Annika Sigvardsdotter, 58, menar att det gungade även under natten.

– När man vaknade upp i hytten så kände man verkligen att det gungade mycket.

Christina och Ingvar Agelén är också ombord på båten och tycker att Viking Line har kompenserat bra med god mat.Foto: Privat / Privat

Viking Line: ”Väldigt ovanligt”

Passagerarna ombord på Cinderella bjöds på lunch under tiden de väntade på besked om vad som skulle hända.

– De bjuder på allt möjligt, kallskuret och varmrätter, en riktig buffé helt enkelt, säger Barbro Nilsberth, 74, som var påväg till Visby tillsammans med sin man, dotter och dotterns sambo.

Hör vår reporter Elin Jönsson berätta om händelsen.

Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line, säger till SVT att det är en ovanlig händelse.

– Det är väldigt ovanligt skulle jag säga. Visby är inte en av våra ordinarie destinationer. Den här veckan har vi gjort tre specialkryssningar dit och de två föregående har gått bra, säger Eleonora Hansi.

Eleonora Hansi uppger att stämningen bland de 1 500 passagerarna är stabil.

– Det är klart att de är ivriga på att få komma i land, samtidigt som de ser hur hårt det blåser och förstår att säkerheten går först, säger hon.

Färja på grund

Under fredagsförmiddagen hade även Destination Gotlands Färja M/S Visby gått på grund i Oskarshamn. Passagerare berättar för Hela Gotland: 

– Vi kände det tydligt.

Destination Gotlands vd Christer Bruzelius kommenterar i ett mejl till Hela Gotland:

”Fartyget M/S Visby fick vid ankomst Oskarshamn idag 09:15 en mindre grundkänning inne i hamnbassängen. Fartyget ligger till kaj och vi inväntar besiktning av dykare, för att säkerställa att inga skador har uppstått på fartyget. Inga personskador rapporterade. Berörda myndigheter är underrättade. Vi återkommer med uppdaterad information vad detta innebär för turlistan så fort som möjligt.”

Destination Gotland tvingades även ställa in turen från Västervik till Visby på morgonen på grund av hårt väder och har nu ställt in ytterligare tre turer mellan Oskarshamn till Visby, Visby till Nynäshamn och Nynäshamn till Visby.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.