Enligt de officiella siffrorna har 5 200 ukrainska flyktingar kommit till Sverige. Men det är siffror som bygger på antalet som registrerats vid gränsen i samband med inresa, och mörkertalet bedöms vara stort.
Under fredagens pressträff med Sveriges integrations- och migrationsminister Anders Ygeman och Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik presenterades scenarier för antalet flyktingar som beräknas söka sig till Sverige.
– 4,5 miljoner människor har lämnat sina hem i Ukraina. Varav 2 miljoner också har lämnat Ukraina för Europa. Det betyder att vi har den största och snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget, säger Anders Ygeman.
Migrationsverket bedömer i ett huvudscenario att 76 000 flyktingar kommer söka sig till Sverige. I det lägst räknade scenariet antas 27 000 flyktingar komma hit – i det högst räknade 212 000.
– Det scenariot inbegriper ett långvarigt och ökad brutalitet i konflikten, och att den flyttar sig västerut. Tyvärr är det de sakerna vi ser just nu, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik under pressträffen.
– Det kan bli så att fokus flyttas mot det övre scenariet om utvecklingen fortsätter, fortsätter han.
Migrationsverket och Länsstyrelsen får uppdrag
Anders Ygeman understryker under pressträffen att Sverige ”ska ta sitt ansvar”, men att även andra länder måste ta ansvar för flyktingkrisen.
Ygeman kommer att ge Migrationsverket i uppdrag att förvalta tillfälliga boenden, som tält, utifrån hur stort behovet är – en fråga som myndigheten också ska undersöka. Även Länsstyrelsen får i uppdrag att se över befintliga lokaler, anläggningar och tillfälliga boenden som kan användas på kort sikt.
Arbetet ska redovisas senast den 25:e mars.
Regeringskansliet arbetar med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, för att få en jämn förledning i mottagandet av flyktingarna, uppger Anders Ygeman.
Liberalerna: ”Räcker inte”
Enligt Liberalernas migrations- och integrationspolitiske talesperson Robert Hannah har regeringen inte gjort tillräckligt i nuläget.
– Jag tycker att regeringen lägger ribban extremt lågt, att man inte gör någonting, och det enda svaret är att man ska bo i tält räcker inte i det här läget, säger Robert Hannah (L) i en kommentar och tillägger:
– Det viktigaste i det här läget är att aktivera nödlagstiftningen i plan- och bygglagen som finns, som är framtagen efter den förra krisen. Så att alla kommuner kan vara med och hjälpa till att ta fram bra, och bättre, boenden för de här personerna.
Centerpartiet poängterar i en kommentar att Sverige ”behöver skala upp för att ge ett så värdigt mottagande” som går.
”Sverige och EU behöver nu vara en öppen famn till alla som tvingas på flykt. Vi behöver nu snabbt skala upp för att kunna ge ett så värdigt mottagande som möjligt”, skriver Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato.