Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annika Söder avgår – efter stridigheter med Linde

Expressens politikreporter Tomas Nordenskiöld om Annika Söders avgång
Kabinettssekreterare Annika Söder.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Ann Linde.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Kabinettssekreterare Annika Söder, som är UD:s högsta tjänsteman, avgår.

Avgången ska enligt Expressens uppgifter bero på samarbetssvårigheter med utrikesminister Ann Linde (S).

– Det finns ingen dramatik i detta, säger Ann Linde i ett pressmeddelande.

Expressen kunde under onsdagsförmiddagen avslöja att Annika Söder avgår som kabinettssekreterare, efter en lång karriär på utrikesdepartementet. Hon har varit kabinettssekreterare sedan Socialdemokraterna tog makten 2014 och Margot Wallström tillträdde som utrikesminister.

I ett pressmeddelande bekräftar utrikesdepartementet att hon lämnar sitt uppdrag. Annika Söder ska nu i stället arbeta med freds- och konfliktfrågor som styrelseordförande i European Institute of Peace.

Ann Linde: ”Vill genuint tacka”

Annika Söder förekom i spekulationerna om att efterträda Margot Wallström, efter att hon oväntat avgick i september. Och Annika Söder har enligt personer med insyn haft en oerhört stark ställning på UD, och beskrivs ofta som den som bestämt på departementet.

”Kunnig, klok, engagerad och välartikulerad har Annika Söder bidragit stort till att forma Sveriges utrikes-och säkerhetspolitik. Tack för vänskapen under dryga 5 års hårt, outtröttligt arbete som Kabinettssekretare på UD!”, skriver Margot Wallström på Twitter efter beskedet.

Efter att Ann Linde tillträdde som ny utrikesminister i september har det enligt Expressens uppgifter uppstått samarbetssvårigheter mellan Linde och Annika Söder.

Enligt Ann Linde bestämdes det redan i september att Annika Söder bara skulle vara kvar under ”en övergångsperiod”.

– Jag vill genuint tacka henne för hennes fem år som kabinettssekreterare och att hon har delat med sig av sina ovärderliga erfarenheter, säger hon i pressmeddelandet.

Annika Söder skriver själv i internt mejl

I ett internt mejl skriver Annika Söder själv om sin avgång:

”När jag ser tillbaka på mina fem intensiva år som ”kabs” vill jag tacka er alla, framför allt för det fina samspelet – mellan politik och linje, mellan politikområdena, mellan ”hemma och ute”, mellan administration och sakfrågor”.

Hon avslutar mejlet med en lyckönskning till sin efterträdare.

”Jag gratulerar min efterträdare till ett svårt, viktigt och roligt uppdrag.”

Margot Wallström hyllade på onsdagen Annika Söders insatser. 

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1204743523439972352

”Kunnig, klok, engagerad och välartikulerad har Annika Söder bidragit stort till att forma Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik. Tack för vänskapen under dryga 5 års hårt, outtröttligt arbete som Kabinettssekretare på UD”, skriver Wallström på Twitter. 

Strax efter klockan två på onsdagseftermiddagen kunde Dagens industri avslöja att Robert Rydberg efterträder Annika Söder. Rydberg är en svensk diplomat som bland annat har arbetat nära FN.

Robert Rydberg efterträder Annika Söder.
Foto: CAROLINA BYRMO/TT / CAROLINA BYRMO TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.