Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jurister i upprop mot sexuella trakasserier

Anne Ekström ställer sig bakom initiativet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Advokaten Emma Persson som skrivit under uppropet säger att hon blir väldigt ledsen av att läsa de många vittnesmålen om övergrepp i branschen.
Foto: Pressbild
Generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, Anne Ramberg, kritiseras.
Foto: JOHAN_JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Foto: DANIEL ANDRÉASSON
Ulrika Borg är en av dem som skrivit under uppropet.
Foto: MATS BORG / OKÄND

Ett upprop inom juristbranschen mot sexuella trakasserier har på några dagar samlat drygt 12 000 kvinnor i en grupp på Facebook.

Nu publiceras en mängd vittnesmål i SvD – som 4 445 personer skrivit under. 

Hashtaggen som används är #medvilkenrätt – och uppropet stöds av gymnasieminister Anna Ekström.

"Sitter du som domare och begår övergrepp på kvinnor ja då är du inte lämplig att döma i sexualbrott", skriver advokat Elisabeth Massi Fritz i ett mejl till Expressen.

Fyra av Sveriges största advokatbyråer medger flera fall av sextrakasserier, uppger SvD.

Kvinnliga skådespelare har berättat om sexuella trakasserier i film-, tv- och teaterbranschen i #tystnadtagning-uppropet som publicerats i Svenska Dagbladet. Drygt 700 skådespelare har skrivit under upproret.

Även kvinnliga sångare har vittnat om övergrepp och sexuella trakasserier under hashtaggen #visjungerut. 653 kvinnliga sångare inom konsert- och operascenen gick ut i ett gemensamt uppror i Dagens Nyheter under måndagen.

Inom juristbranschen har ett liknande upprop startat. De kvinnliga juristerna har inspirerats av skådespelarnas mod och genomslag och planerat nu en liknande publicering. Berättelserna sprids under hashtaggen #medvilkenrätt.

12 000 kvinnliga jurister med

Drygt 12 000 kvinnliga jurister har på några dagar samlats i en grupp på Facebook. Juristerna har reagerat på att sexuella trakasserier pågår inom juristvärlden och att övergrepp tystas ned.

Nu har 4 445 av juristerna skrivit under ett upprop, som publiceras i Svenska Dagbladet.

"Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma", skriver kvinnorna.

"Första dagen på juristprogrammet blev vi välkomnade med frasen ’Här utbildar vi Sveriges bästa jurister och Sveriges mest välutbildade hemmafruar’", berättar en kvinna i ett av vittnesmålen via SvD.

https://twitter.com/SvD/status/930467539712344064

Vittnesmål: Nu är du som en elefant

En annan kvinna berättar:

"Ryktet spreds att en delägare och chef på min advokatbyrå hade åkt fast vid köp av sexuella tjänster. På ett möte påstod delägaren att han tagit på sig skulden för att skydda en klient. De andra delägarna köpte den osannolika storyn rakt av och han fick jobba kvar."

"'Du som var så snygg förut. Nu är du som en elefant.’ Uttalande av en manlig advokat efter min första graviditet, då jag gått från storlekt 36 till 38. ’Vad tror du din sambo tycker om att du gått upp så mycket i vikt? Män gillar ju generellt att kvinnan ser ut som när man träffades.’ Manlig chef efter att jag lagt på mig 5 kg efter en andra graviditet", framgår i ännu ett vittnesmål som publiceras i SvD.

Vittnesmål: Äldre advokat hånglade upp mig på personalfest

En kvinna berättar, via uppropet i SvD:

"Jag minns särskilt ett tillfälle på en personalfest när en mer senior advokat tog tag i mig och försökte hångla upp mig. Jag knuffade bort honom och han skrattade bort det. En stund senare sa han till mig att han tyckte att ’du ser ut som en sån som är jääävligt bra på att suga kuk’. Jag minns inte vad jag svarade, förmodligen inget eftersom det inte var någon idé. Det var allmänt känt på byrån att han höll på så där. Idag är han en av delägarna."

En annan berättar:
"Gick igenom rättsfall i ett ärende hemma hos juristen som ansvarade för praktiken. Så fort hans sambo somnat avbröt han arbetet, satte igång porrfilm på tv:n och började onanera framför mig. Jag gick hem, sjukskrev mig och bytte uppsatsämne, med försenad examen som följd."

Kravet: Ta ert ansvar

De kvinnliga juristerna bakom uppropet skriver att syftet inte är att "hänga ut folk". I stället skriver de i SvD:

"Vi står upp för rättssamhället och värnar om ett starkt förtroende för jurister. Vi är stolta över vårt yrke, har jobbat hårt för att komma hit och vill inte byta bransch. Vi vill i stället förändra juristbranschen och skapa en arbetsmiljö där kvinnor inte behöver vara rädda och slipper freda sig."

"Vi kräver ett omedelbart slut på sexualiserande, marginaliserande, nedvärderande och utnyttjande av kvinnor i vår bransch."

Kvinnorna kräver vidare att de med maktpositioner i branschen – som delägare på advokatbyråer, domstolschefer, chefer för myndigheter med flera – tar sitt ansvar:

"Att ni börjar agera med omsorg, slutar att blunda för övergrepp och ställer ansvariga till svars."

Minister Anna Ekström utsatt

En jurist som delat med sig av sina dåliga erfarenheter – och som nu visar sitt stöd för uppropet – är gymnasieministern Anna Ekström.

Hon har själv skrivit om hur hon utsatts för sexuella trakasserier i juristvärlden:

"För några veckor sedan tog jag ett djupt andetag och berättade om något jag inte tidigare talat om. Som ung jurist stod jag i en vanlig korridor på en vanlig arbetsplats och diskuterade en mötestid med en manlig jurist. Han var i min pappas ålder och i chefsposition. Utan förvarning drog han med sin hand över min rygg och ner över benen. Min reaktion blev att jag skämdes. I flera år slog jag ner blicken när jag mötte mannen."

Ekström: Varit med om mycket värre

Ekström skriver också att hon varit med om "mycket värre" och konstaterar:

"Men jag valde att berätta om denna händelse just för att visa att också resursstarka kvinnor utsätts för kränkningar och att också resursstarka kvinnor tiger och skäms i decennier. Jag hoppas att unga kvinnor på advokatbyråer och andra arbetsplatser får stöd och mod av att också en kvinna med erfarenhet som domstolsjurist, statssekreterare, fackförbundsordförande, generaldirektör och statsråd säger: Me too!"

https://twitter.com/Anna_Ekstrom/status/930472511212605441

Riksdagsledamoten: "Känner igen mig otroligt mycket"

"Läs och inse att det finns både en tysthetskultur och de som viftar bort övergrepp", skriver riksdagsledamoten Caroline Szyber på Twitter.
Foto: OLLE SPORRONG

Även riksdagsledamoten Caroline Szyber, KD, har skrivit under uppropet.

– Jag känner igen mig otroligt mycket av det som beskrivs i artikeln och är väldigt positiv till initiativet. Det enda sättet att ändra den tystnadskultur och acceptanskultur som är rådande inom den här branschen är att påtala detta, säger hon och fortsätter: 

– I dag håller man delägare och folk som jobbat länge bakom ryggen, det är som att sådant här är okej för att man varit i ”lång och trogen tjänst”. 

https://twitter.com/CarolineSzyber/status/930470974956408837
"Det är förkastligt och stötande att även juristbranschen präglas av sexuella ofredanden", skriver advokaten Elisabeth Massi Fritz till Expressen.

Elisabeth Massi Fritz: "Förkastligt och stötande"

Den framstående advokaten Elisabeth Massi Fritz skriver i ett mejl till Expressen:

"Det är förkastligt och stötande att även juristbranschen präglas av sexuella ofredanden och övergrepp mot kvinnor. Förövarna är män som i andra branscher. Det är också en konservativ och hierarkisk bransch med många unga kvinnor som står i beroendeställning."

Elisabeth Massi Fritz fortsätter:

"Det som är extra vidrigt med det här uppropet är att övergreppen sker av människor som ska representera rättvisa och människors lika rättigheter. Företräder du lagen ska du ta ditt ansvar och föregå med gott exempel."

"Sitter du som domare och begår övergrepp på kvinnor ja då är du inte lämplig att döma i sexualbrott. Domarens attityder, värderingar och beteende kan komma att påverkas förstås."

"Det är noll tolerans mot alla former av sexuella övergrepp som ska gälla och arbetsgivarna ska ta sitt ansvar."

Sofia Berg: Gått med en ilska länge

Sofia Berg, chefsjurist på Bergvik skog, säger att hon inte är förvånad över uppslutningen. 

– Vi är många som skrivit under och som gått med en ilska länge kring situationen. 

För Sofia Berg var det aldrig någon tvekan om hon skulle skriva under eller inte. 

– Nej aldrig, jag har lovat mig själv att stå upp i den här frågan. Jag tyckte den här problematiken var ganska tydligt när man jobbade på byrå och det är en erfarenhet som jag upplever många delar med mig. Det är också därför jag valde att lämna. Därmed inte sagt att jag vadrit utsatt för sexuella trakasserier, men det finns ju en kultur där män favoriseras.  

Hon fortsätter: 

– Vi kräver en förändring. Det är krav som måste börja ställas av klienter också.

Emma Persson: Oerhört allvarligt

Advokaten Emma Persson som skrivit under uppropet säger att hon blir väldigt ledsen av att läsa de många vittnesmålen om övergrepp i branschen. 

– Det är oerhört allvarligt att detta sker bland oss som arbetar med just juridik och rättvisa. Jag blev väldigt ledsen och oerhört berörd av att läsa de här vittnesmålen, att unga kvinnor inte orkar vidare i branschen, säger hon och fortsätter: 

– Jag själv har haft tur med mina arbetsplatser och inte utsatts själv, men jag har förstått att sådant här händer. Jag hoppas att man nu kan synliggöra strukturerna – att det inte handlar om särskilda arbetsplatser eller branscher, det finns i hela samhället och det är viktigt att problemen synliggörs.

Stor respons i gruppen

Responsen på uppropet bland juristerna i Facebook-gruppen har varit stort. Kvinnorna har uppmanats att dela med sig av sina berättelser anonymt inför en samlad publicering likt skådespelarnas #tystnadtagning-upprop – och upproret har fått offentligt stöd av gymnasieministern.

https://twitter.com/Anna_Ekstrom/status/930139039184883712

Målet för de kvinnliga juristerna är att göra upp med övergrepp- och tystnadskultur inom juristvärlden genom att sätta fokus på sexism inom branschen.

Enligt grundarna, som samlat ihop Facebookgruppen med drygt 12 000 kvinnliga jurister, finns det ett problem med manliga strukturer, diskriminering och sexuella övergrepp och därför vill de förändra branschen genom att lyfta på locket för vittnesmålen.

Utsatt jurist: Grövre sexuella övergrepp

En jurist som är med i det stora uppropet berättar att man länge velat ta upp problemen inom branschen. 

– Det har länge funnits ett uppdämt behov av att prata om detta, det är på tiden att juristbranschen tar åt sig och att det blir en förändring, säger hon.

– Det är så mycket som händer, allt ifrån sexistiska kommentarer i någon slags ”bastuklubbsjargong” till grövre sexuella övergrepp. Jag har själv försökt säga ifrån och då känt att ingen lyssnat på mig, jag kände mig förminskad.

Helena Ottosson Kraus: "Unken kvinnosyn"

Helena Ottosson Kraus är en av de kvinnor som skrivit under uppropet. Hon har arbetat som jurist sedan 2014. Men redan under utbildningen insåg hon hur det såg ut i branschen. 

– Det är en unken kvinnosyn redan där. Som citatet från vår debattartikel: "Här utbildar vi Sveriges bästa jurister och Sveriges mest välutbildade hemmafruar". Sådana där saker hörde man under utbildningen lite hela tiden, säger hon. 

Har du själv utsatts för något? 

– Jag har fått kommentarer om mitt utseende och om min Facebookbild från en manlig chef. Han sa saker som "du är vacker" och "du får absolut inte byta ut din profilbild". Men han gjorde värre saker mot andra. Det kändes obekvämt, men inget man går och tänker på. Man har blivit så van vid sådana kommentarer under hela uppväxten. Det är först nu när man börjat tänka på det som man förstått hur fel det är, särskilt när det kommer från någon i en maktposition.

"Systerlig stämning"

Tror du att det här uppropet kan påverka din bransch? 

– Gud, vad jag hoppas det. Jag har ett hopp, även om det är djupt rotade samhällsstrukturer, inte bara i vår bransch. Det är så mycket som måste ändras. 

Helena Ottosson Kraus har en förhoppning om att Facebookgruppen kommer att leva kvar även efter detta upprop. 

– Det har blivit en systerlig stämning i den. Det är flera som sagt "kom igen, vi startar en egen byrå så att vi vet att det är bra villkor". Byråerna och arbetsplatserna som fått köra sitt race blir utan oss om detta fortsätter. Jag tycker det vore bra om vi kan vi använda den för snacka ihop oss, varna om vissa arbetsplatser och sådant.

Facket: Välkomnar uppropet

Juristernas fackförbund Jusek – som också har hand om systemvetare, samhällsvetare, personalvetare, ekonom och kommunikatörer – välkomnar #medvilkenrätt.

– Jusek tar frågan om sexuella trakasserier på stort allvar. #medvilkenrätt visar på ett skrämmande och tydligt sätt att det här tyvärr är ett stort problem även bland juristerna. För Jusek är det självklart att alla ska kunna göra karriär på lika villkor, oavsett kön. Det förutsätter naturligtvis ett arbetsliv fritt från sexuella trakasserier och andra kränkningar, säger Sofia Larsen, Juseks förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Uppmaningen: Ta kontakt med oss

Sofia Larsen fortsätter i Expressen TV:

– Det här visar tyvärr att inte heller den här branschen är något undantag för sexuella trakasserier. Jag blir bestört av att lyssna och läsa vittnesmålen, men det känns bra att det lyfts ordentligt, så att man kan göra något åt det ännu mer.

– Jag uppmanar de som känner sig utsatta att de tar kontakt med oss.

Ulrika Borg: Konservativ bransch

Ulrika Borg, brottmålsadvokat, säger i Expressen TV:

– Överraskning och överraskning, det var väl inget som man inte förstod. Överraskningen är kanske att folk även i en så här konservativ bransch vågar berätta vad de varit med om.

Hon fortsätter:

– Det är inte särskilt många kvinnor som är delägare i de här byråerna, det är många tjejer som går på juristlinjen och många som examineras. Men när det blir tal om att bli delägare är det färre kvinnor i toppen. Det kan, likväl i advokatbranschen som i  andra branscher, bero på att det finns en struktur som säger att kvinnan ska ha en underordnad position, säger Ulrika Borg.

Ulrika Borg säger också till TV4 Nyheterna:

– Jag har inte upplevt något sånt. Men jag har kanske haft tur. Det är en ganska konservativ bransch, att vara jurist. Det är tydligt med den här konservatismen, det är få kvinnor som är delägare, och kvinnor har ofta en sidoroll i förhållande till männen.

Ulrika Borg har bara anställt kvinnor vid sin egen advokatbyrå.

– Det är vanligt att det är killar som är försvarare och tjejer som är målsägandebiträden. Vi tröttnade på det så vi startade en byrå med kvinnliga försvarsadvokater. 

Anne Ramberg ska ta upp det

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg säger i en intervju med Svenska Dagbladet att frågan ska tas upp på nästa styrelsemöte. På mötet ska man även diskutera om man ska inrätta en tjänst som gör det lättare att anmäla trakasserier. 

– Advokatbyråerna har det primära ansvaret, eftersom de är arbetsgivare och då måste man se till att det är nolltolerans för den här typen av beteende. Det är viktigt att vd, styrelse tar ett aktivt engagemang i frågan, att det inte blir delegerat till en arbetsgrupp. Då får inte frågan den uppmärksamhet som den förtjänar, säger Anne Ramberg till Svenska Dagbladet.

Flera byråer medger problemen

Svenska Dagbladet har kontaktat åtta av de största advokatbyråerna i Sverige för att se om de har hanterat anmälningar, eller gjort interna utredningar, om sextrakasserier, ofredanden och övergrepp.

Fyra av dem – Vinge, Mannheimer Swartling, Lindahl och Hannes Snellman – medger för SvD att de hanterat anmälningar eller internutredningar.

Setterwalls, Roshier och Wistrand väljer alla tre att inte kommentera. Advokatbyrån MAQS menar å sin sida att de aldrig behövt hantera anklagelser eller internutredningar gällande sexuella trakasserier, övergrepp eller ofredanden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.