Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ruben Appelblom, 24, mördade sin sambo Siri

Den 15 april i fjol hittades kvinnan i 20-årsåldern mördad i sin lägenhet i Nacka utanför Stockholm
Nacka tingsrätt dömer Ruben Appelblom, 24, till livstids fängelse.
Den 15 april i fjol hittades en kvinnan i 20-årsåldern mördad i sin lägenhet i Nacka utanför Stockholm.

Den 15 april i fjol hittades Siri, 20, mördad i sin lägenhet i Nacka utanför Stockholm.

Hon hade bara varit mamma i några veckor innan hon mördades av 24-årige sambon. 

Nu meddelar tingsrätten att Ruben Appelblom döms till livstids fängelse. 

Det vid 19-tiden den 15 april i fjol som polisen larmades till ett radhusområde i Älta söder om Stockholm. I bostadens sovrum fann man 20-åriga Siri mördad. Bredvid Siri i sängen låg hennes fyra veckor gamla son, som hon fått tillsammans med sambon. 

Misstankarna väcktes snabbt mot den 24-årige sambon Ruben Appelblom som befann sig i bostaden och själv hade larmat polisen till adressen. 

Enligt utredningen hade 24-åringen, som i sin ungdom spelat fotboll på elitnivå, terroriserat Siri under en tid och varit orolig för att hon skulle lämna honom. Bland bevisningen finns bland annat ett Snapchat-meddelande som visade att pojkvännen ska ha hotat henne kring vad som skulle hända om hon gjorde slut. 

Ruben Appelblom har själv uppgett att han känt en ”stress” till följd av föräldraskapet, studier och arbetet. 

Samma kväll som Siri gjorde slut, valde Ruben Appelblom att gå till attack med kniven. Totalt utdelade han 33 knivhugg mot hennes kropp. De flesta av huggen var riktade mot halsen och nacken.

24-åringen ifrågasätter inte att han orsakat hennes död, men uppger att han inte minns något av händelseförloppet och nekar till brott. 

Döms till livstids fängelse

Kammaråklagare Ronak Råbe har yrkat på livstids fängelse och menat att den misstänkte agerat mycket hänsynslöst då händelseförloppet var utdraget och att Siri hade svårt att försvara sig.

Den 13 januari i år dömdes 24-åringen för mordet i Nacka tingsrätt – kvar återstod endast hur lång påföljden skulle bli. 

På tisdagen föll domen mot Ruben Appelblom i Nacka tingsrätt. Domstolen bestämde påföljden till fängelse på livstid.

– När det gäller fängelsestraffets längd så har tingsrätten beaktat att det finns flera omständigheter som gör gärningen särskilt hänsynslös. Kvinnan dödades i sitt hem med ett stort antal knivhugg och på sängen bredvid henne låg parets bebis. Hon har dött av förblödning och det kan antas att hon upplevt en stor dödsångest. Brottet är så allvarligt att det är motiverat med ett livstidsstraff, säger chefsrådmannen Olof Wetterqvist i en kommentar.

I rättspsykiatriska utredningen från Rättsmedicinalverket står det att mannen i samband med gripandet på brottsplatsen uppträdde chockartat och förtvivlat men utan att visa ”tecken på förvirring, sviktande verklighetskontakt eller desorganiserat beteende”. 

Han ska även ha uppträtt som lågmäld under transporten till polisstationen. 

Rättsmedicinverket kunde i utredningen konstatera att mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning. Inte heller under tidpunkten för gärningen. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.