Två män filmade militärbas – döms

Två män tog sig in på Musköbasen, filmade och fotograferade delar av anläggningen – och åtalades för obehörig befattning med hemlig uppgift.

Nu döms de till ett år och fyra månaders fängelse av Södertörns tingsrätt.

Männen greps i december 2018 efter det att en skyddsvakt upptäckt dem inne på Försvarsmaktens marinbas på Muskö söder om Stockholm. Det visade sig att de varit inne vid två tillfällen och tagit över hundra foton och filmklipp runt om på anläggningen.

Männen, från Belgien respektive Storbritannien, åtalades senare för obehörig befattning med hemlig uppgift, obehörigt tillträde till skyddsobjekt och olovlig avbildning av skyddsobjekt.

Utgör men

– De här fotona och filmerna utgör ett men för rikets säkerhet om de skulle hamna i främmande makts händer, för med det här materialet så kan man säga att de genomfört delar av en kartläggning av den här anläggningen, har åklagaren Mats Ljungqvist tidigare sagt till TT.

Det finns ingen bevisning som tyder på att männen hade avsikt att gå främmande makt tillhanda med materialet.

Övergivna miljöer


Själva har männen hävdat att de är intresserade av så kallad urban exploration, vilket innebär att man tar sig in i stängda eller övergivna miljöer trots att det kan vara otillåtet. De hade uppfattningen att det inte pågick någon militär verksamhet på basen och säger också att de inte förstod vad ett skyddsobjekt är.

Åklagaren köper inte den förklaringen, bland annat med hänvisning till att de på filmklippen pratar om att basen kan vara aktiv och att det finns militärer där.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.