Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Seriemördaren Charles Manson är död

Charles Manson blev 83 år gammal.Foto: POLARIS
Charles Manson, ledare för den sektliknande Mansonfamiljen, är död.Foto: AP

Livstidsdömde Charles Manson, en av världens mest beryktade brottslingar, är död.

Seriemördaren, som avtjänade ett livstidsstraff för de brutala Mansonmorden 1969, dog av naturliga orsaker på sjukhus.

Han blev 83 år gammal.

Den före detta ledaren för den sektliknande Mansonfamiljen, Charles Manson har avlidit. Det bekräftar Debra Tate, syster till ett av offren – Sharon Tate - för TMZ.  

Hon berättar att hon fick beskedet via ett telefonsamtal från fängelset.

Enligt ett officiellt uttalande från fängelset dog den 83-årige seriemördaren på ett sjukhus i Kalifornien.

"Intagne Charles Manson, 83, avled av naturliga orsaker klockan 20.13 på söndagen den 19 november, på ett sjukhus i Kern county", skriver fängelset.

https://twitter.com/ABC7/status/932486527380201472

Manson förd akut till sjukhus veckan innan hans död

Charles Manson har förts till sjukhus flera gånger under sin tid i fängelse, senast i förra veckan. Redan då var bedömningen att han inte hade långt kvar att leva.

– Det är bara en tidsfråga, sa en källa då till TMZ.

Vid tiden för sin död satt seriemördaren fängslad på fängelset i Corcoran i Kalifornien.

 

LÄS MER: Charles Manson gifter sig – med 26-åring

https://twitter.com/dailytelegraph/status/932483169688924160

Seriemördaren Manson var dömd till livstids fängelse

Manson dömdes till livstids fängelse för den så kallade Mansonfamiljens mord 1969, då ett av offren var Hollywood-regissören Roman Polanskis höggravida fru, skådespelaren Sharon Tate. De övriga sex offren var Abigail Ann Folger, Wojciech Frykowski, Steven Earl Parent, Jay Sebring, Leno La Bianca och Rosemary La Bianca.

Seriemördaren Manson dömdes först till döden för morden, men straffet ändrades när Kalifornien avskaffade dödsstraffet 1972. Han har suttit i fängelse sedan 1971 och har nekats frigivning tolv gånger.

 

LÄS MER: Charles Mansons skräckmetod i fängelset: Voodoo

https://twitter.com/ABC/status/932486613250256896

Charles Manson utförde inte morden personligen utan blev dömd för att ha beordrat underhuggarna Tex Watson, Clem Crogan, Susan Atkins, Leslie Van Houten, Linda Kasabian och Patricia Krenwinkel att utföra dessa. De har också dömts till långa fängelsestraff, alla utom Linda Kasabian. Hon blev åklagarsidans nyckelvittne och fick immunitet i utbyte mot sitt vittnesmål.

Kvinnorna som dömdes för att ha mördat för Manson

Patricia Krenwinkel träffade Manson på en fest och sa upp sig från jobbet dagen efter för att bli en medlem i Manson-familjen. Hon dömdes för sju mord till livstids fängelse och avtjänar fortfarande sitt straff. Hon är den kvinna i Kalifornien som suttit i fängelse längst.

Leslie Van Houten lärde känna Manson via sin pojkvän och kom att se på honom som Jesus Kristus. Hon åtalades för två mord och ett fall av anstiftan till mord och dömdes till livstids fängelse. Efter att hennes advokat försvann under den första rättegången beviljades hon en ny rättegång 1976. Hon ansågs skyldig och började avtjäna sitt straff 1978. Hon har nekats villkorlig frigivning 20 gånger. Leslie Van Houten har tidigare sagt att hon "djupt ångrar" det hon gjorde, skriver LA Times.

Susan Atkins, även kallad "sexiga Sadie", dömdes liksom Patricia Krenwinkel och Leslie Van Houten till livstids fängelse för morden. Hon avled dock 2009 till följd av hjärncancer.

 

LÄS MER: Seriemördaren Charles Manson är död – här är allt du behöver veta om hans liv

 

Mansons bröllop med 26-årig kvinna ställdes in

Så sent som för tre år sedan fick Manson tillåtelse att gifta sig i fängelset. Den blivande bruden var en då en 26-årig kvinna som kallade sig Star. Hennes riktiga namn är dock Afton Elaine Burton.

Sedan hon var 16 år gammal hade hon vigt sitt liv till att få Manson frikänd och på den dömde massmördarens blogg kunde man se de två busa med varandra på flera foton.

– Jag älskar honom, jag vill vara med honom, sa hon då till nyhetsbyrån AP.

Bröllopet ställdes dock in men i en intervju tidigare i år med Daily Mail sa Burton att hon fortfarande såg Manson som en "nära vän.

 

LÄS MER: Charles Manson förd till sjukhus

Manson var ingen mönsterfånge

Seriemördaren Charles Manson var en av de amerikanska fångar som suttit längts tid i fängelse och han var långt ifrån en mönsterfånge. Han uppges ha brutit mot fängelsereglerna mer än 100 gånger – varav det vid flera tillfällen ska ha varit allvarliga incidenter, skriver Daily Mail.

Susan Atkins, Patricia Krenwinkel och Leslie Van Houten på väg till rätten.Foto: GEORGE BRICH / AP

Innan han flyttades till Corcoran-fängelset i Kalifornien hittade personal på California Medical Facility i Vacaville ett sågblad samt marijuana och LSD i seriemördarens cell. Han kastade även hett kaffe på en vakt och spottade en annan i ansiktet.

I fängelset attackerades Charles Manson även av andra fångar flera gånger. Vid ett tillfälle tände en medfånge eld på honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.