Kraftig explosion i Stockholm – bilverkstad drabbad

Räddningstjänsten har larmats om en explosion i Vällingby i Stockholm.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

En explosion inträffade på en bilverkstad i Vällingby i västra Stockholm under natten. 

Kriminal- och bombtekniker undersöker platsen. 

– Det har varit någon form av kraftig detonation, säger Jonas Fröjmark, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar. 

Tre personer har fått läkarvård på plats och två har förts till sjukhus, enligt polisen.

– Jag är så chockad, jag förstår inte vad som har hänt, säger verkstadsägaren, som vill vara anonym, till Expressen. 

På platsen, ett industriområde, syntes spåren efter smällen.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Ägaren till bilverkstaden säger att han fick beskedet i morse om att någonting smällt i hans lokal.

Han står framför vad som ser ut som ett hål i marken vid hans verkstad när Expressen får tag på honom.

– Det ser ut som att något har grävts ner i marken och smällt. Det handlar inte om gasläckor eller liknande, det finns inga gastuber här, säger han.

Vet du varför detta har hänt just hos dig?

– Jag vet inte vad som har hänt. Jag är lika chockad som alla andra, säger han. 

Fönsterrutor krossade

Larmet till räddningstjänsten kom in klockan 01:10 natten till onsdag: människor som ringde in hade hört ljudet av en explosion i Vällingby i västra Stockholm. 

På platsen syns spåren efter smällen och ett antal fönsterrutor på ett närliggande hotell krossades i samband med händelsen. Ett antal bilar ska också ha fått skador.

– Det finns skador på fastigheter runtomkring, det är rutor som har gått sönder, säger Jonas Fröjmark, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar. 

”Rutorna skallrade”

”Det var som en tryckvåg och rutorna skallrade”, mejlar en person som bor mer än en kilometer från platsen.

Sami Hautala bor på lägenhetshotellet som ligger precis intill platsen där explosionen skedde i natt. Han vaknade i samband med smällen och hörde glassplitter slå mot marken utanför. 

– Jag låg som i chock. Det var som att hela huset hade lättat från grunden och jag kunde inte placera mig själv i rummet. Det var en väldigt otrygg känsla, säger han till Expressen TV.

När Sami Hautala lämnade rummet på morgonen såg hur flera fönster krossats. 

– Det fanns en otrygghet i korridoren. När man tittar upp här (mot hotellet reds anm) ser man bara fönster som gått sönder överallt och det otroligt jobbigt det som har hänt.

Sami Hautala vaknade av explosionen.
Foto: Daniel Ingmo

Lägenhetshotellets föreståndare, Patrik Ekeman, berättar att flera av hotellets rutor krossades.

– Det är ganska många av våra rutor som skakade sönder i vad som verkar varit en rejäl tryckvåg från explosionen. Det var flera boende här som bodde i lägenheterna där fönstren gick sönder men som tur är har ingen skadats allvarligt. 

– Jag har pratat med två av de som besökte sjukhus. En var mer chockad än skadad och en annan hade en skärskada på ett finger, säger Patrik Ekeman.

Strax efter klockan 05 på onsdagen var polis kvar på platsen och kriminaltekniker och bombtekniker undersökte området där det även finns flera bilverkstäder.

– Vi håller fortsatt avspärrningar som sträcker sig mellan två gator i en korsning och det pågår teknisk utredning, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen. 

Lindriga skador

Flera personer ska ha skadats lindrigt i form av skärskador och chockskador. Tre personer omhändertogs av ambulanspersonal på plats. 

– Det är några lätt skadade, med dem räknas in personer som blivit chockade. Men allt av lindrig natur, säger Fredrik Andersson. 

En person fick en mindre skada av en glasbit efter smällen. 

Enligt polisen har två personer förts till sjukhus, med vad som ska vara lindriga skador.  

Polisen utreder händelsen som allmänfarlig ödeläggelse och under den tidiga morgonen har för förhör hållits med personer som befunnit sig i närheten av explosionsområdet. 

– Polis har förhört personer som bor i närområdet och några som befunnit sig ute i området vid händelsen. Men ingen är misstänkt för brott, säger Fredrik Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.