Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Borg är "djupt besviken" på Anna Kinberg Batra – och lämnar Kinnevik

Publicerad

Anders Borg uttrycker djup besvikelse över Anna Kinberg Batras kommentarer om hans fylleskandal.

Han lämnar också sitt uppdrag som vice ordförande i Kinnevik "av omsorg" om bolaget – och bolaget meddelar att man accepterar hans avgång.

"Jag kan inte förstå hur en tidigare kollega och nära vän kan välja att göra politiska poänger på basis av rykten", skriver Borg om Kinberg Batra på Facebook. 

Han skriver också att han känner "allt större förståelse" för dem som ifrågasätter M-ledarens omdöme.

Anders Borgs fylleskandal på en fest i Stockholms skärgård leder till att han nu lämnar sina uppdrag i Kinnevik och i Kinnevik-bolaget Bima.

Det meddelar han på Facebook där han också skriver att han är "djupt besviken" på M-ledaren Anna Kinberg Batras kommentarer om skandalen.

Avgår med omedelbar verkan

Kinnevik meddelar på lördagskvällen att Borg har lämnat styrelsen med omedelbar verkan.

"Tidigare i dag meddelade Anders Borg sin avgång ur Kinneviks styrelse med omedelbar verkan. Styrelsen har accepterat hans utträdesbegäran", heter det i ett pressmeddelande från Kinnevik.

På Kinneviks hemsida har företaget lagt upp ett pressmeddelande om Anders Borgs avgång.Foto: SKÄRMDUMP

Kinberg Batra kommenterar på lördagen uppgifterna om att Anders Borg skulle ha agerat olämpligt på en fest i skärgården. Under festen ska han ha uppträtt hotfullt, visat sitt kön och kallat kvinnor för "hora".

– Om det ligger någonting i det så ser jag väldigt, väldigt allvarligt på det, säger Anna Kinberg Batra. 

– Jag reagerade väldigt starkt. Jag vet inte exakt vad som hänt, men om det bara ligger någonting i det så ser jag väldigt allvarligt på det, säger hon.

Cristina Stenbeck.Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON EXP

Polisanmält

Händelsen har polisanmälts både av privatpersoner och av polis. 

– Det är bra. Då får det redas ut om det gjorts någonting brottsligt. Man får faktiskt inte kränka kvinnor i Sverige, och det är klart att det är tråkigt att stå och prata om det här, säger Kinberg Batra.  

Anders Borg reagerar skarpt på M-ledarens kommentarer. Han skriver på lördagen på sin Facebook-sida:

"Anna Kinberg Batra väljer att kommentera mediarykten baserade på hörsägen och kalla dessa för "anklagelser". Jag känner mig djupt besviken. Jag kan inte förstå hur en tidigare kollega och nära vän kan välja att göra politiska poänger på basis av rykten." 

Anders Borg är "djupt besviken" på moderatledaren Anna Kinberg Batras uttalande.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Borg fortsätter:

"Anna Kinberg Batras omdöme har ofta ifrågasatts, jag kan känna allt större förståelse för det ifrågasättandet."

Anna Kinberg Batra svarar på Anders Borgs utspel i ett sms genom en presskontakt: 

"Det är allvarliga anklagelser som riktas mot Anders Borg. Som vän hoppas jag han får det stöd han uttryckt att han nu behöver".

Erkänner inte brott

Anders Borg skriver att hans ursäkt för det som inträffade på festen inte är ett erkännande av brott. Men på grund av all uppmärksamhet lämnar han sina uppdrag i Kinnevik och i Kinnevikbolaget Bima.

"Min ursäkt på Facebook handlade om att jag betett mig otrevligt. Den ska inte tolkas som ett erkännande av brott. Jag har inte gjort något brottsligt. Rykten, hörsägen och överdrifter i tredje hand bör inte ligga till grund för spekulationer om brottsanklagelser", skriver Anders Borg och fortsätter:

"I en situation med stor uppmärksamhet i media väljer jag lämna mitt uppdrag som vice ordförande i Kinneviks styrelse och styrelseledamot i Bima av omsorg om bolagen".

Anders Borg skriver att hans ursäkt för det som inträffade på festen inte är ett erkännande av brott. Men på grund av all uppmärksamhet lämnar han sina uppdrag i Kinnevik och i Kinnevikbolaget Bima.Foto: OLLE SPORRONG

På fredagen uppmärksammades den tidigare finansministern Anders Borgs urspårade familjefest den gångna helgen. Under fredagen gick han själv ut och skrev i sociala medier om händelsen – och att han är ångerfull. 

"Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt", skriver han. 

Kommentarsfältet på Borgs FB-sida och andra sociala medier har fyllts med såväl kritik som stöd till Anders Borg. Bland andra kommenterar Moderaternas rättspolitiska talesperson och riksdagsledamot Tomas Tobé att "alla kan göra fel".

"Ta hand om dig!", skriver han till Anders Borg. 

Senare tillägger Tobé:

"Alla måste ta ansvar för sina handlingar."

https://twitter.com/tomastobe/status/893762659107184641

"Oacceptabelt beteende"

På lördagsförmiddagen skriver Tomas Tobé om sin kommentar till Borg i ett inlägg på Facebook.

"I samband med att Anders Borg igår publicerade en ursäkt för hur han betett sig på en fest så skrev jag 'Alla kan göra fel. Ta hand om dig!' som en kommentar på hans Facebook-konto."

Tomas Tobé fortsätter:

"Jag vet inte om vad som skett men av vad som framgått är det ett oacceptabelt beteende. Några har tolkat kommentaren, som var och är på ett personligt plan, som att jag tar lätt på att någon kallar någon för 'hora' eller på ev. ofredanden. Det gör jag verkligen inte."

Han avslutar sitt inlägg genom att konstatera att alla människor är lika inför lagen och "måste ta ansvar för sina handlingar".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag