Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Buss välte – tre allvarligt skadade

Femton personer fördes till sjukhus efter trafikolyckan. Foto: SUNE GRABBE

Tre personer skadades allvarligt i en stor trafikolycka med två bussar och minst två personbilar inblandade. 

Olyckan inträffade på E4 mellan Umeå och Robertsfors. Totalt drabbades 30 personer. 

Det ska ha varit riktigt halt på vägen och en av bussarna välte.

En av busschaufförerna klämdes fast.

Olyckan inträffade strax före elva på torsdagskvällen. Åtta fordon från räddningstjänsten, sex ambulanser och en helikopter skickades till olycksplatsen.

I bussen som välte fanns det 23 passagerare, enligt räddningstjänstens uppskattningar, skriver VK.

15 personer fick föras till sjukhus, 13 till Norrlands universitetssjukhus i Umeå och två till Skellefteås lasarett. Enligt en uppdatering 

00.45 meddelar Västerbottens läns landsting att två personer är allvarligt skadade och åtta personer lindrigt skadade. En och en halv timme senare uppger landstinget att en av de allvarligt skadade har kunnat flyttas till en vårdavdelning medan den andra ligger kvar på intensivvårdsavdelningen, men förväntas flyttas till en vårdavdelning inom kort, skriver VK.

Det är kraftiga köer med anledning av olyckan. Foto: SUNE GRABBE

En person satt fastklämd i bussen

Räddningstjänsten arbetade länge med att få loss en av busschauffören som satt fastklämd i bussen. Strax före klockan 01 på natten säger Tor Håkansson vid räddningstjänsten i Umeå till Expressen att man fått loss den busschauffören. Läget har då lugnat ned sig och ett arbete med att få tag i ersättningsbussar var i gång. 

Strax före 02.00 natten till fredagen avslutade räddningstjänsten sitt arbete vid olycksplatsen.

Mycket halt på platsen

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka natten mot fredag. I samband med nederbörd i form av regn eller blötsnö finns risken för kalla vägbanor.

E4 är avstängd i båda riktningarna vid olycksplatsen. Händelsen har mycket stor inverkan på trafiken, enligt Trafikverket.

– Chauffören säger att det är fruktansvärt halt. Han har glidit in i en annan buss, säger bussbolagets ägare till Aftonbladet

Polisen har under natten utrett hur olyckan gick till.

– Vi har flera patruller på olycksplatsen och har skickat dit specialister inom polisen som ska utreda hur olyckan har gått till, säger Michael Liljenberg, befäl vid polisens regionledningscentral, vid 01.20-tiden till VK.

Anhöriga till personer som varit inblandade i olyckan kan ringa landstinget på 090-785 00 70.