Minst tio personer ska ha skadats och en person är död efter att en bil körde på fotgängare vid Times Square. Foto: SETH WENIGMinst tio personer ska ha skadats och en person är död efter att en bil körde på fotgängare vid Times Square. Foto: SETH WENIG
Minst tio personer ska ha skadats och en person är död efter att en bil körde på fotgängare vid Times Square. Foto: SETH WENIG
Minst 20 personer ska ha skadats. Foto: Helena SundMinst 20 personer ska ha skadats. Foto: Helena Sund
Minst 20 personer ska ha skadats. Foto: Helena Sund
En person har tagits i förvar av polisen. Det pekar mer åt rattfylla än terrorism, enligt polisen. Foto: Helena SundEn person har tagits i förvar av polisen. Det pekar mer åt rattfylla än terrorism, enligt polisen. Foto: Helena Sund
En person har tagits i förvar av polisen. Det pekar mer åt rattfylla än terrorism, enligt polisen. Foto: Helena Sund
Den 26-årige föraren Richard Rojas har gripits för rattfylleri två gånger tidigare. Foto: CHARLES GUERIN / BESTIMAGE USADen 26-årige föraren Richard Rojas har gripits för rattfylleri två gånger tidigare. Foto: CHARLES GUERIN / BESTIMAGE USA
Den 26-årige föraren Richard Rojas har gripits för rattfylleri två gånger tidigare. Foto: CHARLES GUERIN / BESTIMAGE USA
Foto: GARY HE / EPA / TTFoto: GARY HE / EPA / TT
 Foto: GARY HE / EPA / TT
Foto: ERIK PENDZICH/REX/SHUTTERSTOCKFoto: ERIK PENDZICH/REX/SHUTTERSTOCK
 Foto: ERIK PENDZICH/REX/SHUTTERSTOCK

Bil körde rakt in i en folkmassa i New York

Publicerad

18-åriga Alyssa Elsman dog och 22 personer skadades efter att en bilist mejat ner fotgängare på en trottoar vid Times Square i New York, enligt Reuters.

New York-polisen uppger att det inte finns något som tyder på en terrorattack – i stället ska det handla om rattfylleri.

Föraren, 26-årige Richard Rojas, har gripits för rattfylleri vid två tidigare tillfällen.

Händelsen inträffade vid 18-tiden, svensk tid, alldeles intill turisttäta Times Square på Manhattan i New York, USA. En personbil – en röd Honda av sedanmodell – kördes då upp på en trottoar där flera personer mejades ner.

Vansinnesfärden slutade när bilisten körde in i ett väghinder i korsningen 45th Street och Broadway.

En person har dött efter kraschen. Dödsoffret är en 18-årig kvinna – Alyssa Elsman från Michigan, enligt New York Post – och hennes 13-åriga syster vårdas på sjukhus för skador.

Alyssa Elsman förklarades död på platsen. 22 personer uppges vara skadade. Flera av dem ska ha allvarliga, men inte livshotande, skador.

18-åriga Alyssa Elsman dog efter att ha blivit påkörd av 26-årige Richard Rojas.Foto: Instagram

Alyssa Elsman var på besök i New York tillsammans med sin lillasyster, sin mamma och sin vän, skriver New York Post. Hennes pojkvän Trevor West säger till tidningen att han förstod att något hade hänt när flickvännen inte svarade på hans sms:

– Jag visste att något hemskt hade hänt, säger han till New York Post.

– Hon svarade alltid så snabbt hon kunde och när jag inte hörde något från henne eller hennes vän förstod jag att något hemskt hade hänt.

Platsen spärrades snabbt av av polis. Tidigt kunde bilföraren gripas av polis. Flera uppgifter gör gällande att föraren försökte fly från platsen och bilder visar hur personen tas om hand av polis.

Vittne: "Jag var i chock"

Polisens uppgifter gör gällande att föraren "tappade kontrollen". Vittnen uppger för Reuters att bilen färdades på fel sida av vägen för att sen komma upp på trottoaren där flera personer mejades ner.

– Jag var i chock, jag såg bara det fasansfulla hända. Jag visste inte vad jag skulle göra, säger ett vittne i Expressen TV.

Föraren har identifierats som 26-årige Richard Rojas från New York-stadsdelen Bronx, enligt nyhetsbyrån Reuters. Rojas har vid minst två tidigare tillfällen ha gripits misstänkt för rattfylleri. Och det är det som är misstankarna även den här gången, rapporterar amerikanska medier.

Polisen: Rattfylleri – inte terror

Polisen sa tidigt att de inte hade några uppgifter som pekade mot att kraschen orsakats som en del i ett terrordåd. I stället ska det handla om rattfylleri. CBS News skriver att kraschen troligtvis orsakades av rattfylla, inte terrorism. Det uppger polisen för nyhetskanalen.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio säger samma sak, enligt Reuters. Trots det har dock en bombstyrka skickats ut för att undersöka den kraschade bilen.

– I nuläget finns inget som tyder på att det var ett terrordåd, säger de Blasio i ett uttalande och fortsätter:

– Våra tankar går till de som skadades i dag och särskilt till familjen till den unga kvinnan vars liv gick förlorat.

USA:s president Donald Trump har informerats om händelsen vid Times Square, uppger Vita husets pressekreterare Sean Spicer via Twitter.

https://twitter.com/PressSec/status/865243078856241152?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2F

 

https://twitter.com/ABC/status/865246274358042624https://twitter.com/DavidShuster/status/865239135065387009
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag