Foto: KIM KWANG HYON / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: KIM KWANG HYON / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: KIM KWANG HYON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JON CHOL JIN / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: JON CHOL JIN / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JON CHOL JIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas diktator Kim Jong Un. Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅNNordkoreas diktator Kim Jong Un. Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas diktator Kim Jong Un. Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump. Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARISUSA:s president Donald Trump. Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
USA:s president Donald Trump. Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS

Amerikanske studenten som satt fängslad i Nordkorea död

Publicerad

Otto Warmbier, den amerikanske student som släppts från fängelset i Nordkorea, med mycket allvarliga hjärnskador och som sedan hamnade i koma är död.

Amerikanska läkare ifrågasätter starkt de nordkoreanska påståendena om varför Warmbier hamnade i koma.

Nu fördöms Nordkoreas agerande av USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

– Vi håller Nordkorea ansvarigt, säger Rex Tillerson.

Nordkoreas förklaring har varit att 22-åringen hamnade i koma efter att ha drabbats av livshotande matförgiftning och fått sömntabletter.

Nu har Otto Warmbier dött.

– Den avskyvärda tortyrfyllda felbehandlingen vår son fick i nordkoreanernas händer såg till att inget annat resultat än det sorgliga vi fick i dag var möjligt, sa föräldrarna Fred och Cindy Warmbier i ett uttalande.

Nordkoreanska myndigheter grep Warmbier på flygplatsen i Pyongyang i januari 2016 när han var på väg hem till USA igen efter ett besök i landet. 

Warmbier ska ha försökt ta ner en skylt med ett politiskt budskap från ett hotell – vilket är olagligt i Nordkorea. Han dömdes till straffarbete i 15 år. 

Den officiella tolkningen till Warmbiers hälsotillstånd är att han drabbats av en livshotande matförgiftning. En ordalydelse inte heller hans pappa, Fred Warmbier, ställt sig bakom.

Nordkoreaexperten: påfrestande i fängelset

Niklas Swanström är Nordkoreakännare. Han har svårt att tro att Warmbier avled till följd av sin påstådda sjukdom.

– Det är en ytterst ovanlig sjukdom som Nordkoreanerna hänvisade till. Jag tror att det delvis är ett fysiskt tillstånd men framför allt är det nog oerhört mentalt påfrestande att sitta i ett nordkoreanskt fängelse. 

De redan ansträngda relationerna mellan de båda länderna tror Niklas Swanström nu kommer bli än värre.

– De dåliga relationerna är kanske direkt relaterat till den svaga inrikessituationen. Trump måste markera att han stöder sina medborgare. Samtidigt ska man inte överdriva. Relationerna mellan USA och Nordkorea är väldigt ansträngda.

”Hölls som en krigsfånge”

I förra veckan mötte Ottos pappa Fred Warmbier pressen i en skola i hemstaden Cincinnati, Ohio. Fred Warmbier sa att Otto "hölls som en krigsfånge" och kallade Nordkorea för en brutal regim. 

– Vi tror inte på något de säger. Vi ser resultatet av deras handlingar på Otto. Han har blivit brutaliserad och terroriserad.  

Fred Warmbier konstaterade vid samma tillfälle att han inte trodde att familjen kommer att få reda på varför Nordkorea släppte sonen – som han sa att han "är mycket stolt över". 

Också i förra veckan flögs Otto Warmbier hem till USA. Han hade då suttit fängslad i Nordkorea i 17 månader, och befann sig alltså i koma.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson försömer Nordkoreas agerande.Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN

Otto Warmbier kom till USA i koma

Warmbier vårdades på sjukhus i USA efter hemkomsten.

Först konstaterade dock en talesperson för University of Cincinnati Medical Center är hans tillstånd var stabilt. Men han led av en allvarlig neurologisk skada, enligt nyhetsbyrån AP.  

Nordkoreas förklarning, att 22-åringen hamnade i koma efter att ha drabbats av livshotande matförgiftning och fått sömntabletter, köper inte läkarna i USA.

– Den här typen av hjärnskador är vanliga hos en person som drabbats av hjärtstillestånd och där blodtillförseln till hjärnan inte varit tillräckligt under en längre tid, förklarade Daniel Kanter, chef vid neurologiavdelningen på University of Cincinnati Medical Center, i förra veckan.

Donald Trump om Otto Warmbier

Under måndagen uttalade sig USA:s president, Donald Trump i ett uttalande från Vita Huset. 

”'Hemska saker' hände i 'brutala' Nordkorea. Men amerikanen dog i alla fall hemma hos sina föräldrar”.

https://twitter.com/ABC/status/876918419081146368

Även USA:s utrikesminister, Rex Tillerson, uttalar sig om dödsfallet. 

– Vi håller Nordkorea ansvarigt för Otto Warmbiers orättfärdiga fängslande och kräver att tre andra amerikaner som hålls olagligt fängslade släpps, säger Rex Tillerson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag