Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Israel pausar kontroversiellt förslag

Stora protester i landet de senaste månaderna.
Protesterna i Israel har varit våldsamma.
Foto: OHAD ZWIGENBERG / AP TT NYHETSBYRÅN

De omtvistade reformerna i Israel skjuts upp till nästa månad, bekräftar landets premiärminister under måndagskvällen, rapporterar CNN.

Protester har rasat i landet och Israels president Isaac Herzog har ställt sig på demonstranternas sida.

Protester har skakat Israel de senaste månaderna.

Anledningen är att regeringen har presentera0t flera reformer riktade mot det israeliska rättsväsendet, något som har väckt starka reaktioner och mynnat ut i omfattande demonstrationer.

Under dagen började det komma uppgifter om att premiärminister Banjamin Netanyahu skulle skjuta upp processen, vid 19-tiden bekräftar han det i ett tv-sänt uttalande.

Efter beskedet meddelade Israels största arbetarfack, Histadrut, att man avblåser den landsomfattande strejken, rapporterar Jerusalem post.

Därför protesterar man

Beslutet kommer bland annat efter att Israels president Isaac Herzog framfört krav på att lagstiftningsprocessen stoppas med omedelbar verkan. 

Något som Banjamin Netanyahu nu ska ha gått med på, enligt Reuters.

De som protesterar i landet menar att reformen kommer att försvaga rättsäkerheten och att mänskliga rättigheter, minoriteters rättigheter och skydd mot korruption riskerar att försämras.

Den gångna helgen tog sig över hundra tusen människor ut på gatorna för att protestera. Under protesterna har det uppstått ett flertal sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.