Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Knarkkungen ”El Chapo” kan dömas till livstid

Teckning från domstolen med ”El Chapo” tvåa från vänster. Foto: ELIZABETH WILLIAMS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

Drogbaronen Joaquin ”El Chapo” Guzmán har fått sin dom.

Juryn i den amerikanska federala domstolen har fattat ett beslut, meddelade man på tisdagskvällen.

Guzman fälls på samtliga tio punkter och riskerar att dömas till livstids fängelse, uppger ABC News.

”El Chapo” log och vinkade till sin fru på läktaren efter att ha hört domen, rapporterar CNN.

Det var en talesperson för åklagarmyndigheten, Tyler Daniels, som på tisdagskvällen, svensk tid, bekräftade för CNN att juryn grunnat klart och kommit fram till ett domslut.

Därefter kom beskedet att man finner ”El Chapo” skyldig på samtliga tio punkter i åtalet. Rättegången mot den ökände knarkkungen har pågått i nästan tre månader i en domstol i New York. Den federala juryn bestående av åtta kvinnor och fyra män tog sex dagar på sig för att komma fram till den fällande domen.

https://twitter.com/CNN/status/1095378834873044994

Fälld på samtliga punkter

Den 61-årige drogbaronen och tidigare ledaren inom den mexikanska knarkmaffian stod åtalad på tio punkter. Det gäller bland internationell droghandel med kokain, heroin, metamfetamin och marijuana, vapenbrott och pengatvätt.

Enligt CNN ska Guzmán inte ha visat några känslor i samband med att han fick domen i domstolen i Brooklyn, New York. Han ska ha lett och vinkat till sin fru Emma Coronel Aispouro på åhörarplats. Hustrun svarade med att le mot ”El Chapo” och göra en kärleksfull gest med sin hand mot hjärtat.

Att han fälls för de grova brott han stod åtalad för innebär sannolikt att Guzmán kommer att få tillbringa resten av sitt liv i ett högsäkerhetsfängelse i USA. Han nekar dock till samtliga brott han anklagats för.

 

Under den nära tre månader långa rättegången i en federal domstol i New York har Joaquin ”El Chapo” Guzmán nekat till alla anklagelser. På tisdagen fälldes han på samtliga punkter och riskerar nu livstids fängelse. Foto: AP

”El Chapo” uppges ha dragit in nära 14 miljarder dollar under sin långa tid som ledare för det våldsamma Sinaloakartellen i Mexiko.

Ruskiga vittnesmål om mord och tortyr

Under den långa rättegången har domstolen fått höra de mest häpnadsväckande och fruktansvärda vittnesmål från 56 inkallade vittnen.

De flesta av vittnena har varit tidigare knarklangare och medlemmar i Guzmáns kartell som förhandlat med åklagarna om att få ned sina straff.

 

Guzmáns fru, Emma Coronel, Aispuro, har suttit med under rättegången. När han fick domen vinkade han till hustrun och log. Hon log tillbaka. Foto: CRAIG RUTTLE / AP TT NYHETSBYRÅN

Vittnesmålen har handlat om mord, tortyr, enorma rikedomar, vapen och korruption på de flesta nivåer i Mexiko.

Bland bevismaterialet har åklagarna kunna rasa upp övervakningsbilder, avlyssnade telefonsamtal och sms samt beslagtagna droger och vapen.

Joaquin Guzmán var en gång med på Forbes lista över världens rikaste personer.

Han rymde från ett fängelse i Mexiko 2001 och ännu en gång 2015 genom en lång tunnel som medhjälpare grävt fram till hans cell.

2016 greps han en tredje gången och utlämnades då av mexikanska myndigheter till USA där han åtalades vid en federal domstol.

 

 

 

https://twitter.com/ABC/status/1095379370963656704

 

Texten uppdateras