Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eldningsförbud utfärdat i hela Stockholms län – efter värmeböljan

Eldning under eldningsförbud kan ge böter.
Eldningsförbudet gäller tills vidare.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Länsstyrelsen har utfärdat eldningsförbud i hela Stockholm från och med i dag, söndag.

Förbudet gäller tills vidare, då det råder hög risk för brand i skog och mark.

Den som bryter mot eldningsförbudet riskerar böter.

Eldningsförbudet har utfärdats efter de senaste dagarnas värmebölja, skriver Länsstyrelsen i Stockholm i ett pressmeddelande.

Beslutet har tagits i samråd med Stockholms räddningstjänster utifrån väderprognoser från SMHI, skriver de.

Från och med klockan 16 i dag är det förbjudet att elda, grilla och bränna fast bränsle - till exempel gräs, kol och ved - utomhus i hela Stockholms län.

Tillåtet att grilla på ”fasta grillplatser” och egen tomt 

Det är dock fortfarande tillåtet att grilla på egen tomt, men då endast om den grill som används inte riskerar brandspridning.

Det är också tillåtet att grilla och elda på fasta grillplatser på allmän plats. Fast grillplats innebär en eldplats som är avgränsad med obrännbart material och med en bred markyta med grus eller liknande runt grillplatsen.

Länsstyrelsen varnar också att den som bryter mot eldningsförbudet - vare sig uppsåtligen eller av misstag - kan dömas till böter.

”Många skogsbränder” startas av personer som grillar

– Vi vill inte gärna slänga ut ett förbud bara för att, utan när vi föreslår eldningsförbud för länsstyrelsen så är det faktiskt behov av det, säger Daniel Kaissidis, operativ chef på Södertörns brandsförsvarsförbund.

Vad är det som ska krävas för att eldningsförbud ska utfärdas?

– Vi tittar på något som heter ”fire weather index” som är ett program som ger data från ett antal dagar tillbaks i tiden och ett antal dagar framåt i tiden utifrån temperatur, luftfuktighet, vindhastighet, som tittar på hur torrt det är på marken, 10-15 centimeter under marken och 40 centimeter under marken.

– Det är kanske tio värden som man slår ihop så får man fram ett index. Utifrån det så bedömer man läget.

– Om man har högsta index fem dagar framöver så rekommenderar man eldningsförbud.

Är det vanligt att skogsbränder startas av personer som grillar på allmän plats?

– Det skulle jag vilja säga. Jag vill självklart inte gissa hur många av de skogsbränder vi har haft det senaste året som berott på det, men det är ju folk ute i markerna och väldigt mycket beror troligen på det.

– Blixtnedslag annan stor faktor, men när en skogsbrand inträffar och det inte skett några blixtnedslag i området på ett tag så får man anta att det är någonting annat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.