Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Lindstedt frias – efter mötet om Minhai

Tidigare Kina-ambassadören frias av tingsrätten.
På fredagen faller domen mot tidigare Kina-ambassadören Anna Lindstedt.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Hon har åtalats för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt
Foto: JONAS LINDKVIST/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Åtalet väcktes efter uppmärksammade mötet angående fängslade Gui Minhai.
Foto: privat
Margot Wallström.
Foto: JENS CHRISTIAN

Sveriges tidigare Kina-ambassadör Anna Lindstedt frias från åtalet om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Lindstedt säger att hon är ”glad och lättad över frikännandet”.

Sveriges tidigare utrikesminister, Margot Wallström, kommenterar domen via sin Twitter:

”För ansvariga på UD kom Sheraton-mötet som en chock”.

Anna Lindstedt åtalades för brott mot rikets säkerhet på grund av händelser under hennes tid som svensk ambassadör i Kina.

Nu frias Lindstedt från åtalet, meddelar Stockholms tingsrätt:

”Enligt tingsrätten har inte åklagaren bevisat att hon har förhandlat i en diplomatisk angelägenhet med någon som företrädde kinesiska statens intressen. Tingsrätten har också kommit fram till att hon i så fall hade varit behörig att göra det i egenskap av ambassadör i Kina.”.

Lindstedt: Försöka komma tillbaka till ett normalt liv

– Jag är glad och lättad över frikännandet. Nu ska jag försöka komma tillbaka till ett normalt liv, säger Lindstedt i ett uttalande som distribuerats via PR-konsulten Lili Assefa.

Vidare säger hon att domen är viktig för både henne och för svensk diplomati.

– Som svensk diplomat måste man vända på alla olika stenar för att försöka få en frihetsberövad medborgare frigiven, säger Ann Lindstedt i pressmeddelandet.

Anna Lindstedt under en paus när målet pågick i Stockholms tingsrätt.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lindstedts försvarsadvokat, advokat Conny Cedermark, tycker att domen är ”klok, korrekt och självklar”.

– Anna Lindstedt har som Sveriges ambassadör verkat för frigivningen av en svensk medborgare. Det har inte bara varit hennes rätt att göra så, det har varit hennes skyldighet, säger advokaten under en pressträff.

Utredningen är inte ”tillräckligt robust”

Brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt innehåller tre krav.

Det första handlar om att någon ger sken av att vara behörig att företräda Sverige men inte är det. Enligt tingsrätten så hade Lindstedt en verklig behörighet att företräda Sverige gentemot Kina.

– Redan av detta skäl ska den åtalade ambassadören frikännas, säger rättens ordförande, rådman Anna Flodin.

De två andra kraven: Att inlåta sig i underhandling i en diplomatisk angelägenhet och att någon företräder främmande makts intresse, har inte åklagaren lyckats bevisa enligt tingsrätten som menar att utredningen inte är ”tillräckligt robust”.

– Tingsrätten menar ju att en ambassadör i princip inte kan uppträda egenmäktigt i det här avseendet, och där gör ju tingsrätten en helt annan rättslig bedömning än vad vi har gjort på åklagarsidan, säger vice åklagare Henrik Olin.

Han säger att det är för tidigt att svara på frågan om ett eventuellt överklagande av den friande domen.

Anna Lindstedt-målet

Lindstedt anklagades för att på egen hand ha förhandlat med Kina om den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai. 


Anklagelsen rörde ett möte som Lindstedt hade tillsammans med Gui Minhais dotter Angela Gui och en kinesisk och en lankesisk affärsman på hotell Sheraton i Stockholm i början av förra året.


Enligt åklagaren förde Lindstedt egen diplomati och upprinnelsen till mötet var att Kina ville tysta Angela Gui som kampanjat för att få sin far Gui Minhai frisläppt.


Anna Lindstedt har förnekat brott och menar att hon har agerat utifrån sina befogenheter och skyldigheter.

Wallström: ”Kom som en chock”

Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson, Lars Adaktusson, har kommenterat dombeslutet via Twitter.

Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frias. Var behörig att förhandla, UD informerat om Sheratonmötet. Kan förklara hastiga sortin av Margot Wallström. Bättre förekomma än förekommas”, skriver han.

Även Margot Wallström, Sveriges tidigare utrikesminister, har kommenterat domen.

Fortsätter repetera fakta eftersom försåtliga formuleringar används för att så tvivel och misstro mot UD. Läs förundersökningen så behöver ni inte spekulera vilt. UD har inte sökt rättslig prövning av detta ärende. För ansvariga på UD kom Sheraton-mötet som en chock”, skriver hon på Twitter.

Expressen har sökt Margot Wallström som avböjer att kommentera målet ytterligare.

Angela Gui om pappans öde

Angela Gui säger att beskedet inte påverkar något när det gäller den centrala punkten: ödet för hennes fängslade pappa Gui Minhai som hösten 2015 kidnappades av kinesiska agenter i Thailand och fördes till Kina.

– Skadan har redan skett. Det ändrar ingenting för mig eller min pappa eftersom det är staten som är målsägare. Hela den här processen har bara varit tragisk för mig, säger hon.

Hon är inte förvånad över domen.

– Det har varit klart sedan tidigare att tolkningen av just den här lagen var mer komplicerad än många andra, så jag förstår att man har valt att frikänna. Däremot tycker jag att det viktigaste är att även om Anna Lindstedts agerande inte var brottsligt så kvarstår faktumet att hon aktivt deltog i ett påverkansförsök där jag blev hotad och utpressad för att jag utnyttjat min yttrandefrihet, säger Angela Gui.

Angela Gui är inte förvånad över den friande domen för Anna Lindstedt.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gui Minhai med dottern Angela Gui.
Foto: Angela Guis Twitterkonto

Vidare säger hon att det inte var första eller sista gången som hon utsatts för påtryckningar för att öppet berätta om sin pappas öde.

– Nu kan det här kapitlet anses avslutat, men Sverige har fortfarande en medborgare i kinesiskt fängelse. Inget av allt det här har, eller har haft, någon möjlighet att påverka det, tyvärr.

UD: Kan överklagas

Trots den friande domen kvarstår Anna Lindstedts avstängning så länge domen inte vunnit laga kraft. Även om den friande domen står sig finns departementets egen interna utredning om Anna Lindstedts agerande kvar. Utredningen ligger vilande i avvaktan på att den rättsliga processen ska slutföras.

Utrikesdepartementets kommenterar dagens dom i försiktiga ordalag:

”Anna Lindstedt har idag friats från misstankarna om brott mot Sveriges säkerhet. Det återstår att se om domen överklagas. Om så blir fallet fortsätter processen i hovrätten. Innan en dom vunnit laga kraft kan UD inte ge några närmare kommentarer. UD har inte polisanmält Anna Lindstedt.”

Expressens reporter om varför Anna Lindstedt åtalades.
Ove Bring starkt kritisk till åtalet mot Anna Lindstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.