Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

JUST NU: Anhöriga portas fram till i höst

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Johanna Sandwall, Socialstyrelsen.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Besöksförbudet i äldreomsorgen kommer att förlängas ända fram till september, enligt uppgifter till Expressen.Foto: SOFIA SABEL / DN

Besöksförbudet i äldreomsorgen kommer att förlängas ända fram till september, enligt uppgifter till Expressen.

Det står klart efter ett möte mellan regeringen och berörda myndigheter på onsdagen. 

I spåret av coronakrisen har det i flera månader varit besöksförbud på landets äldreboenden.

Det har funnits förhoppningar om lättnader inför sommaren, men så blir det alltså inte. Besöksförbudet i äldreomsorgen kommer att förlängas fram till september, erfar Expressen.

Det förankrades på ett möte mellan Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och socialdepartementet på onsdagen. 

Tegnell: Riskerna små vid kontrollerade former

En rekommendation om att inte besöka landets äldreboenden kom den 10 mars i år och förbudet började gälla 1 april. Det skulle dock ha löpt ut sista juni, men kommer nu alltså förlängas in på hösten. Det är något som har efterfrågats av såväl myndigheter som kommuner.

Besöksförbudet förlängs trots att smittan på äldreboenden, framför allt i Stockholm, har minskat den senaste tiden.

Möjligheterna att ses utomhus finns dock, så länge boendena kan erbjuda säkra miljöer.

– Gör man det under de kontrollerade formerna som man gör idag är riskerna väldigt små. Det är väldigt viktigt för äldre och även för släktingar att ha bra kontakt, sa Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens pressträff i måndags.

Rättelse: Expressen skrev i en tidigare version att ett beslut togs på ett möte under torsdagen. Det är fel. Rätt är att det hölls ett möte på onsdagen. 

Folkhälsomyndigheten frågas ut under torsdagens presskonferens.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.