Ägg som stoppats i flera EU-länder på grund av resthalter av giftet fipronil har sålts i Sverige, enligt Livsmedelsverket. Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Ägg som stoppats i flera EU-länder på grund av resthalter av giftet fipronil har sålts i Sverige, enligt Livsmedelsverket. Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Giftiga ägg har sålts i Sverige

Publicerad

Ägg som innehåller giftigt bekämpningsmedel har sålts i Sverige, meddelar Livsmedelsverket. 

– Nu jobbar vi för att äggen stoppas och återkallas, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Skandalen med giftet fipronil startade i Nederländerna.

Ägg som stoppats i flera EU-länder på grund av resthalter av giftet fipronil har sålts i Sverige, enligt Livsmedelsverket. Myndigheten fick på fredagen information från EU-kommissionen.

Livsmedelsverket har tillsammans med kommunernas livsmedelskontroll börjat stoppa försäljningen. Man försöker också spåra till vilka företag äggen eller äggprodukterna har sålts.

 

LÄS ÄVEN: Miljontals ägg innehåller gift

 

– Nu jobbar vi för att äggen stoppas och återkallas. Det görs i samarbete med kommunernas livsmedelskontroll, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

– Utifrån våra beräkningar baserat på uppmätta halter och svenska matvanor är det inte någon hälsorisk ifall du ätit av äggen. Det gäller både vuxna och barn, säger hon.

Tillåtet som medel mot löss hos djur

Det inte är tillåtet att använda fipronil när man producerar livsmedel. Därför stoppas nu försäljningen av äggen.

Inom EU är fipronil inte godkänt för att behandla djur och stallar inom livsmedelsproduktionen. I Sverige är det förbjudet som bekämpningsmedel. Däremot är det tillåtet som medel mot löss, fästingar och kvalster hos hund och katt, enligt Livsmedelsverket.

I Nederländerna har Livsmedelsverket stängt 180 hönsgårdar och dragit tillbaka en miljon ägg som var på väg från landet in i Tyskland.Foto: YLVA JOHANSSON / OMTALAT

Nederländerna, Tyskland och Belgien har i veckan tvingats återkalla miljontals ägg efter att tester visat spår av insektsgiftet fipronil.

I Nederländerna har Livsmedelsverket stängt 180 hönsgårdar och dragit tillbaka en miljon ägg som var på väg från landet in i Tyskland.

Smittade ägg är spårade

– Bondgårdarna är identifierade, äggen är blockerade, de smittade äggen är spårade och återkallade från marknaden. Situationen är under kontroll, sade EU-kommissionens talesperson Anna-Kaisa Itkonen på torsdagen.

Insektsgiftet kan i höga mängder vara skadligt för levern, sköldkörteln och njurarna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag