Alla ombord på flyget förhörda om bombhotet

Passagerarplanet från Norwegian bombhotades strax efter start.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Tugnt beväpnad polis.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Polis på plats på Arlanda.
Foto: LÄSARBILD
Stort pådrag på Arlanda.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Stort pådrag på Arlanda.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Norwegianplanet bombhotades och tvingades vända tillbaka till Arlanda.

Samtliga passagerare har förhörts av polisen – samtidigt som en bombrobot undersökt flygplanet.

– Vi håller på och kontrollerar passagerarna och kommer hålla korta förhör med dem, säger Towe Hägg vid polisen i Stockholm.

Nu jagar polisen den person som framförde bombhotet.

När passagerarna klev ombord Norwegians flight DY4321 mot Nice på franska rivieran på torsdagsförmiddagen såg de fram emot några dagar nere vid Medelhavet.

Men kort efter att planet lyfte från Arlanda klockan 10.09 kom ett bombhot in mot flygplanet. Sjö- och flygräddningscentralen tog emot larmet klockan 10.39, minuter senare vände flygplanet i luften och återvände till Arlanda med de sammanlagt 169 personer som befann sig ombord.

Det bombhotade planet landade på Arlanda kvart över elva på förmiddagen. Polis och ambulans var omedelbart på plats för att undsätta planet. Även gränspolis och insatsstyrkan deltog i arbetet och strax före klockan 13 började polisens bombhundar att söka av området runt flygplanet.

De första passagerarna lämnar planet.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Bild inifrån flygplanet.
Foto: LÄSARBILD
Planet fick vända.

Passagerare förhörs och visiteras av polis

Ett tiotal av passagerarna på planet ingår i det svenska simlandslaget och var på väg till ett träningsläger och en simtävling som börjar på fredagen i Nice.

Strax före klockan 13 kunde de första personerna lämna det bombhotade flygplanet. De möttes av polis som visiterade dem innan de kunde fortsätta till en väntande buss.

Samtliga passagerare har sedan förts till en stor hangar på flygplatsområdet där de gått igenom en ny säkerhetskontroll för att sedan förhöras av polisen.

– Det här är en utredningsåtgärd som vi bedömt ska göras. Vi håller på och kontrollerar passagerarna och kommer och hålla korta förhör med dem. Vi vill se om de har några uppgifter att lämna, säger Towe Hägg.

Hon vill inte uppge om polisen har några spår efter den person som framfört bomhotet mot flygplanet:

– Vi vet att hotet var riktat mot ett specifikt flygplan. Vi håller på med evakueringen av passagerare, sedan ska nationella bombskyddet undersöka flygplanet - det är de upplysningar jag kan lämna i nuläget.

Bombhundar på plats.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Många poliser på plats.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Stort polispådrag.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Buss på väg ut till planet.

"Vi får inte lämna hangaren"

Vid 15-tiden på eftermiddagen befann sig passagerarna fortfarande i hangaren:

"Ingen får lämna hangaren ännu. Efter förhör förs man till en annan avdelning i hangaren där man får fika. Swedavia och Sigtuna socialtjänst delar ut kaffe och kexchoklad." skriver en passagerare i sms.

Norwegian bekräftar uppgifterna om bombhotet i ett pressmeddelande:

"Av säkerhetsskäl återvände flyget till Arlanda. Det är nu en polissak, så ytterligare frågor hänvisas till dem. Norwegians främsta prioritet är våra passagerares och anställdas säkerhet." skriver flygbolaget.

Samtidigt uppger flygbolaget att ny avgångstid för resan till Nice är klockan 22 på torsdagskvällen.

– Vi har ett annat plan och annan besättning redo. Flyget kommer gå klockan 22 i kväll, säger Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Inget farligt föremål på flygplanet

Pertti Arnberg befann sig på flygplatsens utsiktsplats och såg när det bombhotade flygplanet landade. Han beskrev hur flygplanet stannade längst bort på landningsbanan och att olika blåljusfordon omedelbart omringade det.

– Det är ett rejält pådrag med mycket blåljusbilar, säger han.

Polisens nationella bombskydd sökte igenom planet under torsdagen, men påträffade inte något farligt föremål.

Polisen rubricerar bombhotet som grovt olaga hot och luftfartssabotage. Ingen person är i nuläget misstänkt för brottet.

Vet du mer om händelsen? Är du på plats på planet?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717 

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.