Mejlen som polischefen skickat från sin privata adress har handlat om operativa ärenden som utryckning och underrättelseverksamhet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: / SHUTTERSTOCKMejlen som polischefen skickat från sin privata adress har handlat om operativa ärenden som utryckning och underrättelseverksamhet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: / SHUTTERSTOCK
Mejlen som polischefen skickat från sin privata adress har handlat om operativa ärenden som utryckning och underrättelseverksamhet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: / SHUTTERSTOCK
Polischefen har tidigare förnekat för SvD att han använder sin privata mejl för tjänsteärenden. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TOMAS LEPRINCEPolischefen har tidigare förnekat för SvD att han använder sin privata mejl för tjänsteärenden. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TOMAS LEPRINCE
Polischefen har tidigare förnekat för SvD att han använder sin privata mejl för tjänsteärenden. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TOMAS LEPRINCE

Hög polischef skickar känslig information med privat e-post

Publicerad

En hög polischef i Stockholm har skickat 666 e-postmeddelanden, bland dem många jobbmejl, från sin privata Hotmail-adress, skriver Svenska Dagbladet. 

Mejlen handlar ofta om operativa ärenden som utryckning och underrättelseverksamhet. 

En högt uppsatt polischef i Stockholm använder sin privata e-post för att skicka meddelanden som i många fall innehåller känslig information, uppger Svenska Dagbladet. 

Polischefen har tidigare förnekat för SvD att han använder sin privata mejl för tjänsteärenden. Men nu visar tidningens granskning att han det senaste året har skickat 666 mejl från sin egen Hotmail-adress till personer inom polisen, bland dem rikspolischef Dan Eliasson.

Mejl om underrättelsearbete

Mejlen handlar om ämnen som polisens underrättelsearbete, utryckningsverksamheten och om Mareld, polisens särskilda insats i utsatta områden.

Han har också fått 178 meddelanden från anställda inom polisen till sin privata e-post. Många av dem har han själv skickat från sin officiella polisen.se-adress, skriver SvD. 

I juni sade polischefen att han bara använder den privata adressen i tjänsteärenden "någon enstaka gång".

"Fel någon gång"

– Jag kan ha gjort fel någon gång. Det kan röra sig om någon gång. Men inte i normalfall, sade han till SvD den gången.

Nu säger han till tidningen att inga hemliga handlingar har gått via privat e-post – samt att Polisen ska "se över" sina mejlrutiner.

"Såvitt jag kan bedöma har inga sekretessbelagda/hemliga handlingar gått från tjänstemejl till privat mejlkonto och vice versa. Vi kommer att se över våra interna rutiner avseende e-posthantering”, skriver han till SvD.

Anmäler sig själv

På fredagskvällen skriver polisen att chefen i fråga anmäler sin hantering av e-posten till polisens avdelning för Särskilda utredningar – där exempelvis tjänstefel utreds.  

– Jag vill att det görs en rättslig prövning av min hantering, säger polischefen i en kommentar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag