Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hårda coronakritiken mot regeringen på sex punkter: ” Är allvarligt”

Konstitutionsutskottets kritik mot regeringens coronahantering.
Stefan Löfven i KU.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren i KU.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
KU:s ordförande Karin Enström, M, presenterar Konstitutionsutskottets granskning av regeringens pandemihantering
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett enigt Konstitutionsutskott (KU) riktar skarp kritik mot regeringen om hur den har hanterat coronapandemin. Enligt KU har regeringen ”brustit” i sammanlagt sex punkter, det handlar bland annat om testverksamheten, besöksförbuden på äldreboenden och tillgången på skyddsutrustning.

– Ett enigt KU har funnit många brister i regeringens hantering av coronapandemin. Det är allvarligt, säger utskottets ordförande, Karin Enström (M).

Men socialminister Lena Hallengren (S) försvarar regeringens agerande och säger att man tagit de mest ”ändamålsenliga besluten”

Konstitutionsutskottets granskning presenterades vid lunchtid på torsdagen och när Expressen efteråt träffar Karin Enström väljer hon att särskilt lyfta fram två punkter där utskottet anser att regeringen brustit: testningen och besöksförbudet inom äldreomsorgen. 

Enligt Enström har KU sett att det funnits oklarheter i både vem som bar ansvaret för testningen men också vem som skulle betala för den, något som fick betydande negativa effekter.

– Det gjorde att testningen kom igång betydligt senare än vad som var tanken. Inte förrän i september kunde man testa 100 000 personer i veckan, säger hon.

Enström uppger vidare att anser att besöksförbudet i äldreomsorgen skulle dessutom har varit på plats tidigare, där var regeringen inte tillräckligt aktiv och åtgärderna var ”inte tillräckliga”.

När statsminister Stefan Löfven frågades ut av KU tidigare i år och fick frågan om vad han ansåg hade brustit i hanteringen, svarade han just testningen och äldreboenden.

– Jag håller med statsministern, det är en bra sammanfattning. Där har det brustit särskilt illa, säger KU-ledamoten Tuve Skånberg (KD).

DETTA KRITISERAR KU

Strategin - Enligt KU uppfattade många myndigheter att regeringens strategi var styrande, vilket inte var regeringens mening.

Testning - Det var oklart vem om skulle ansvara för testningen och vem som skulle betala för den, vilket gjorde att den försenades.

Besöksförbud inom äldreomsorgen - regeringens tidiga åtgärder för att begränsa smittan på äldreboenden var inte tillräckliga och man borde ha agerat mer aktivt.

Pandemilagen - KU anser att regeringen inledde beredningen av en ny pandemilag alldeles för sent.

Tillgång till sjukvårdsutrustning - KU anser att tillgången till utrustning var bristfällig och det var oklart vem som var ansvarig för inköp av utrustning.

KU konstaterar även att införandet av distansundervisning i skolan varit nödvändigt men att tidsfristerna för att införa varit alltför korta för berörda myndigheter och organisationer.

Åkesson: ”Ett av vår tids stora svek”

Konstitutionsutskottet riktar även hård kritik mot andra delar av regeringens hantering. Det handlar till exempel om vilken strategi regeringen hade, hur ansvariga myndigheter skulle förhålla sig till den, vem som tog beslut om den eller om det överhuvudtaget fanns någon strategi.  

I en kommentar till Expressen skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att regeringen valde att gömma sig bakom myndigheterna och menar att man länge påtalat behovet av en ordentlig krisbredskap.

– Regeringen valde dock att slå dövörat till och de tragiska konsekvenserna känner vi alla till. Långt över 14 000 döda och över en miljon smittade. Detta är ett av vår tids stora svek, skriver han.

”Omprövning borde ha skett mer kontinuerligt”

Utskottet kritiserar även regeringen vad gäller åtgärderna för att säkra tillgången på skyddsutrustning och annan sjukvårdsmateriel inom hälso- och sjukvården då man anser att et var oklart vem som ansvarade för inköpen.

KU är också kritiska till regeringens beslut om att införa deltagargränser för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar då de innebar stora inskränkningar i grundlagsskyddade fri- och rättigheter. De menar att uppdraget till Folkhälsomyndigheten hade behövt komma tidigare och omprövas mer kontinuerligt. 

– En omprövning borde skett mer kontinuerligt och formaliserat sätt än vad som gjordes, säger Linda Modig (C).

Hallengren försvarar regeringens agerande

Socialminister Lena Hallengren säger i en skriven kommentar till Expressen att regeringen självklart kommer att ta till sig KU:s granskning, men försvarar samtidigt regeringens agerande:

– KU konstaterar att av över 700 regeringsbeslut för att motverka pandemin och dess konsekvenser, så har det funnits några brister. Givetvis har regeringen inte agerat felfritt i alla ärenden, men i det mycket pressade läget som rått har regeringen fattat de beslut som då framstod som mest ändamålsenliga, säger hon och tillägger:

– Regeringen har alltid haft ambitionen att agera så fort som möjligt och vara så tydlig som möjligt – trots att det inte vid något tillfälle har funnits ett facit på förhand. Det har ofta varit nödvändigt att våga fatta beslut på begränsad information.

Statsvetaren: ”Att regeringen agerat senfärdigt är ett tema”

Statsvetaren Marja Lemne om KU:s coronakritik mot regeringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.