Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han gick till knivattack – mördade man på fest

Abdullahi får 18 års fängelse.
Gardinerna till köksfönstret är fördragna. På köksbordet en trasig lampa, ett ciggpaket och en öppnad öl-burk. Smutsig disk på diskbänken.
Foto: Polisen
Bilder på blodiga fotspår som säkrades av polis utanför brottsplatsen.
Foto: Polisen
Haned Mahamed Abdullahi fångades på bild av en övervakningskamera.
Foto: Polisen
Haned Mahamed Abdullahi fotad i arresten, med spår av blod på sig.
Foto: Polisen

Haned Mahamed Abdullahi, 22, misstänktes ha gått till knivattack och mördat en 25-årig man efter en fest i Skellefteå.

Nu döms han till 18 års fängelse och utvisning för mord och grov misshandel.

Haned Mahamed Abdullahi begick gärningen med uppsåt”, skriver Skellefteå tingsrätt i domen.

Den 17 mars hittades en 25-årig man död i en lägenhet i Skellefteå. Hemmet var upp och nedvänt. Bilder ur förundersökningen visade att sängen var omkullvält och att det var blod i hela lägenheten. 

Den rättsmedicinska undersökningen visade senare att mannen fått stickskador på bålen, magen och armarna.

Kort därpå greps två män. 

Haned Mahamed Abdullahi, då 21 år gammal, anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord. Den andra, en man i 30-årsåldern, var skäligen misstänkt för mord men släpptes senare.

Mördade 25-åring efter en fest

Haned Mahamed Abdullahi åtalades i juni misstänkt för mordet och för grov misshandel. 

Enligt åtalet hade han gått till knivattack och mördat 25-åringen med flera hugg efter att en fest urartat. Haned Mahamed Abdullahi var för tillfället inneboende hos personen som anordnade festen, och hade blivit förbannad på 25-åringen. Denne var gäst vid tillställningen och ville sova över. 

Vid tillfället misshandlade Haned Mahamed Abdullahi även en annan man. Det genom flera knytnävslag och slag med en stång mot mannens huvud och kropp.

Haned Mahamed Abdullahi har nekat till brott och uppgett att han agerat i nödvärn.

Döms till 18 års fängelse och utvisning

Förra veckan inleddes rättegången i Skellefteå tingsrätt. Under torsdagen kom domen. 

Haned Mahamed Abdullahi döms till 18 års fängelse för mord och grov misshandel. Han utvisas även från Sverige och förbjuds från att återvända.

I domen går att läsa:

Haned Mahamed Abdullahi har dödat 25-åringen genom att tilldela denne flera knivhugg mot kroppen. Genom våldet har målsägande tillfogats ca tjugo djupare stick och ett stort antal ytligare skador varvid han till följd av blodförlust och skador på lungan har avlidit.

Haned Mahamed Abdullahi begick gärningen med uppsåt.”

Fick avslag på asylansökan

Haned Mahamed Abdullahi kom till Sverige från Somalia 2015. Han har i förhör berättat att han fått avslag på sin asylansökan och ett utvisningsbeslut den 27 mars 2019 – tio dagar efter mordet. 

Under ungefär en månad innan händelsen den 17 mars bodde han på soffan hemma hos olika personer. I förhör beskriver han tiden som ”smärtsam” och framhåller att det varit ”kallt utomhus”. 

– Jag ville vara kvar i Sverige men alltså staten har tvingat mig att återvända till mitt hemland, har Haned Mahamed Abdullahi berättat i förhör.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.