Giftiga ägg har sålts i Sverige

Ägg som stoppats i flera EU-länder på grund av resthalter av giftet fipronil har sålts i Sverige, enligt Livsmedelsverket.
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Ägg som innehåller giftigt bekämpningsmedel har sålts i Sverige, meddelar Livsmedelsverket. 

– Nu jobbar vi för att äggen stoppas och återkallas, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Skandalen med giftet fipronil startade i Nederländerna.

Ägg som stoppats i flera EU-länder på grund av resthalter av giftet fipronil har sålts i Sverige, enligt Livsmedelsverket. Myndigheten fick på fredagen information från EU-kommissionen.

Livsmedelsverket har tillsammans med kommunernas livsmedelskontroll börjat stoppa försäljningen. Man försöker också spåra till vilka företag äggen eller äggprodukterna har sålts.


LÄS ÄVEN: Miljontals ägg innehåller gift


– Nu jobbar vi för att äggen stoppas och återkallas. Det görs i samarbete med kommunernas livsmedelskontroll, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

– Utifrån våra beräkningar baserat på uppmätta halter och svenska matvanor är det inte någon hälsorisk ifall du ätit av äggen. Det gäller både vuxna och barn, säger hon.

Tillåtet som medel mot löss hos djur

Det inte är tillåtet att använda fipronil när man producerar livsmedel. Därför stoppas nu försäljningen av äggen.

Inom EU är fipronil inte godkänt för att behandla djur och stallar inom livsmedelsproduktionen. I Sverige är det förbjudet som bekämpningsmedel. Däremot är det tillåtet som medel mot löss, fästingar och kvalster hos hund och katt, enligt Livsmedelsverket.

I Nederländerna har Livsmedelsverket stängt 180 hönsgårdar och dragit tillbaka en miljon ägg som var på väg från landet in i Tyskland.
Foto: YLVA JOHANSSON / OMTALAT

Nederländerna, Tyskland och Belgien har i veckan tvingats återkalla miljontals ägg efter att tester visat spår av insektsgiftet fipronil.

I Nederländerna har Livsmedelsverket stängt 180 hönsgårdar och dragit tillbaka en miljon ägg som var på väg från landet in i Tyskland.

Smittade ägg är spårade

– Bondgårdarna är identifierade, äggen är blockerade, de smittade äggen är spårade och återkallade från marknaden. Situationen är under kontroll, sade EU-kommissionens talesperson Anna-Kaisa Itkonen på torsdagen.

Insektsgiftet kan i höga mängder vara skadligt för levern, sköldkörteln och njurarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.