Varningslarm lät över Stockholm

Anders Ygeman.
Foto: SVEN LINDWALL
VMA-signalen – viktigt meddelande till allmänheten – ljöd strax efter klockan 22 över Stockholm.
Foto: Riggwelter/Wikimedia Commons
"Hesa Fredrik" lät över stora delar av Stockholm.
MSB:s sajt låg nere under söndagskvällen.
Foto: DRAGO PRVULOVIC/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu kommer kritik mot MSB:s långsamma information.
Foto: / MSB
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Strax efter klockan 22 lät en varningssignal i Stockholm.
Foto: MSB
1 / 8

VMA-signalen – viktigt meddelande till allmänheten – ljöd över Stockholm på söndagskvällen – trots att inget hänt.

Dessutom misslyckades man med att skicka ut "faran över"-signalen.

Även detta ska utredas, skriver MSB på sajten Krisinformation.se.

– Vi ska se över våra rutiner och säkra upp också att det här inte ska kunna hända igen, säger presschefen Linda Bengtsson.

VMA-signalen, "Hesa Fredrik", hördes över Stockholm strax efter klockan 22 på söndagskvällen. men i själva verket hade ingenting hänt och till en början kom uppgifter om att det berodde på ett tekniskt fel.

Vid lunchtid på måndagen kom däremot SOS Alarm med information om att det var "den mänskliga faktorn" som låg bakom felet, bekräftar presschef Linda Bengtsson.

– Vi håller på att gå igenom händelseförloppet steg för steg nu och det är någonting som vi också utreder. Vi vill ju så klart så fort som möjligt även ha svar på de frågeställningar som vi själva har. Vi ska se över våra rutiner och säkra upp också att det här inte ska kunna hända igen, säger hon.

Varför hördes aldrig ”faran över”-signalen?

– Det är något som kommer att ingå i den här vidare utredningen, säger Linda Bengtsson.

På sajten Krisinformation skriver MSB under måndagseftermiddagen att SOS Alarm faktiskt skickade ut signalen – men utan ljud.

"Vid ett skarpt larm skickas även signalen "Faran över" ut när händelsen är avslutad. SOS Alarm gjorde försök att skicka ut signalen, men den ljudsignalen gick inte ut skarpt. Det kommer att utredas varför", skriver man på hemsidan.

Kommer folk att kunna ta VMA-signalen på allvar nu när en falsk skickats ut?

– Det hoppas jag att man gör för det här är ju ett viktigt system när det är akut fara för liv eller hälsa är ju det här ett varningssystem. När man hör de här signalerna, om det inte är när de ska testas, då ska man gå inomhus, man ska stänga dörrar och sen ska man söka information på krisinformation.se, man kan ringa 113 13 som är ett informationsnummer, och man kan lyssna på Sveriges Radio för att få mer information om händelsen. Vi beklagar jättemycket det som har inträffat och de angelägenheter som det kan ha varit för medborgarna.

På måndagseftermiddagen kommenterade inrikesministern Anders Ygeman händelsen.

"Regeringen ser mycket allvarligt på händelsen. Det är oerhört viktigt att det finns fungerande rutiner för detta. Regeringen kommer därför att ge ett uppdrag till MSB om att redovisa och utvärdera omständigheterna kring felaktig VMA-signal i Stockholm den 9 juni", säger han i en kommentar via sin pressekreterare. 


Myndigheternas sajter kraschade

Personalen på SOS Alarm hörde själva inte att larmet gick, skriver Dagens Nyheter. Dessutom tog det elva minuter för Krisinformation att gå ut med ett meddelande om att det var ett tekniskt fel och tio minuter för Sveriges Radio att sända information i P4 Stockholm.

Under tiden som "Hesa Fredrik" ljöd över Stockholm gick såväl SOS:s som Polisens och MSB:s sajter ner på grund av överbelastning, och det gick därmed inte att få någon mer information.

– Jag tror att man söker information på flera olika ställen vid en sån här händelse, men viktigt är att poängtera är att MSB:s sajt inte är någon kriskanal utan att det är Sveriges Radio P4 och krisinformation.se som vänder sig till allmänheten, och den sajten fungerade. Den är byggd för att klara en högre belastning, säger Marcus Åreskog, kommunikatör på MSB.

Larmet ljöd över stockholm på söndagskvällen.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det tog 11 minuter innan Krisinformation gick ut med meddelandet. Är inte det en lång tid?

– Inte när det är ett falsklarm, men hade det varit skarpt hade det varit en lång tid. Innan man kan gå ut med någonting måste informationen vara korrekt. För att få bekräftad information måste flera olika personer vara i kontakt med varandra. Det gäller i det här fallet SOS Alarm, MSB och Storstockholms brandförsvar, säger Marcus Åreskog.

Politiker för krishantering: "Det är allvarligt"

Förutom att det tog elva minuter innan Krisinformation gick ut med meddelandet så hördes aldrig "faran över"-signalen, vilken ska blåsas efter ett felaktigt larm. Dessutom tog det flera timmar innan Stockholms finanslandstingsråd, Iréne Svenonius, som är ansvarig för krisledning fick information om händelsen.

– Jag tycker att det är allvarligt att både vi som finns i krisberedningssystemet fick väldigt sen information, men också att det dröjde väldigt lång tid och var otydlig information ut till medborgarna i Stockholms län. Jag beklagar det som har inträffat. Vi i landstinget kommer snarast att föra en dialog med de statliga berörda myndigheterna, säger hon till Expressen TV.


LÄS MER: Detta är Hesa Fredrik  


MSB:s hemsida låg nere under söndagskvällen.

Räddningstjänsten nedringda om alarmet 

Även medborgare har varit kritiska till att Krisinformation inte fick ut information direkt. Först efter elva minuter twittrades händelsen ut.

"Så bra att medierna var ute före er. Varav söligheten?", skriver en person.

Säkerhetsbloggaren Wiseman, Carl Bergqvist, är kritisk mot att felet över huvudtaget kunde uppstå.

"Mycket illa med felfunktion på så viktiga samhällsfunktioner som #VMA", skriver han på Twitter.

https://twitter.com/krisinformation/status/884143100536528899

Många oroliga hörde av sig till räddningstjänsten och till polisen via både 112 och 11414 efter det oväntade "Hesa Fredrik"-larmet och undrade om det handlade om ett krigslarm. Även Expressens redaktion fick flertal samtal från oroliga personer.


Foto: JOHAN EKLUND / MSB

LÄS MER: Frågor och svar om Hesa Fredrik-missenDet har tidigare varit problem med VMA-signalen. I juni 2015 uteblev ljudsignalen över stora delar av Stockholm, då den normalt skulle höras. Signalen testas fyra gånger om året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.