Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Belgiska soldater öppnade eld på tågstation i terrorattack

Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Martin Källstrand är på jobbresa i Bryssel. Foto: PRIVAT
Bild inifrån stationen.
Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Belgiska soldater har öppnat eld mot en man på Bryssels centralstation.

Personen ska ha haft ett bombbälte på sig, skriver Reuters. 

Natten till onsdag skrev AFP att mannen var död. 

– Man hör mycket sirener. Folk är på helspänn när det händer något sådant här, säger svensken Martin Källstrand, som befann sig en kilometer från händelsen.

23.20 förklarade polisen att man ser på händelsen som ett terrordåd.

Den federale åklagaren i Bryssel förklarade vid midnatt att man rubricerar händelsen som ett terrordåd.

Det var efter att de hört en mindre smäll vid Bryssels centralstation strax efter nio på tisdagskvällen, som soldaterna började skjuta. 

En misstänkt ska ha blivit skjuten, skrev Daily Mail minuterna senare.

Journalisten Olivier le Bussy skrev på Twitter om ”flera polisbilar, utplacerade soldater och att en säkerhetsgräns har satts upp”.

Belgisk polis twittrade om ”en incident med en person”, men att ”situationen nu är under kontroll”.

En svensk i närheten

– Man hör mycket sirener. Folk är på helspänn när det händer något sådant här, säger svensken Martin Källstrand, som befann sig en kilometer från händelsen.

– Jag gick ut för att köpa mat precis när det hände, och det blev ett pådrag utan dess like med diverse blåljus, polisbilar och ambulanser som körde i riktning ner mot Centralstationen.

Vad var dina första tankar när du fick höra vad som hänt?

– Man blir inte förvånad. Jag har bott tidigare i Bryssel i nästan sex år, och nu när jag är tillbaka har jag haft i bakhuvudet att det kan hända något liknande som terrordådet förra året.

https://twitter.com/Reuters/status/877245969708003329

”Situationen under kontroll”

Enligt belgiska Het Nieuwsblad ska händelsen ha startat med att en resväska exploderade på Centralstationen, och att mannen samtidigt på arabiska skrek ”Allahu akbar”.

Senare skrev samma tidning att polisen plockade av mannen bombbältet, och därefter genomförde en kontrollerad detonation.

La Libre Belgique skrev 22.39, efter att ha pratat med Bryssels åklagarmyndighet, att mannen bar en ryggsäck och ett bombbälte.

En person från den belgiska räddningstjänsten twittrade att mannen ropade ”jihadister kommer alltid att finnas och Gud är stor före detonationen”.

Strax efter 22.00 på tisdagskvällen skrev polisen i Bryssel att trafiken på tre av stadens tågstationer var inställd – Bryssel Nord, Bryssels centralstaion och Bryssel Midi. Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP TT NYHETSBYRÅN

Strax efter 22.00 på tisdagskvällen skrev polisen i Bryssel att trafiken på tre av stadens tågstationer var inställd – Bryssel Nord, Bryssels centralstation och Bryssel Midi.

”Detta är ett terrordåd”

23.15 på tisdagskvällen genomfördes en kort presskonferens på platsen.

– Den misstänkte togs direkt om hand av militären som fanns på platsen, förklarade den federala åklagaren och sa att ingen annan person skadats och att händelsen rubriceras som ett terrordåd.

– Vi vet för närvarande ingenting om mannens identitet, var han kommer ifrån eller om han agerade ensam. I övrigt har jag inga kommentarer till alla rykten av olika sort som florerar på sociala medier.

Under onsdagsnatten skrev AFP att terroristen dött.